Με ιλαρά νοσηλεύτηκαν δύο παιδιά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Συντάκτης Νewsroom 23 Μαΐου, 2018 14:53

Με ιλαρά νοσηλεύτηκαν δύο παιδιά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη Βόρεια Ελλάδα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) έχει καταγράψει την αύξηση   τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) κάνει λόγο για εννέα παιδιά που έχουν νοσηλευτεί σε ένα δεκαήμερο στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Τα παιδιά εμφάνισαν επιπλοκές της ιλαράς. Δυστυχώς, η Κομοτηνή δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση από την κατάσταση, καθώς μέσα σε τριάντα μέρες έχουν καταγραφεί – αλλά και αντιμετωπιστεί χάρη στους εξαίρετους ιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής του Σισμανογλείου – δύο περιστατικά παιδιών με ιλαρά. Παρόλα αυτά η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική στην περιοχή, αλλά όλοι μας πρέπει να προλάβουμε πιθανή έξαρση κάνοντας τα απαραίτητα εμβόλια!


Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει συνολικά τέσσερις θανάτους και 2.916 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, με τα 97 να έχουν εμφανιστεί από την περασμένη εβδομάδα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, στη χώρα μας νοσούν καθημερινά περίπου 14 άνθρωποι. Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.
Τί είναι η ιλαρά – Ποιά τα συμπτώματα

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον παραμυξοϊό του γένους morbillivirus. Ο ιός έχει μορφή σφαιρική, περιβάλλεται από κάψα και το γενετικό του υλικό είναι μονόκλωνο RNA. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα. Μεταδίδεται με την αναπνοή (σε επαφή με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου, είτε άμεσα είτε μέσω του αέρα), και είναι εξαιρετικά μεταδοτική – το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν.

Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης ξεκινά 9-12 ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και η νόσηση διαρκεί 2-4 ημέρες πριν, μέχρι δύο 2-5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος (δηλαδή 4-9 ημέρες συνολικά).

Τα κλασικά συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν τετραήμερο πυρετό, βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια). Ο πυρετός μπορεί να φθάσει έως και 40 °C. Κηλίδες Koplik που φαίνονται μέσα στο στόμα είναι παθογνωμονικές (διαγνωστικές) για την ιλαρά, αλλά συχνά δεν φαίνονται, επειδή είναι παροδικές και μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε μια μέρα από την εμφάνισή τους.

Δύο κρούσματα ιλαράς το περασμένο διάστημα
Τα δύο κρούσματα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες τριάντα ημέρες στον Δήμο Κομοτηνής αντιμετωπίστηκαν από τους θεράποντες ιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Όπως μας εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Φιλιππίδης “η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, δεν χρειάζεται ανησυχία”, και σχετικά με τα περιστατικά σημειώνει τα εξής: “Τα δύο αυτά περιστατικά αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στο νοσοκομείο μας. Τα παιδιά πλέον δεν νοσούν, αποθεραπεύτηκαν. Το κάθε παιδί νοσηλεύτηκε στην Παιδιατρική Κλινική για περίπου μία εβδομάδα”.
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα πρέπει να σταματήσει

Ένα παράλογο για τον 21ο αιώνα κίνημα έχει βρει – απροσδόκητα – πρόσφορο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, σύμφωνα με το οποίο …λένε όχι στους εμβολιασμούς. Ο Γιώργος Φιλιππίδης καταρρίπτει την ως άνω πεποίθηση και υπογραμμίζει ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι κατά της ιλαράς:

“Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι γονείς πρέπει να μεριμνούν για τον εμβολιασμό των παιδιών. Αυτές οι ασθένειες ήταν πολλά χρόνια σε ύπνωση – γιατί είχαν αντιμετωπιστεί με τους εμβολιασμούς – αλλά ήρθαν ξανά στην επιφάνεια λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί που προτάσσονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και φυσικά του Εθνικού Οργανισμού Υγείας”.

Σε άλλο σημείο του λόγου του μας πληροφορεί ότι “έχουμε περιπτώσεις (σ.σ. που δεν θέλουν να εμβολιαστούν) και στο νομό Ροδόπης που γονείς έχουν ενστερνιστεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα, κι εμείς καλούμε να υπάρξει σύνεση σε αυτό το κομμάτι. Τα εμβόλια θα πρέπει να γίνονται σε τακτική βάση. Όλοι θα πρέπει να κάνουν τους τακτικούς και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς”.
Ο κος Φιλιππίδης για μία ακόμη φορά επισημαίνει ότι στις Τοπικές Μονάδες Υγείας Κομοτηνής ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και γι’ αυτό καλεί όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν.
Τί λέει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Οδηγία “με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα στην Ελλάδα” έχει δώσει στη δημοσιότητα εδώ και πολύ καιρό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σε αυτή συστήνει μεταξύ άλλων τα εξής: “Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η”. Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Πηγή: xronos.gr


Συντάκτης Νewsroom 23 Μαΐου, 2018 14:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV