Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας εφ’ όλης της ύλης στο “Εβροσκόπιο”

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 29 Ιουλίου, 2021 19:32

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας εφ’ όλης της ύλης στο “Εβροσκόπιο”

Με αφορμή την ολιγοήμερη καλοκαιρινή παύση εκπομπών στο Ράδιο Έβρος, εν όψει της νέας σεζόν που ξεκινάει μετά το Δεκαπενταυγουστο, καλεσμένος στο studio και στην εκπομπή Εβροσκόπιο με τον Νίκο Πατούνα βρέθηκε σήμερα το πρωί ένας εκ’ των πρωταγωνιστών των γεγονότων. Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης σε μια συζήτηση εφ’ ολης της ύλης για τα σημαντικά θέματα του Δήμου Ορεστιάδας αλλά και για την προσωπική του αποτίμηση στη διαχείριση των γεγονότων.

Αρχικά ο κ. Μαυρίδης μίλησε για την πανδημία του κορονοϊού παροτρύνοντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να συμβάλλουν στο “χτίσιμο” της ανοσίας και στη συνέχεια η κουβέντα όπως είναι λογικό οδηγήθηκε στα ζητήματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο χρόνο ξεκινώντας με τις δομές φιλοξενίας στο Φυλάκιο.


Για το ΚΥΤ και το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στο Φυλάκιο

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της δημοτικής αρχής από την πρώτη στιγμή αναφορικά με τη βελτίωση των συνθηκών, χαρακτήρισε θετική την απόφαση της κυβέρνησης για τη μη επέκταση του ΚΥΤ, όχι όμως για την επέκταση του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Μάλιστα είπε πως η κυβέρνηση αθέτησε την υπόσχεση για επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας Του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και την επίδοση του τεχνικού δελτίου στους βουλευτές του νομού. Αναφορικά με τους χειρισμούς του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ο κ. Μαυρίδης είπε ότι ήταν λανθασμένοι και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό “να το μαζέψει”, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτών των λανθασμένων χειρισμών είναι και η μη επίδοση του τεχνικού δελτίου στους βουλευτές του νομού.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ο δήμαρχος Ορεστιάδας καθυστέρησε να επιδείξει αντανακλαστικά στον κίνδυνο της επέκτασης της δυναμικής των δομών φιλοξενίας, απάντησε πως είναι ο μόνος που είναι παρεξηγημένος με την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά “ούτε οι βουλευτές ούτε ο περιφερειάρχης έχουν χαλάσει την σχέση τους με την κυβέρνηση”, ενώ σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό παρά μόνο μέσω επιστολών. Από τις 11 Μαρτίου δε, δεν έχει επαφή ούτε με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα δράση του υπουργού προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι έχει βοηθήσει την περιοχή αλλά για το θέμα των δομών έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Αναφορικά με τις κατηγορίες για συνάντηση του δημάρχου με τους βουλευτές και τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα χωρίς την παρουσία άλλων θεσμικών, ο δήμαρχος υποστήριξε πως εφόσον δεν συγκάλεσε αυτός αυτή τη συνάντηση στην Αθήνα, αλλά είχε προσκληθεί από την κυβέρνηση, δεν μπορούσε να καθορίσει ποιοι θα συμμετέχουν. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, ενημέρωσε την επιτροπή αγώνα αμέσως μόλις επέστρεψε από την Αθήνα, το ίδιο πρωί πριν από το συλλαλητήριο της 12ης Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας μίλησε και για το τέλος της Επιτροπής Αγώνα η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε θετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά είπε ότι “η ενότητα είχε επικροτηθεί από την τοπική κοινωνία, απλά δεν άφηνε χώρο για αντιπολιτευτική δραστηριότητα και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που κάποιοι επιθυμούσαν την διάλυση της”. Συμπληρώνοντας, τόνισε ότι νομικά η κυβέρνηση έχει κατοχυρώσει την επέκταση του ΚΥΤ και πλέον οι όποιες αντιδράσεις μπορούν να γίνουν μόνο επί τόπου, στο πεδίο. Ο κ. Μαυρίδης άφησε ξεκάθαρες αιχμές και κατά των κυβερνητικών βουλευτών λέγοντας πως αυτοί είναι που αποτρέπουν κυβερνητικές αποφάσεις και αυτοί πρέπει να κριθούν για αυτές τις αποφάσεις που παίρνουν στη Βουλή. Παράλληλα, έκρινε ικανοποιητική την συνεργασία που έχει μαζί τους σε άλλα θέματα.

“Ο Μέτιος έχει εκτραπεί θεσμικά”

Πέρα από τους βουλευτές ο δήμαρχος Ορεστιάδας σχολίασε και την στάση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου για τη στάση που κράτησε αναφορικά με την επέκταση τον δομών. Δεν παρέλειψε να πει πως οι δύο άντρες δεν έχουνε κανένα κοινό σημείο επαφής ενώ είπε ότι ο Περιφερειάρχης έχει εκτραπεί θεσμικά καθώς δεν απαντά σε έγραφα, προτάσεις και ερωτήματα που του στέλνει. Όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, ο Περιφερειάρχης δεν αντέδρασε στην αύξηση του ΚΥΤ αλλά ούτε ζήτησε από τον πρωθυπουργό, που είναι προσωπική του επιλογή, να ανατρέψει την απόφαση.

Συνολικά για το έργο του περιφερειάρχη ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΑΜΘ είπε πως εδώ και ένα χρόνο έχει φύγει από τον σχεδιασμό και, αν χαθούν τα επόμενα δύο χρόνια, το μέγεθος της ζημιάς που θα αφήσει το 2023 θα είναι ανυπολόγιστο.

“Έρχονται δύο επενδύσεις στην περιοχή που θα φέρουν και θέσεις εργασίας”

Ο κ. Μαυρίδης μίλησε και για τις σχέσεις που έχει με τους άλλους δημάρχους του νομού αλλά και για την πρόθεση του να ξαναδιεκδικήσει το Δήμο Ορεστιάδας, λέγοντας μάλιστα ότι αν δεχτεί πρόταση για βουλευτική θέση δεν θα την αποδεχθεί. Στο ερώτημα τι θα κάνει στην επόμενη θητεία, αν εκλεγεί, που δεν έχει κάνει μέχρι και σήμερα, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας απάντησε πως με την εμπειρία που έχει αποκτήσει θα μπορέσει να υλοποιήσει όλα τα μεγάλα έργα την χρηματοδότηση των οποίων έχει ήδη εξασφαλίσει. Ανέφερε τον στόχο του για μηδενικά έξοδα σε ενεργειακές δαπάνες σε όλο το Δήμο, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχουν επενδυτές που έχουν ζητήσει συνεργασία με το Δήμο, οι οποίοι θα φέρουν και θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα. Επί του παρόντος όμως δεν μπορεί να επεκταθεί σχετικά, καθώς εκκρεμούν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, πριν γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας απάντησε και σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα του τελωνείου των Καστανέων, τις σχέσεις του με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από το οποίο προέρχεται αλλά και την άποψη του για τη σχέση αυτοδιοίκησης-κυβέρνησης.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για ίδρυση τρίτου τμήματος στην Ορεστιάδα στο άμεσο μέλλον

Στη συζήτηση ήρθαν και και τα ζητήματα που αφορούν την παρουσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας όπου μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση νέου τμήματος αυτή ανατράπηκε από την σημερινή κυβέρνηση. Κατά τον κ. Μαυρίδη ο λόγος που δεν προχώρησε ίδρυση του νέου τμήματος, μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με την ανωτατοποίηση τμημάτων σε όλη τη χώρα αμφιβόλου ποιότητας, σχολιάζοντας μάλιστα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θεσμοθέτησε την κυβέρνηση. Αναφορά έγινε και στο στεγαστικό επίδομα, αλλά και σε μία σειρά κινήτρων για προσέλκυση φοιτητών στα τμήματα της πόλης που έστειλε ο ίδιος ως προτάσεις στην υπουργό παιδείας – οι οποίες, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, δεν έγιναν τελικά αποδεκτές.

Ο κ. Μαυρίδης ερωτήθηκε αν υπήρχε σκέψη ο Δήμος Ορεστιάδας να διεκδικήσει το Τμήμα Ψυχολογίας ύστερα από όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην πόλη του Διδυμοτείχου. Στην απάντησή του είπε χαρακτηριστικά ότι υπήρχε σκέψη μόνο σε περίπτωση που το τμήμα θα πήγαινε στην Αλεξανδρούπολη ενώ στάθηκε υπέρ της ίδρυσης έδρας του Δημοκρίτειου στο Διδυμότειχο.

“Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων είναι ευχαριστημένοι με την δημοτική αρχή”

Mιλώντας για τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ορεστιάδας ο κ. Μαυρίδης αναγνώρισε ότι υπάρχει πληθυσμιακή εγκατάλειψη και αποψίλωση υπηρεσιών, λέγοντας ωστόσο ότι με τις δυνατότητες που υπάρχουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων είναι ευχαριστημένοι με τη δημοτική αρχή. Μάλιστα σε ερώτηση που έθεσε ακροατής του ράδιο Έβρος, αναφορικά με την αναβάθμιση του αμφιθεάτρου Δικαίων, ο δήμαρχος είπε ότι σε ενάμιση χρόνο θα ξεκινήσει η αναβάθμιση καθώς η χρηματοδότηση του μέσω Leader έχει εξασφαλιστεί.

Κλείνοντας την συζήτηση, ο δήμαρχος Ορεστιάδας απάντησε και σε σχετικό ερώτημα που έχει να κάνει με το δίκτυο φυσικού αερίου αλλά και το οδικό δίκτυο της πόλης λέγοντας πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν από 1η Οκτωβρίου για το φυσικό αέριο, ενώ ήδη ο δήμος έχει αποταμίευσεις ύψους 500.000 € για την ασφαλτόστρωση, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες του δικτύου.


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 29 Ιουλίου, 2021 19:32

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV