Έβρος: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη των εκπαιδευτικών στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Σεπτεμβρίου, 2023 09:48

Έβρος: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη των εκπαιδευτικών στην Αλεξανδρούπολη

Κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς απευθύνει η Β ΕΛΜΕ Έβρου για συμμετοχή στην κινητοποίηση των Α και Β ΕΛΜΕ σήμερα Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου , στις 13.30 έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Υλοποιώντας σχετική απόφαση της ΟΛΜΕ, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, μονίμους και αναπληρωτές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των Α και Β ΕΛΜΕ την Πέμπτη 14/09, στις 13.30 έξω από το κτίριο της Δ.Δ.Ε. Έβρου στην Αλεξ/πολη, για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μαςγια να σταματήσουν να παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να προωθούν αντιεκπαιδευτικά σχέδια. 


Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, μονίμους και αναπληρωτές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των Α και Β ΕΛΜΕ την Πέμπτη 14/09, στις 13.30 έξω από το κτίριο της Δ.Δ.Ε. Έβρου στην Αλεξ/πολη, για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μαςγια να σταματήσουν να παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να προωθούν αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

Αγώνας για το Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό Σχολείο δίχως αποκλεισμούς!

ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους 2023-24 – κινητοποίηση διαμαρτυρίας

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Καλωσορίζουμε μέσα στις τάξεις πια, όλους τους συναδέλφους!!! Νεοδιόριστοι, αναπληρωτές και όλοι οι άλλοι μόνιμοι, να είμαστε καλά και με δύναμη, συναδελφικότητα και αλληλεγγύη να παλέψουμε τις πολλές δυσκολίες μέσα κι έξω από το σχολείο, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο!

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε και φέτος να προχωρήσει σε νέους διορισμούς στην B/βάθμια και A/βάθμια εκπαίδευση λόγω της ύπαρξης πολυάριθμων κενών σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κλάδου όλα τα τελευταία χρόνια! Παρατηρούμε όμως μια δραματική μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών τη φετινή σχολική χρονιά (μόλις 4.000!). Το ίδιο συμβαίνει και στις προσλήψεις αναπληρωτών, που φτάνουν μόλις τις 28.000, ενώ οι πραγματικές ανάγκες ομαλής λειτουργίας των σχολείων απαιτούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και στις δυο βαθμίδες της τάξης των 50.000 – 55.000 (σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘΑ 47.000!). Τα σχολεία ξεκινάνε με 19.000 επίσημα κενά! Ταυτόχρονα προετοιμάζεται το «έδαφος» για την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των αναγκών της ειδικής αγωγής. Ήδη οι περικοπές στην παράλληλη στήριξη είναι μεγάλες, και αναμένεται σχετική τροπολογία «περικοπών». Στον Έβρο τα κενά που παρουσιάζονται σε Γενική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή είναι περίπου 80, κυρίως στην περιοχή της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ.

Στις επάλξεις των αγώνων για μόνιμους διορισμούςπου εκδηλώθηκαν με διάφορες μορφές: απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, καταλήψεις του υπουργείου παιδείας, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής τόσο της τωρινής κυβέρνησης ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν πάντοτε η Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/διορισμό όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία, για κατάργηση του άδικου, αντιδραστικού και αντιεκπαιδευτικού προσοντολογίου και εξάλειψη κάθε σκέψης ή πρόθεσης από το ΥΠΑΙΘ, για διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Η Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ είναι επίσης στην προμετωπίδα του αγώνα για την κατάργηση και ενός άλλου άδικου κι αντιεκπαιδευτικού μέτρου: τη διετή υποχρεωτική παραμονή των νεοδιορισθέντων συναδέλφων στον τόπο διορισμού τους. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού το ΥΠΑΙΘ, αποδεικνύει συνεχώς στην πράξη την αναλγησία του και την τιμωρητική διάθεση που επιφυλάσσει για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που ως αναπληρωτές «όργωσαν» όλη την Ελλάδα για να καλύψουν τις μεγάλες εκπαιδευτικές ανάγκες. Καθολική είναι η απαίτηση για άμεση κατάργηση αυτής της τιμωρητικής διάταξης που δημιουργεί ανασφάλεια και επιπλέον οικογενειακές δυσκολίες στους νεοδιορισθέντες συναδέλφους, αλλά το ΥΠΑΙΘ και με τη νέα ηγεσία του κωφεύει.

Το ΥΠΑΙΘ εμπαίζει για μια ακόμη χρονιά τους αναπληρωτές συναδέλφους. Τους υποχρέωσε να υποβάλουν αιτήσεις χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση για τα υπάρχοντα λειτουργικά κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή. Η πίεση δε προς τις ΠΔΕ και ΔΔΕ για αποστολή όσο το δυνατόν μικρότερου αριθμού κενών είναι συνεχής. Είναι απαράδεκτη και ζητάμε να μην συνεχίσει να εφαρμόζεται η «κρυφή» οδηγία του υπουργείου σχετικά με τα εμφανιζόμενα κενά και τον τρόπο τοποθέτησης των συναδέλφων αναπληρωτών σε αυτά ( δήλωση κενών ίσο σε αριθμό με τους προσληφθέντες αναπληρωτές και όχι όλα τα κενά), διότι οδηγεί σε πλήρη αδιαφάνεια, παραβίαση της αντικειμενικότητας και στρέβλωση στη διαδικασία πρόσληψης – τοποθέτησης αναπληρωτών εκπ/κών. Η θέση μας, που είναι θέση ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος είναι απλή: Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα Σχολεία σε μία φάση, ιδιαίτερη μέριμνα για τις ανάγκες στην ειδική αγωγή (σχ. νοσηλευτές – Ε.Β.Π. – παράλληλη στήριξη), τοποθέτηση των αναπληρωτών αφού ανακοινωθούν όλα τα υπάρχοντα κενά και μετά από δημοσιοποίηση του πίνακα μορίων και προτιμήσεών τους. Κατά τα άλλα, το υπουργείο επαίρεται για την ειδοποίηση των συναδέλφων «…με SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει στο Ο.Π.ΣΥ.Δ.».

Για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των συναδέλφων αναπληρωτών η ΔΔΕ Έβρου, οφείλει να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημά μας, για επανατοποθέτηση με κοινοποίηση όλων των κενών ( στην πράξη δηλ., να δεχτεί την ικανοποίηση των αιτήσεων βελτίωσης που υποβάλλονται ).

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι ο σωστός και διαφανής τρόπος τοποθέτησης (για όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών), προϋποθέτει και την ανάρτηση στον ιστότοπο της κάθε ΔΔΕ, των κενών και των πινάκων αιτήσεων και επιλογών των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών μαζί με τη μοριοδότησή τους.

Καταγγέλλουμε επίσης την κυνική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν το ΥΠΑΙΘΑ, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι το θέμα της στέγασης και της διαβίωσης των νεοδιορίστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Απ’ όλα τα σημεία της χώρας και ιδιαιτέρως από τις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση έρχονται μηνύματα απόγνωσης από συναδέλφους, σχετικά με την εξεύρεση και εξασφάλιση στέγης. Για άλλη μια χρονιά καλούνται οι εκπαιδευτικοί, να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους!

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που φέρνουν την πλειονότητα των εργαζομένων στα όρια της επιβίωσης. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλει ένα σχολείο απόλυτα ιδιωτικοποιημένο και ανταγωνιστικό, αν οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούν σε φοβισμένους, υποταγμένους υπαλλήλους, αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα με στοιχειώδη δημοκρατική δομή, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε συλλογικές κατακτήσεις και διεκδικήσεις ή αν θα επικρατήσει η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»! Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα παίρνει επείγοντα χαρακτήρα και η αντίδραση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι άμεση.

Η εκτόξευση των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, των λογαριασμών ηλ. ρεύματος και των καυσίμων, η ισοπέδωση του ΕΣΥ, καθώς και η εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία διαμορφώνουν ένα δραματικό τοπίο για τους εργαζομένους. Αντί για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια, η κυβέρνηση εξαγγέλλει επιδόματα φιλευσπλαχνίας, ενώ ο αυταρχισμός της είναι πρωτοφανής (απαγορεύσεις, αστυνομία στα ΑΕΙ, αντισυνδικαλιστικός ν. Χατζηδάκη, νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη κ.λπ.).

Οι νόμοι για την αξιολόγηση και «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, η Τράπεζα Θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων και όλο το αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο των νόμων «Κεραμέως», η λεγόμενη «ελεύθερη» επιλογή σχολείου του κ. Πιερακκάκη,σύμφωνα με τις επιταγές των ΕΕ-ΟΟΣΑ, εκθεμελιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, εντείνουν τους αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση και προωθούν την κατηγοριοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Διαμορφώνουν ένα αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, τα μαθησιακά αποτελέσματα στη διαβόητη «ελληνική PISA» πρόκειται να συνδεθούν με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών και να μειώσουν τις προσδοκίες των μαθητών.

Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη! Είναι ανάγκη το εκπαιδευτικό κίνημα να δώσει άμεσα δυναμική απάντηση στα σχέδια τους! Με ενωτική αγωνιστική δράση μπορούμε να αντικρούσουμε κάθε αντιεκπαιδευτική πολιτική!

Καλούμε όλες και όλους τους/τις συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και να αναφέρουν κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην ΕΛΜΕ.

Απαιτούμε:

1. Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.

2. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών πριν την έναρξη των μαθημάτων και  σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Καμία συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων.

3. Άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και επαναλειτουργία της Π.Δ.Σ. σε όλα τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.

4. Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛΓυμνάσια και σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε.

5. Πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ότι: o αριθμός των μαθητών στα τμήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20 για τα τμήματα των Γυμνασίων και της γενικής παιδείας των Λυκείων, τους 15 στις κατευθύνσεις και τους 10 για τα εργαστήρια.

6. Όχι στο σχολείο  εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων και εξετάσεις PISA.

7. Όχι στους μέντορες – συντονιστές – εκπαιδευτικούς ομίλους. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Η ΟΛΜΕ να κηρύξει νέα απεργία – αποχή.

8. Νέοι μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών – μονίμων. Όχι στο προσοντολόγιο και σε νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

9. Δωρεάν στέγη, σίτιση και μετακινήσεις σε όλους τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές των νησιωτικών, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών!

10. Κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού τους.

11. Πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών, με δημοσιοποίηση όλων των κενών.

12. Άμεση μείωση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στην ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους, του χρηματιστήριου ενέργειας και των ρητρών αναπροσαρμογής. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

13. Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, μονίμους και αναπληρωτές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των Α και Β ΕΛΜΕ την Πέμπτη 14/09, στις 13.30 έξω από το κτίριο της Δ.Δ.Ε. Έβρου στην Αλεξ/πολη, για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μαςγια να σταματήσουν να παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να προωθούν αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

Αγώνας για το Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό Σχολείο δίχως αποκλεισμούς!


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Σεπτεμβρίου, 2023 09:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV