Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: Επικίνδυνη η κατάσταση του οδικού δικτύου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Συντάκτης Νewsroom 21 Αυγούστου, 2026 12:39

Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: Επικίνδυνη η κατάσταση του οδικού δικτύου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναδεικνύει με ερώτησή της προς τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε στις 21 Αυγούστου 2026 και υπογράφεται από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Διονύση Κλάδη, γίνεται λόγος για σοβαρά προβλήματα στους κάθετους άξονες της Εγνατίας, στο περιφερειακό οδικό δίκτυο, αλλά και στην ίδια την Εγνατία Οδό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ρωγμών, λακκουβών, καθιζήσεων και έντονων φθορών, καθώς και ελλείψεις στη σηματοδότηση, τον ηλεκτροφωτισμό, τα προστατευτικά μέσα και τις υποδομές οδικής ασφάλειας.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας για τη στάση της απέναντι στο κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Επικαλείται, μάλιστα, δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, σύμφωνα με τις οποίες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου στον κάθετο άξονα Ορμένιο – Αλεξανδρούπολη απαιτούνται 85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφέρειας το ποσό ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η παράταξη συνδέει το ζήτημα της χρηματοδότησης των οδικών υποδομών με τις προτεραιότητες που, όπως υποστηρίζει, τίθενται σε ευρωπαϊκό, κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις χρηματοδοτήσεις για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, τις υποδομές του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τη σύνδεσή του με την ανατολική περιφερειακή οδό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την ερώτηση, ενώ οι συνολικές ανάγκες για το οδικό δίκτυο υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ για έργα συντήρησης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να βγάλει συμπεράσματα και να διεκδικήσει την κάλυψη όλων των αναγκαίων έργων και υποδομών για την οδική ασφάλεια.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

κ. Περιφερειάρχη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣ

ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ.

Η κατάσταση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, τις φιέστες και την πρόσφατη “ευρωπαϊκή αναγνώριση για τις δράσεις της ΠΑΜΘ”, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη για το σύνολο των διερχόμενων στους κάθετους άξονες της Εγνατίας, στο περιφερειακό δίκτυο, στην ίδια την Εγνατία Οδό.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” έχει επισημάνει πολλές φορές τις διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων της ΠΑΜΘ και των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως κόστος τη συντήρηση και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και για αυτό το μετακυλίουν στις πλάτες του λαού με κάθε τρόπο (φορολογία, διόδια κλπ). 

Ρωγμές, λακκούβες, καθιζήσεις, έντονες φθορές, λειψή σηματοδότηση και ηλεκτροφωτισμός, λειψά προστατευτικά μέσα και υποδομές  συνθέτουν ένα επικίνδυνο σκηνικό για την οδική ασφάλεια.

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση η σημερινή διοίκηση τηρεί στάση “Πόντιου Πιλάτου” επικαλούμενη το μεγάλο κόστος των απαραίτητων έργων. Πρόσφατα μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, σχετικά με την κάκιστη εικόνα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο στον Έβρο, κατά μήκος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού στη διαδρομή Ορμένιο – Αλεξανδρούπολη, δήλωσε πως μετά από σχετική μελέτη “το κόστος της συντήρησης είναι 85 εκατομμύρια” ενώ συνολικά για ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας απαιτούνται 700 εκατομμύρια. Παράλληλα δήλωσε προκλητικά ότι “κάνουμε ότι μπορούμε”!!! Τέλος αναφέρθηκε και στο αίτημα προς τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ Τζιτζικώστα και στην ουσιαστική άρνησή του να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα έργα.

Φυσικά την πολιτική της ΕΕ τη γνωρίζει πολύ καλά η διοίκηση της Περιφέρειας αφού την υλοποιεί κατά γράμμα. Την πολιτική του κόστους – οφέλους που προτεραιοποιεί τις ανάγκες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και του ΝΑΤΟ. Για αυτό μέχρι στιγμής για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμένιο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της “στρατιωτικής κινητικότητας” της ΕΕ, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το τμήμα Αλεξανδρούπολη–Πύθιο, ύψους 277 εκατ. ευρώ, η οποία προστίθεται στα 220 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για το τμήμα Πύθιο–Ορμένιο. Αντίστοιχα “λεφτόδεντρα” υπάρχουν για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη σύνδεση του λιμανιού με την ανατολική περιφερειακή οδό, που όμως πήρε και άλλη αναβολή για την ολοκλήρωσή της, ενώ το ζήτημα της σύνδεσης της Εγνατίας με το πανεπιιστημιακό νοσοκομείο παραμένει … στα αζήτητα!

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αντί να απολογηθεί παρουσιάζεται και ως “μαχόμενος” αφού η διοίκηση εξασφάλισε … 5 εκατομμύρια (αντί για τα 700) για έργα – μπαλώματα. Μάχη όμως χωρίς διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος και την κυβέρνηση δεν μπορεί να δοθεί.

Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της περιφερειακής αρχής και να διεκδικήσει κάλυψη όλων των αναγκαίων έργων και υποδομών για την οδική ασφάλεια.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Αν προτίθεται και με ποιο τρόπο να διεκδικήσει την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος όλων των απαραίτητων έργων αναβάθμισης και συντήρησης του οδικού δικτύου;
  • Αν θα σταματήσει να μπουκώνει με χρήμα τα κάθε λογής μελετητικά γραφεία για μελέτες που μένουν τελικά στα συρτάρια;

21/8/2026
Για τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κλάδης Διονύσης


Συντάκτης Νewsroom 21 Αυγούστου, 2026 12:39

Ράδιο Έβρος TV