Κ. Κεβρεκίδης: Δεν υπάρχει πρόθεση από τους αρτοποιούς να αυξήσουν τις τιμές στο ψωμί

Συντάκτης Νewsroom 28 Μαρτίου, 2025 10:52

Κ. Κεβρεκίδης: Δεν υπάρχει πρόθεση από τους αρτοποιούς να αυξήσουν τις τιμές στο ψωμί

Στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία” στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος Αρτοποιών Έβρου και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Κώστας Κεβρεκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αρτοποιών, στα δημοσιεύματα για επικείμενη αύξηση του ψωμιού αλλά και στις τάσεις στην κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα.

Ο κ. Κεβρεκίδης ανέλυσε τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους αρτοποιούς σήμερα, όπως η αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, η οποία επηρεάζει άμεσα τις τιμές του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων. Η ενέργεια, κυρίως το ρεύμα, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους αρτοποιούς, με το κόστος του να έχει εκτοξευτεί στα ύψη από το 2021, φτάνοντας σε 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όταν πριν ήταν περίπου 8 λεπτά. Ειδικότερα, ένα μέσο αρτοποιείο χρειάζεται 8.000 έως 12.000 κιλοβατώρες το μήνα, κάτι που ανεβάζει το μηνιαίο κόστος μόνο για το ρεύμα στα 1.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις τιμές του ψωμιού, ο κ. Κεβρεκίδης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόθεση από τους αρτοποιούς να αυξήσουν τις τιμές, παρά την πίεση από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών. Αντίθετα, παρά τις δυσκολίες, οι αρτοποιοί προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σταθερές, κατανοώντας τις δυσκολίες που περνούν οι καταναλωτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά “τον καταναλωτή μας τον ξέρουμε με το μικρό του όνομα, δεν μπορούμε βλέποντας τις δυσκολίες που περνάει να ανεβάσουμε την τιμή του ψωμιού, θα κάνουμε υπομονή όσο μπορούμε ακόμα“. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η αύξηση της τιμής του ψωμιού λόγω του αυξημένου κόστους είναι μία πραγματικότητα, που θα γίνει αργά ή γρήγορα εμφανής στην αγορά.


Ο κλάδος των αρτοποιών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης την αυξανόμενη διάδοση καταστημάτων που πουλούν καταψυγμένο ψωμί, το οποίο συχνά παραπλανά τον καταναλωτή, καθώς μοιάζει με φρέσκο, ενώ δεν παράγεται στο κατάστημα, ούτε έχει την ποιότητα των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων. Ο κ. Κεβρεκίδης τόνισε ότι τα καταψυγμένα προϊόντα είναι όχι μόνο λιγότερο ποιοτικά, αλλά και πιο ακριβά, ενώ κάλεσε τους καταναλωτές να προσέχουν και να προτιμούν τα παραδοσιακά αρτοποιία που ψήνουν τα προϊόντα τους στον ίδιο χώρο.

Για να βοηθήσει τον καταναλωτή να αναγνωρίσει τα πραγματικά παραδοσιακά αρτοποιεία, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος έχει δημιουργήσει ένα ειδικό σήμα που δηλώνει “Ελληνικός Παραδοσιακός Φούρνος, Εδώ Ζυμώνεται, Εδώ Ψήνεται”, το οποίο εμφανίζεται σε όλα τα παραδοσιακά αρτοποιεία. Παράλληλα, η Ομοσπονδία αγωνίζεται για την επαναφορά του νόμου ο οποίος ορίζει ότι αρτοποιία είναι μόνο εκείνα τα καταστήματα που παράγουν το ψωμί τους εξ ολοκλήρου και δεν αναλώνονται σε καταψυγμένα προϊόντα.

Όσον αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες, ο κ. Κεβρεκίδης σημείωσε ότι η κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα έχει μειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης άλλων αρτοπαρασκευασμάτων και του ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος για προϊόντα όπως τα κριτσίνια και τα διάφορα είδη πρωινού. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι νέες γενιές, επηρεασμένες από ξένες διατροφικές συνήθειες, δείχνουν όλο και λιγότερο ενδιαφέρον για το παραδοσιακό ψωμί, το οποίο θεωρούν ως λιγότερο απαραίτητο στην καθημερινότητά τους.

Ο κ. Κεβρεκίδης, παρόλο που δήλωσε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, αναγνώρισε τη σημαντική αξία του παραδοσιακού φούρνου στη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ενθάρρυνε τους καταναλωτές να στηρίζουν τα τοπικά αρτοποιεία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας.

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, συνεχίζει τον αγώνα της για την υπεράσπιση των παραδοσιακών αρτοποιείων και την προστασία του καταναλωτή από τις παραπλανητικές πρακτικές του κλάδου.


Συντάκτης Νewsroom 28 Μαρτίου, 2025 10:52

Ράδιο Έβρος TV