Κ. Δαδούσης: «Δεν διατρέχει κίνδυνο η περιοχή μας από το περιστατικό στη Βουλγαρία»

Συντάκτης Νewsroom 11 Ιουλίου, 2019 12:08

Κ. Δαδούσης: «Δεν διατρέχει κίνδυνο η περιοχή μας από το περιστατικό στη Βουλγαρία»

Κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, μίας ιδιαίτερα απειλητικής, θανατηφόρα για τα ζώα και δύσκολης στην εξάλειψή της νόσος, εντοπίστηκαν στη γειτονική Βουλγαρία κάτι που θέτει σε επαγρύπνηση τις αρμόδιες αρχές και στην περιοχή του Έβρου

Κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν στη γειτονική Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να ξεκινήσει άμεσα η θανάτωση των ζώων, που έχουν μολυνθεί από τη ζωονόσο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA). Τα μολυσμένα ζώα εντοπίστηκαν στο χωριό του Νοβάτσενε, στην περιφέρεια του Πλέβεν.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό το ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ φιλοξένησε στον αέρα τον  κ. Κωνσταντίνο Δαδούση, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας.

Ξεκινώντας την συζήτηση ο κ. Δαδούσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την περιοχή μας, μιας και αυτό το περιστατικό συνέβη αρκετά μακριά από τα σύνορα και συγκεκριμένα 50 χλμ. Ωστόσο είπε ότι από την πρώτη στιγμή που είχαν ενημέρωση για κάποιο παρόμοιο περιστατικό έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες, τους αρμόδιους και τους άμεσα ενδιαφερόμενους (κυνηγούς και κτηνοτρόφους) δείχνοντας ότι η περιφέρεια βρίσκεται σε επαγρύπνηση και υπάρχει ανησυχία στους αρμοδίους παρότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.Επίσης δήλωσε ότι τους ανησυχεί και τους προβληματίζει ιδιαίτερα ότι αφορά τέτοια κρούσματα καθώς η πανώλη των χοίρων, παρότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είναι εύκολο να μεταδοθεί και δύσκολο να εξαλειφθεί παντελώς.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει γίνει ενημέρωση στους κυνηγούς για το περιστατικό, καθώς η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται μέσω αγριόχοιρων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν αλλά και σε κτηνοτρόφους και ότι αν δουν κάποιο νεκρό ζώο να το αναφέρουν για να γίνει ανάλυση από τους ειδικούς. Ακόμη ο κ. Δαδούσης επέστησε την προσοχή και στους ταξιδιώτες και επισκέπτες στην γειτονική χώρα και τόνισε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μη μεταφέρουν κρέας χοιρινό ή ζώα αμφιβόλου προέλευσης ή και τροφές, είδη από τα οποία μπορεί να μεταδωθεί η πανώλη των χοίρων και στην περιοχή μας.

Έπειτα ανέφερε ότι δυστυχώς η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη  αλλά εάν συμβεί κάποιο περιστατικό θα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουν σύμφωνα με τον ίδιο. «Ο βόρειος Έβρος εξυπηρετείται από δύο κτηνιάτρους, έναν που απασχολείται στα σφαγεία στο Διδυμότειχο και έναν στην Ορεστιάδα» όπως τόνισε, δηλαδή είναι κατά το 1/3 μόνο στελεχωμένη καθώς κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν συνολικά έξι κτηνίατροι, τρεις σε Διδυμότειχο και τρεις σε Ορεστιάδα. Για την περίπτωση να γίνουν προσλήψεις τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Παρόλα αυτά ο κ. Δαδούσης απηύθυνε έκκληση προς τους κτηνοτρόφους του Έβρου και σε οποιονδήποτε σε περίπτωση που εντοπίσει κάποιο πρόβλημα ή κάποια ένδειξη ασθένειας σε κάποιο ζώο, να το αναφέρουν στην υπηρεσία η οποία θα αντιμετωπίσει το συμβάν με όσα μέσα διαθέτει.


Συντάκτης Νewsroom 11 Ιουλίου, 2019 12:08

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV