Μεγάλη έξαρση του κορονοϊού στον Έβρο – Πάνω από 40% η θετικότητα στα τεστ του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Αυγούστου, 2022 12:19

Μεγάλη έξαρση του κορονοϊού στον Έβρο – Πάνω από 40% η θετικότητα στα τεστ του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας

Πολύ μεγάλη διασπορά της covid-19 παρατηρείται στην καρδιά του καλοκαιριού και στον Έβρο. Ήδη καθημερινά προκύπτουν δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – νέα κρούσματα στο νομό, εκ των οποίων φαίνεται πως τα περισσότερα βρίσκονται στο Βόρειο Έβρο.

Στα καθημερινά δελτία ενημέρωσης με τα αποτελέσματα μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο Έβρο, η κατάσταση που αποτυπώνεται είναι ενδεικτική της μεγάλης έξαρσης του ιού στην περιοχή. Όπως φαίνεται παρακάτω αναλυτικά, μόλις σε μία μέρα, χθες Δευτέρα (1/8), στο σύνολο 166 ελέγχων που έγιναν στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, προέκυψαν 67 θετικά με το ποσοστό να ανέρχεται στο 40.36%. Από το σύνολο των 137 θετικών rapid test του νομού, τα μισά εντοπίστηκαν μόνον στο ΚΥΟ.


Αυτό, βέβαια, αφορά μόνο τα δωρεάν rapid test που έγιναν στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης. Αν συνυπολογιστούν και προστεθούν τα υπόλοιπα self test που γίνονται κατ’ οίκον και όσα άλλα test (rapid, μοριακά) γίνονται σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, ο αριθμός προφανώς υπερπολλαπλασιάζεται.

Ενδεικτικά, από τα χθεσινά δωρεάν rapid test του ΕΟΔΥ:

ΟΡΕΣΤΑΔΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
166
rapid test με 67 θετικά (40.36%) αφορούν σε 26 άνδρες και 41 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 47
έτη

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:
– ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ
37 rapid test με 1 θετικό (2.7%) αφορά σε 1 γυναίκα 78 ετών
– ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
64 rapid test με 10 θετικά (15.63%) αφορούν σε 5 άνδρες και 5 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 52 έτη
– ΦΟΥΑΓΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
251 rapid test με 47 θετικά (18.73%) αφορούν σε 25 άνδρες και 22 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 56
έτη

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
43 rapid test με 12 θετικά (27.91%) αφορούν σε 8 άνδρες και 4 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 42 έτη

Σημειώνεται ότι πλέον με τις νέες μεταλλάξεις του ιού οι νοσούντες φαίνεται πως έχουν πιο ήπια συμπτώματα, ανάλογα πάντα τον κάθε οργανισμό που ανταποκρίνεται διαφορετικά. Συνηθέστερα είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, ο έντονος πονοκέφαλος και οι μυαλγύες, κόπωση, υπνηλία κ.α., συμπτώματα που διαρκούν περίπου 3 ημέρες στην πιο έντονη μορφή τους και έπειτα αρχίζει η εξασθένισή τους.

Η κατάσταση επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών, με δεδομένες όλες τις δυσάρεστες συνέπειες: Εκδηλώσεις ακυρώνονται, επίσης οι προγραμματισμένες διακοπές και προπληρωμένες κρατήσεις, υπηρεσίες δυσλειτουργούν όπως και άλλοι επαγγελματικοί χώροι, οικογένειες απομονώνονται… Προς το παρόν το Σύστημα Υγείας δεν φαίνεται να πιέζεται ιδιαίτερα, όμως τίποτα δεν είναι με ασφάλεια προβλέψιμο δυστυχώς.

Είναι σημαντικό πάντως, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα ανταποκριθεί στον ιό ο δικός του οργανισμός και αν θα θέσει σε κίνδυνο μεταδίδοντάς τον σε κάποιον πιο ευάλωτο, πως πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε ασφαλείς, τηρώντας όλα τα γνωστά υγειονομικά πρωτόκολλα, ανεξαρτήτως αν αυτά επιτάσσονται με την επιβολή προστίμων ή όχι.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Αυγούστου, 2022 12:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV