Κουλουράκια ημίγλυκα με μαύρο σουσάμι
Υλικά
Κομμάτια: 50
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο, χλιαρό
- 200 ml χλιαρό νερό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 25 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. μαύρο σουσάμι
- κρόκοι από 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένοι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα κουλουράκια ημίγλυκα με μαύρο σουσάμι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις). Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο μεγάλα, ρηχά ταψιά.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε ξανά μέχρι να μισοδιαλυθούν και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Προσαρμόζουμε στο μίξερ το φτερό και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, λεία και κάπως κολλώδης ζύμη.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι.
- Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι και τα πλάθουμε σε λεπτά κορδόνια.
- Τα πλέκουμε σε πλεξούδες (ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλουμε) και τα αραδιάζουμε στα ταψιά.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.
- Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα κουλουράκια να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και τα διατηρούμε σε καλά κλεισμένο δοχείο.
Πηγή: Γαστρονόμος


