Αυτόκλητος εκλογολόγος -ΚΙΝΑΛολογίες

Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 25 Νοεμβρίου, 2018 12:23

Αυτόκλητος εκλογολόγος -ΚΙΝΑΛολογίες

Του Χάρη Κανταρίδη. Ορεστιάδα 25/11/2018

Να μαστε πάλι εδώ….

Σήμερα θα προσπαθήσω να παραθέσω όσα άκουσα μέσα στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, τα συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Το πρώτο σκέλος αφορούσε τη διαδικασία των περιφερειακών εκλογών.

Η γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ.κυρία Ποϊραζίδου Αλεξάνδρα σύστησε στους παραβρισκόμενους τον κ. Σιμιτσή Κων/νο, υποψήφιο τον οποίο στηρίζει το κόμμα, για τις επερχόμενες εκλογές στην περιφέρεια Α.Μ.Θ. Κατόπιν του έδωσε το λόγο και εκείνος με τη σειρά του αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος για την περιοχή, τις  προσδοκίες του για την πορεία του συνδυασμού, τις προοπτικές που ανοίγονται και τη στελέχωση του σχήματος. Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις που του απηύθυναν οι παραβρισκόμενοι.

Τα παραπάνω έλαβαν χώρα σε ένα κλίμα ομοψυχίας και συστράτευσης – τουλάχιστον από όσους ήταν στην αίθουσα – καθώς όλοι δεσμεύτηκαν πως θα στηρίξουν το εγχείρημα.

Κατόπιν ο κ. Σιμιτσής αποχώρησε, υποσχόμενος ότι πριν από το τέλος του έτους, θα επισκεφτεί την περιοχή, τουλάχιστον για ένα διήμερο, με σκοπό να ακούσει και να καταγράψει τα ιδιαίτερα ανά τόπο προβλήματα, στα οποία και θα κληθεί να δώσει λύσεις εφ όσων εκλεγεί.

Το δεύτερο θέμα δεν ήταν άλλο, από την πιθανότητα στήριξης ενός δημοτικού συνδυασμού που θα διεκδικήσει  το δήμο Ορεστιάδας. 

Δεν πρέπει να παραλείψω στο σημείο αυτό να αναφέρω το ότι υπήρχαν πολλά στελέχη του χώρου, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση, με μεγάλη εμπειρία!

(Να διευκρινίσω επίσης, πως δεν θα αναφέρω ονόματα συμμετεχόντων, γιατί πιθανόν να μην το θέλουν και οι ίδιοι, παρά μόνον αυτών που προαλείφονται για υποψήφιοι αρχηγοί συνδυασμών και φυσικά, της γραμματέως).

Αρχικά η κυρία Ποϊραζίδου έκανε μια εισήγηση πάνω στο νέο νόμο (Κλεισθένης). Εξήγησε ακόμα, τις διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον παλιό (Καλλικράτης), το σύνολο των προσώπων που απαιτεί ο νόμος για να συμπληρωθεί ένα ψηφοδέλτιο και ανέλυσε τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ότι αφορά τις ενδεχόμενες στηρίξεις (και όχι πλέον χρίσματα), καθώς και το χρόνο που θα ανακοινωθούν. Ερωτηθείσα για το γιατί άργησαν οι διαδικασίες αξιολόγησης, αιτιολόγησε τη χρονική ακολουθία και τις προτεραιότητες που δόθηκαν.

Μετά, το λόγο πήρε ο κ. Καζαλτζής Χρήστος, αναφέροντας πως έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια δημιουργίας συνδυασμού με πολίτες από όλες τις <<πολιτικές αποχρώσεις>> γιατί – όπως είπε – σε όλους τους χώρους υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και δεν χωράνε αποκλεισμοί όταν μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Συνέχισε λέγοντας ότι, αν πληροί τα κριτήρια που θέτει το κίνημα αλλαγής, η στήριξή του θα ήταν επιθυμητή, καθώς και οποιουδήποτε άλλου πολιτικού φορέα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου. Συμπλήρωσε δε, ότι προέχει η στήριξη από τους πολίτες του δήμου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά στον συνδυασμό <<Δήμος Ορεστιάδας, τόπος να ζω>> που έχει ως επικεφαλής την κυρία Γκουγκουσκίδου Μαρία και στο πρόσωπο του κ. Σιανγκούρη Παναγιώτη που έχει δηλώσει ότι και αυτός καταβάλλει προσπάθεια δημιουργίας εκλογικού σχήματος και αμφότεροι προέρχονται από τους κόλπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι προαναφερθέντες επέλεξαν να μην παραβρεθούν στη συνάντηση.

Η κ. Ποϊραζίδου απάντησε πως σε ότι αφορά την κυρία Γκουγκουσκίδου, κατόπιν επικοινωνίας μαζί της, εκείνη δεν επιδιώκει τη στήριξη του συγκεκριμένου χώρου.

Για τον κ. Σιανγκούρη, θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή, για να οριστικοποιηθούν οι προθέσεις του και εφ όσων υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του, τότε να επιδιωχθεί μία συνάντηση της επιτροπής με τους υποψηφίους, με στόχο να καταλήξουν σε έναν. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η επιτροπή θα διερευνήσει το αν και ποιος πληροί τα κριτήρια και θα ανακοινώσει την απόφασή της για το θέμα της στήριξης.

Αξίζει να σημειώσω ότι μετά από ερώτηση για το τι προτίθενται να κάνουν τα στελέχη που αυτή τη στιγμή κατέχουν θέσεις στη δημοτική αρχή – εκλεγμένοι με το συνδυασμό του νυν δημάρχου –  δόθηκε η απάντηση πως αν υπάρχει σύμπνοια και ενωτικό ψηφοδέλτιο από το χώρο, με προοπτική διεκδίκησης του δήμου, τότε θα συστρατευτούν.

Εκεί τελείωσε και η όλη κουβέντα.

Προσωπικά θα τολμήσω μια πρόβλεψη, γνωρίζοντας χρόνια το τι συνέβαινε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε τέτοιες περιόδους και αφού πρώτα καταθέσω ότι τα παραπάνω έλαβαν χώρα σε μία πολιτισμένη ατμόσφαιρα χωρίς αντεγκλήσεις, εντάσεις και φωνές (δύσκολο να το πιστέψει κανείς ε;), με ανταλλαγή επιχειρημάτων και προτάσεων (ρε, μπας και ωριμάζουμε;). Η πρόβλεψη λοιπόν λέει ότι ΔΕΝ θα τα βρουν, το κόμμα, ΑΝ ΘΕΛΗΣΕΙ, μπορεί να στηρίξει κάποιον, οι υπάρχοντες στο συνδυασμό του νυν δημάρχου ΔΕΝ θα συσπειρωθούν και ότι βρέξει θα κατεβάσει. Ας με διαψεύσουν αν μπορούν!

Μάχη προσώπων θα δούμε λοιπόν, έξωθεν καλής μαρτυρίας, πρότερου έντιμου πολιτικού βίου, στελεχιακού πλουραλισμού και διαπροσωπικής ευφυΐας.

Το τελευταίο αφορά στο σύνολο των συνδυασμών που θα κατέβουν για τη διεκδίκηση του δήμου!

Εμείς θα τα λέμε…

Κανταρίδης Χάρης


Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 25 Νοεμβρίου, 2018 12:23

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV