Μείωση στις οδικές αφίξεις Τούρκων στον Έβρο – Με αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο το 2018

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Φεβρουαρίου, 2019 11:51

Μείωση στις οδικές αφίξεις Τούρκων στον Έβρο – Με αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο το 2018

65.000 λιγότεροι Τούρκοι υπήκοοι επισκέφθηκαν τη χώρα μέσω των Συνοριακών Σημείων του Έβρου ενώ παράλληλα το 2018 έκλεισε  με αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο και την περιφερειακή επιχειρηματικότητα

Τα πρώτα στοιχεία από το Ετήσιο Δελτίο Οδικών Αφίξεων Τούρκων υπηκόων 2018 που πρόκειται να δημοσιοποιήσει η ΟΕΕΘ το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και στοιχεία από την Ετήσια Έκθεση Οικονομικού Περιβάλλοντος Θράκης 2018 που θα παρουσιαστεί εντός του μήνα γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της ΟΕΕΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά σε ομιλία του κ. Χατζημιχαήλ για τις επενδύσεις και την οικονομία στα πλαίσια της επιτυχημένης εκδήλωσης παρουσίασης του Οικονομικού Περιβάλλοντος Κομοτηνής 2018 που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής και τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΕΘ, 65.000 λιγότεροι Τούρκοι υπήκοοι επισκέφθηκαν τη χώρα και την περιοχή την περυσινή περίοδο συγκριτικά με το 2017. Πιο συγκεκριμένα σε επίπεδο δωδεκαμήνου καταγράφηκε μείωση 8,77% στις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στα δύο Συνοριακά Σημεία Διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων με τον απόλυτο αριθμό να ανέρχεται για το 2018 στις 680.000.


Οι μειωμένες αφίξεις Τούρκων αποτυπώθηκαν και στην κατανάλωση με την συμμετοχή της εν λόγω  εθνικότητας στο Μείγμα Τουριστών – Καταναλωτών της Θράκης να περιορίζεται σημαντικά.

Στη Θράκη το 2018 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο και την περιφερειακή επιχειρηματικότητα, παρά τις αυξημένες προσδοκίες για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως λόγω των σταθεροποιητικών τάσεων και της θετικής προοπτικής που καταγράφηκε το 2017. “Σύμφωνα με τα ομαδοποιημένα στοιχεία της ΟΕΕΘ φαίνεται ότι επιστρέφουμε στα προ 2017 επίπεδα με σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης να καταγράφουν αρνητικές οικονομικές επιδόσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία τοτ ο κ. Χατζημιχαήλ.

Ακόμη ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε και στις μεγάλες επενδύσεις στη Θράκη και τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή χαρακτηρίζοντας το 2018 “έτος μεγάλων προσδοκιών”.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Χατζημιχαήλ:

Κυρίες & κύριοι καλημέρα,

Εν μέσω ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού και μίας παρατεταμένης πολυεπίπεδης προεκλογικής περιόδου με χαρακτηριστικά ακραίας πόλωσης και με διατήρηση (αν όχι ενίσχυση) των φορολογικών βαρών και λοιπών πιέσεων στην ελληνική επιχειρηματικότητα, οι Έλληνες έμποροι και επιχειρηματίες καλούμαστε σε καθεστώς capital controls να συνεχίσουμε να επιχειρούμε, να παράγουμε πλούτο και συνεισφέρουμε στην προσπάθεια της εθνικής ανάτασης.

Η επαναφορά βέβαια στο δημόσιο διάλογο της πιθανότητας ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η ομολογία αποτυχίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων λειτουργούν ως παράγοντες αναστάτωσης και ανάσχεσης της όποιας οικονομικής ή επενδυτικής δραστηριότητας.

Στην παρούσα Οικονομική συγκυρία επιδείνωση παρουσιάζει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (υποχωρώντας τον Ιανουάριο στις 99.6 μονάδες) καταγράφοντας χαμηλό εννιαμήνου, ενώ έντονοι μετασχηματισμοί παρατηρούνται στο Λιανικό Εμπόριο με υπερ-συγκεντρώσεις  κατανάλωσης στις μεγάλες αλυσίδες Λιανεμπορίου.

Στη Θράκη το 2018 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο και την περιφερειακή επιχειρηματικότητα, παρά τις αυξημένες προσδοκίες για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως λόγω των σταθεροποιητικών τάσεων και της θετικής προοπτικής που καταγράφηκε το 2017. Σύμφωνα μάλιστα με τα ομαδοποιημένα στοιχεία της ΟΕΕΘ φαίνεται ότι επιστρέφουμε στα προ 2017 επίπεδα με σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης να καταγράφουν αρνητικές οικονομικές επιδόσεις.

Παράλληλα ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η αναμενόμενη λόγω πολιτικών μεταβολών και οικονομικών πιέσεων μεν, σοβαρή επιβράδυνση δε, των τουριστικών αφίξεων από την Τουρκία καθώς 65.000 λιγότεροι Τούρκοι υπήκοοι επισκέφθηκαν τη χώρα και την περιοχή την περυσινή περίοδο συγκριτικά με το 2017. Πιο συγκεκριμένα σε επίπεδο δωδεκαμήνου καταγράφηκε μείωση 8,77% στις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στα δύο Συνοριακά Σημεία Διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων με τον απόλυτο αριθμό να ανέρχεται για το 2018 στις 680.000.

Οι μειωμένες αφίξεις Τούρκων αποτυπώθηκαν και στην κατανάλωση με την συμμετοχή της εν λόγω  εθνικότητας στο Μείγμα Τουριστών – Καταναλωτών της Θράκης να περιορίζεται σημαντικά.

Στα θέματα που αφορούν τις μεγάλες επενδύσεις στη Θράκη, το 2018 υπήρξε ένα έτος μεγάλης κινητικότητας ισχυρών διεθνών παικτών στο πεδίο της ενέργειας και της ναυτιλίας και σίγουρα ένα έτος μεγάλων προσδοκιών για την πιθανότητα μετασχηματισμού της περιοχής σε διεθνές ενεργειακό hub και την ενεργό συμμετοχή της χώρας και της περιοχής στον μετασχηματισμό του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης.

Με το ελληνικό τμήμα του Διαδριατικού Αγωγού TAP  να τελεί υπό ολοκλήρωση το ενδιαφέρον εστιάζεται στον IGB , τον Διασυνδετήριο Αγωγό  Ελλάδος Βουλγαρίας, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κομοτηνή στην Stara Zagora. Για το έργο του IGB, το οποίο αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες κατασκευής και οι Συμφωνίες Μεταφοράς φυσικού Αερίου (GTAs) .

Στη δεύτερη φάση του market test, των δεσμευτικών προσφορών χωρητικότητας εισέρχεται ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης ο FSRU,  ένα ακόμη Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση και η έναρξη υλοποίησης από το εταιρικό επενδυτικό σχήμα ελληνικών, βουλγαρικών και αμερικανικών συμφερόντων με ορίζοντα λειτουργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Επισημαίνω ότι και τα 3 προαναφερθέντα έργα είναι πλήρως συμβατά μεταξύ τους και αποτελούν μέρος της υλοποίησης της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα τέλος με την κινητικότητα στο ενεργειακό, επενδυτική στασιμότητα παρατηρείται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τις εγκληματικές καθυστερήσεις του ΤΑΙΠΕΔ στη θεσμοθέτηση του πλαισίου διενέργειας των διαγωνισμών παραχώρησης χρήσεων του εμπορικού τμήματος του λιμένα να τορπιλίζουν τις πιθανότητες αξιοποίησης, να μηδενίζουν τις ενέργειες προσέλκυσης επενδυτών του ΟΛΑ, της ΟΕΕΘ και των λοιπών θεσμικών και να απομακρύνουν τους σοβαρούς επενδυτές.

Κλείνοντας την γενική ανάλυση του οικονομικού και επιχειρηματικού πεδίου της Θράκης και με την προσδοκία το 2019 να αποτελέσει ένα καλό έτος για τη χώρα και την περιοχή εύχομαι θερμά συγχαρητήρια στον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής  για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης και ειλικρινείς ευχές στους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά της Θράκης!


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Φεβρουαρίου, 2019 11:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV