Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις απάτης που διαπράχθηκαν σε βάρος ηλικιωμένων ημεδαπών

Συντάκτης Νewsroom 24 Αυγούστου, 2023 20:20

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις απάτης που διαπράχθηκαν σε βάρος ηλικιωμένων ημεδαπών

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις απάτης, με την μέθοδο υπόθαλψης συγγενικού προσώπου, που διαπράχθηκαν σε βάρος ηλικιωμένων ημεδαπών στην Καβάλα

Συνελήφθησαν μία αλλοδαπή και ένας ημεδαπός


Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, τρεις περιπτώσεις απάτης εκ των οποίων μία τετελεσμένη και δύο σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν την 22 και 23-8-2023 σε βάρος ηλικιωμένων ημεδαπών στην πόλη της Καβάλας.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (23-8-2023) από τους ανωτέρω αστυνομικούς με την συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Νευροκοπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, συνελήφθησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Εξοχής Δράμας  μία αλλοδαπή και ένας ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απάτης, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους που αναζητούνται.

Ειδικότερα χθες το πρωί, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με ηλικιωμένη ημεδαπή και προσποιούμενος τον αστυνομικό, υπό το πρόσχημα ότι προτίθενται να υποθάλψει συγγενικό της πρόσωπο το οποίο έχει προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, την έπεισε να τοποθετήσει σε αύλειο χώρο Ιερού Ναού μία σακούλα που περιείχε χρηματικό ποσό, τιμαλφή και λίρες, η οποία παρελήφθη από την δράστιδα.

Μετά από αναζητήσεις και οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, οι παραπάνω αστυνομικοί, εντόπισαν και συνέλαβαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Εξοχής Δράμας τους δράστες οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο προκειμένου πραγματοποιήσουν έξοδο από την χώρα. 

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι την 22-08-2023 στην Καβάλα, οι προαναφερόμενοι δράστες μαζί με άγνωστους μέχρι στιγμής, συνεργούς τους, διέπραξαν, με την ίδια μέθοδο, δύο απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων.

Στη κατοχή των δραστών βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα χρήματα, τιμαλφή και λίρες, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στην παθούσα.

Τέλος, κατασχέθηκαν το ανωτέρω όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων και  τρία κινητά τηλέφωνα. 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, για την ταυτοποίηση των συνεργών τους και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συντάκτης Νewsroom 24 Αυγούστου, 2023 20:20

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV