Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής από το CERN στο ΔΠΘ για δύο διαλέξεις σε Ξάνθη και Καβάλα
Διαλέξεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από τον Καθηγητή Εμμανουήλ Τσεσμελή, Ανώτατο φυσικό στο Ερευνητικό κέντρο CERN
Δύο Διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από τον Καθηγητή Εμμανουήλ Τσεσμελή, Ανώτατο φυσικό στο Ερευνητικό κέντρο CERN και επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο με θέμα “Το CERN και η Έρευνα Σωματιδιακής Φυσικής“.
Η πρώτη από τις διαλέξεις, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο 1 του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. (Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων), και η δεύτερη στην Καβάλα την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 11.00, (Πανεπιστημιούπολη, χώρος Φουαγιέ του Κεντρικού Αμφιθεάτρου).
Ο Εμμανουήλ Τσεσμελής είναι πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων με καριέρα που εκτείνεται στην επιστημονική έρευνα, στην ακαδημαϊκή διδασκαλία, στη διοίκηση και στις διεθνείς σχέσεις, σε μεγάλους επιστημονικούς οργανισμούς όπως το CERN και σε πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Είναι Ανώτατος Φυσικός στο CERN, Fellow του Ινστιτούτου Φυσικής της Αυστραλίας (FAIP), Επίτιμο Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και Μέλος του Jesus College της Οξφόρδης.
Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδας. Η επιστημονική του έρευνα περιλαμβάνει την αναζήτηση του φορτισμένου μποζονίου Higgs στο πείραμα UA2 στο CERN και τη μελέτη των ιδιοτήτων των νετρίνων στις εγκαταστάσεις νετρίνων του CERN στις δεκαετίες 1980 και 1990. Το 1998 εντάχθηκε στο πείραμα CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, ένα από τα δύο πειράματα που ανακάλυψαν το μποζόνιο Higgs το 2012 και για την περίοδο 2005-2008 ήταν Επικεφαλής των Πειραματικών Περιοχών του LHC.