Μέτρα για την επιβίωση της καλλιέργειας σκόρδου ζητά από το ΥπΑΑΤ ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Βύσσας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Φεβρουαρίου, 2023 10:18

Μέτρα για την επιβίωση της καλλιέργειας σκόρδου ζητά από το ΥπΑΑΤ ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Βύσσας

Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γνωστοποιεί ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Βύσσας με τίτλο “Επείγον: Πάρτε ΤΩΡΑ μέτρα σωτηρίας της καλλιέργειας σκόρδου”

Η μεγάλη μείωση κατά 50% των εκτάσεων που καλλιεργείται σκόρδο σε σύγκριση με πέρσι κάνει την παραδοσιακή και δυναμική αυτή καλλιέργεια να κινδυνεύει καθώς εγκαταλείπεται από τους ντόπιους παραγωγούς: “Τα στρέμματα από 3.000 στην περιοχή πλέον είναι λιγότερα από 1.500. Και όλα αυτά λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και τη διατήρηση χαμηλών τιμών” τονίζεται στην επιστολή.

Ο Σύλλογος καλεί το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των σκορδοπαραγωγών “για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να υπάρχει στην αγορά ελληνικό σκόρδο” και συγκεκριμένα ζητά να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος και επιδότηση των αγροεφοδίων αλλά και να εξασφαλιστούν εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς σκόρδου που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος.


Αναλυτικά η επιστολή:

Ανοιχτή επιστολή

Προς: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Επείγον: Πάρτε ΤΩΡΑ μέτρα σωτηρίας της καλλιέργειας σκόρδου

Άλλη μια παραδοσιακή και δυναμική καλλιέργεια της περιοχής μας, αυτή του σκόρδου, εγκαταλείπεται από τους ντόπιους παραγωγούς. Τη φετινή χρονιά μειώθηκαν κατά 50% οι εκτάσεις που καλλιεργούνται σκόρδα σε σύγκριση με πέρυσι. Τα στρέμματα από 3.000 στην περιοχή πλέον είναι λιγότερα από 1.500. Και όλα αυτά λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και τη διατήρηση χαμηλών τιμών .

Συγκεκριμένα ενώ η τιμή του σκόρδου αυξήθηκε μόνο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40% Αποτέλεσμα η καλλιέργεια εγκαταλείπεται ως ασύμφορη . Έτσι ενώ πριν λίγα χρόνια η παραγωγή κάλυπτε ένα πολύ μεγάλο μέρος  της εγχώριας ζήτησης, τώρα  δεν καλύπτει ούτε το 50%.

Η κοροϊδία είναι απίστευτη καθώς από τη μια πλήττετε το αγροτικό εισόδημα ενώ από την άλλη εισάγονται σκόρδα από τρίτες χώρες στις οποίες μάλιστα γίνετε χρήση φυτοφαρμάκων που στην χώρα μας έχουν απαγορευτεί δεκαετίες τώρα και παράλληλα η Κομισιόν θεσπίζει ακόμα πιο αυστηρά όρια στα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων των εγχώριων παραγόμενων προϊόντων.

Αυτή είναι η πολιτική της ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με ευλάβεια εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις . Μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων ομίλων και των εμποροβιομηχάνων. Είναι η ίδια πολιτική που κατέστρεψε την καλλιέργεια του τεύτλου, του καπνού, του σπαραγγιού.

Για άλλη μια φορά καλούμε το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει ΤΩΡΑ , αύριο θα είναι αργά, μέτρα στήριξης των σκορδοπαραγωγών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να υπάρχει στην αγορά ελληνικό σκόρδο.

Είναι επιτακτική η ανάγκη:

  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο , μείωση της τιμής του ρεύματος και επιδότηση των αγροεφοδίων.
  • Να εξασφαλιστούν εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς σκόρδου που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος.

Νέα Βύσσα  15/2/2023

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος   Γιάννης Μαργαριτίδης


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Φεβρουαρίου, 2023 10:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV