Μαΐστρος: Αναβίωση του εθίμου “Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο”

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 17 Ιανουαρίου, 2019 10:28

Μαΐστρος: Αναβίωση του εθίμου “Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου διοργανώνει εκδήλωση σχετικά με την αναβίωση του εθίμου “Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο”.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου προσηλωμένος στην διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς σας προσκαλεί την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 στην αναβίωση του εθίμου τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου μαΐστρου.

Λίγα λόγια για την Αναβίωση του εθίμου…

Η ιστορία του εθίμου “Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο” (κουρμπάνι) στον οικισμό της μαΐστρου “1926 – 2019”:

Το τάξιμο (κουρμπάνι) του Αγίου Αθανασίου στο δημοτικό διαμέρισμα μαΐστρου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκής λατρευτικής εκδήλωσης με βαθιές ρίζες και παλαιότατες  θρησκευτικές παραστάσεις.

Όμως στη μακροβιότητα του εθίμου συνέτεινε και το ότι έχει και έναν ψυχαγωγικό – σε συμποσιακό χαρακτήρα.

Οι κάτοικοι της Μαΐστρου από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιο ηλικιωμένων κατοίκων, τιμούσαν τον Άγιο Αθανάσιο, με κουρμπάνι, σε παρεκκλήσι του Αγίου έξω από το χωριό τους.

Όμως τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς , από το 1923 μέχρι και το 1926,  δεν τηρήθηκε το εθιμοτυπικό μέρος του, γιατί, έμεναν σε πρόχειρα καταλύματα και είχαν να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες της προσφυγιάς τους.  Το χειμώνα του 1926 σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων τα ζώα του χωριού αρρώστησαν, γεγονός που έφερε μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της μικρής γεωργοκτηνοτροφικής κοινωνίας.  Τότε, σε έναν κάτοικο (Α.Μ.) , εν ζωή μέχρι πριν λίγα χρόνια, φανερώθηκε στον ύπνο του ο Άγιος Αθανάσιος, ζητώντας την αναβίωση του εθίμου. Πράγματι, οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία του και έκτοτε  90 χρόνια εφέτες το τηρούν με ευλάβεια.
(Πηγή πληροφοριών: Κάλτσου Αικατερίνη).

Πρόγραμμα:

πρόγραμμα, αναβίωση εθίμου, Άγιος Αθανάσιος

Αφίσα, αναβίωση εθίμου, Άγιος Αθανάσιος


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 17 Ιανουαρίου, 2019 10:28

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV