Εξακολουθεί να κινδυνεύει με κατάρρευση ο σίφωνας Κομάρων

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Οκτώβριος 12, 2017 17:13

Εξακολουθεί να κινδυνεύει με κατάρρευση ο σίφωνας Κομάρων

Με θέμα τον σίφωνα της γέφυρας Κομάρων του ποταμού Άρδα, ο οποίος κινδυνεύει να καταρρεύσει πραγματοποιήθηκε εχθές, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 αγροτική σύσκεψη διαμαρτυρίας μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου και με την συμμετοχή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα”.

Ο σίφωνας Κομάρων, ο οποίος διοχετεύει νερό για άρδευση για 55.000 στρέμματα έχει υποστεί ζημιές όπως κατάρρευση προστατευτικού και ρωγμές με αποτέλεσμα να χάνει μεγάλη ποσότητα νερού αλλά και να κινδυνεύει ολόκληρος ο σιφώνας με κατάρρευση.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση προς τους αρμοδίους, βγήκε και ένα σχετικό ψήφισμα και επίσης εκλέχθηκε μία επιτροπή η οποία θα παρευρεθεί και θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου.

Για το θέμα μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην Σούλα Καπετανίδου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα” κ. Μαργαριτίδης:

Για το πρόβλημα του σιφώνα Κομάρων ανακοίνωση εξέδωσε και η Μαρία Γκουγκουσκίδου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ”:

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΙΦΩΝΑ ΚΟΜΑΡΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΡΔΑ

Παραβρεθήκαμε χθες, 11 Οκτωβρίου 2017, στα Κόμαρα του Δήμου Ορεστιάδας, στην αγροτική σύσκεψη διαμαρτυρίας που συγκλήθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα”, με θέμα τον κίνδυνο κατάρρευσης του σίφωνα της γέφυρας Κομάρων του ποταμού Άρδα.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά διαπιστώσαμε ότι τίποτα δεν έχει γίνει έως σήμερα από τις αρμόδιες αρχές για την αποκατάσταση των πολύ μεγάλων φθορών του, παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις, διαμαρτυρίες, διαβήματα όλων.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βόρειας Περιοχής Άρδα ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 απέστειλε για πολλοστή φορά έγγραφο προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο κοινοποίησε ταυτόχρονα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στον Δήμο Ορεστιάδας και στους βουλευτές του βορείου Έβρου, στο οποίο επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του σίφωνα εντός του έτους που διανύουμε.

Μετά τα παραπάνω αποφασίστηκε η άσκηση πίεσης σε όλες τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποκατάσταση των φθορών του σίφωνα με σκοπό την αποφυγή της κατάρρευσής του.

Πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε να είναι η παράσταση αντιπροσωπείας των αγροτών στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία και θα εκτεθεί η τραγική κατάσταση του σίφωνα και η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποκατάστασή του.

Εμείς, είχαμε ήδη κοινοποιήσει το, από 30-5-2017, έγγραφό μας προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου τονίζαμε την επικινδυνότητα της κατάστασης και ζητούσαμε την άμεση αποκατάσταση των φθορών.

Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή καλούμε και πάλι την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση του σίφωνα εντός των επόμενων τριών – τεσσάρων μηνών, διότι μόλις έχει τελειώσει η αρδευτική περίοδος, η οποία θα ξεκινήσει και πάλι στις αρχές Μαρτίου του έτους 2018, οπότε και θα είναι πλέον αδύνατη η πραγματοποίηση εργασιών επί του σίφωνα.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Οκτώβριος 12, 2017 17:13

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

SiankouriBanner2

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter