Μέσα στο 2018 αναμένεται η έναρξη κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα

Συντάκτης Νewsroom Ιανουάριος 5, 2018 14:27

Μέσα στο 2018 αναμένεται η έναρξη κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα

Η ΔΕΔΑ προγραμματίζει να αναπτύξει τα δίκτυα διανομής και συνεπώς να δημιουργήσει, κατά την περίοδο 2018-2022, νέες αγορές αερίου σε 18 πόλεις, ανάμεσά τους και έξι πόλεις της ΑΜΘ

Αισιοδοξία για εκκίνηση στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης το πρώτο εξάμηνο του 2018, επικρατεί στις τάξεις της Περιφέρειας. Μετά την πρόσφατη έγκριση του δανείου ύψους 48 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς την ΔΕΔΑ, εκτιμάται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Για το πρόγραμμα ανάπτυξης η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έδωσε παράταση στη σχετική πρόσκληση για την χρηματοδότηση του έργων μέσω του ΠΕΠ που διαχειρίζεται, κατόπιν αιτήματος της ΔΕΔΑ. Η Δράση περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύων διανομής, παροχετευτικών αγωγών και σχετικού εξοπλισμού επί ήδη εγκατεστημένων βρόγχων διανομής αερίου, με στόχο τη λειτουργική ολοκλήρωση των υποδομών διανομής και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των αστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στα κύρια αστικά κέντρα της Π-ΑΜΘ (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα). Συνολικά προγραμματίζεται να κατασκευαστούν 489,5 χιλιόμετρα δικτύου και εννέα (9) μετρητικοί – ρυθμιστικοί σταθμοί (M/R). Στόχος του έργου είναι η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Π-ΑΜΘ, ώστε να συνδεθούν και να τροφοδοτηθούν οικιακοί και εμπορικοί πελάτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τα κύρια αστικά κέντρα της Π-ΑΜΘ. Οι αστικές περιοχές προσδιορίσθηκαν με βάση την εγγύτητά τους προς τα δίκτυα μεταφοράς του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και την ωριμότητα των επιμέρους κατασκευαστικών μελετών και αδειών (π.χ. ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών και αδειών).

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2023. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να συντελεστεί έως την ως άνω ημερομηνία.

Στόχος της ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας) είναι η δυναμική επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές της χώρας, παρέχοντας την δυνατότητα σύνδεσης σε χιλιάδες καταναλωτές πανελλαδικά.

Η ΔΕΔΑ προγραμματίζει να αναπτύξει τα δίκτυα διανομής και συνεπώς να δημιουργήσει, κατά την περίοδο 2018-2022, νέες αγορές αερίου σε 18 πόλεις: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Πηγή: xronos.gr


Συντάκτης Νewsroom Ιανουάριος 5, 2018 14:27
RadioEvrosAPPS

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

upart300

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter