Μειώνονται στο μισό οι προμήθειες για συναλλαγές μέσω POS έως 10 ευρώ

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Απριλίου, 2024 13:31

Μειώνονται στο μισό οι προμήθειες για συναλλαγές μέσω POS έως 10 ευρώ

Σε νομοθετική ρύθμιση, που καταθέτει εντός της εβδομάδος ή το αργότερο την επομένη, στην Βουλή, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να μειωθούν στο μισό οι χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω POS.

Την εν λόγω πρόθεση της κυβέρνηση γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας πριν από λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν δίκαιες οι αντιδράσεις επαγγελματιών από διαφόρους κλάδους, περίπτερα, τα ταξί κ.λπ. και αυτό διότι επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ.

Swiss Approval

Ανέφερε ότι αυτές οι προμήθειες, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπει πλαφόν 0,5% για συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων (μίνι μάρκετ, περίπτερα, ταξί κ.λπ.) και δεν θα αφορά το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Και με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης και προκειμένου να λήξει το ζήτημα και να μην «σέρνονται» οι συζητήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση.

Αναφερόμενος στις φορολογικές δηλώσεις, ανακοίνωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την έναρξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις.

Η προθεσμία, όπως είπε, εκτείνεται εφέτος έως τις 31 Ιουλίου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές από το 2025 και στα πρόστιμα που επιβαρύνουν όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης και από του χρόνου θα επιβάλλεται κλιμακωτά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Απριλίου, 2024 13:31
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV