Κατάληψη αγροτών στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας: “Ζητούμε ουσιαστικές απαντήσεις για την διακρατική συμφωνία”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Απριλίου, 2024 11:02

Κατάληψη αγροτών στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας: “Ζητούμε ουσιαστικές απαντήσεις για την διακρατική συμφωνία”

Σε συμβολική κατάληψη στο κτήριο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας προχώρησαν σήμερα το πρωί οι αγρότες του Βορείου Έβρου

Όπως είχαν προαναγγείλει οι αγρότες μέσω κοινής ανακοίνωσης αγροτικών συλλόγων και φορέων, προχώρησαν στην συμβολική κατάληψη διαμαρτυρόμενοι καθώς δεν θεωρείται εξασφαλισμένη η άρδευση των χωραφιών τους λόγω της λήξης της διακρατικής συμφωνίας μετά Ελλάδας – Βουλγαρίας για παροχή νερού στον ποταμό Άρδα και την μη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ανανέωσή της.

Στη ΔΑΟΚ, όπως κατέγραψε το επιτόπιο ρεπορτάζ του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και ο Νίκος Πατούνας, οι αγρότες συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της Περιφέρειας όπου τους γνωστοποιήθηκε πως ο Περιφερειάρχης την Δευτέρα και την Τρίτη θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα, αλλά και πως οι Σκυλακάκης και Γεραπετρίτης δήλωσαν πως θα βρεθεί λύση και πως “βρισκόμαστε προς το τέλος αυτής της συμφωνίας”. Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι, παρά τις όποιες δηλώσεις πολιτικών, οι ίδιοι δεν έχουν καμία ενημέρωση επίσημα από κανέναν για το τι ακριβώς συμβαίνει ενώ τόνισαν ότι δεν εμπιστεύονται τις προφορικές δηλώσεις.


“Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί περιμένουμε να δούμε τους όρους της συμφωνίας” τόνισε ο Προϊστάμενος ΓΟΕΒ Ορέστης Βουρνέλης αναφέροντας πως πολλά από τα έργα έχουν δομηθεί με βάση την συμφωνία, οπότε και δεν αρκεί απλά να υπάρξει συμφωνία αλλά να γνωστοποιηθούν και οι όροι. “Το θέμα δεν είναι πολιτικό, είναι ουσιαστικό. Είναι δυνατόν το κράτος να μην ενημερώνει έναν ολόκληρο νομό για το τι θα κάνουμε; Θεωρώ ότι υπεύθυνοι είναι η Περιφέρεια και οι Βουλευτές να γνωρίζετε και να μας ενημερώσετε“.

Επιπρόσθετα για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας Ηλίας Αγγελακούδης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως δεν αρκεί ο Περιφερειάρχης να ενημερώσει απλά στην Αθήνα για το πρόβλημα αλλά να επιστρέψει την Τρίτη με απαντήσεις και λύσεις και όχι με προφορίκές δεσμεύσεις για τους αγρότες ώστε να προχωρήσουν σε σπορά και καλλιέργειες καθώς ο χρόνος πιέζει.

Στην ΔΑΟΚ βρέθηκε και η υπεύθυνη Αγροτικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία απευθύνθηκε και η ίδια στους αγρότες σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας γραπτή απάντηση και επίσημα ώστε να ενημερώσουν σχετικά τους αγρότες.

Η εκπρόσωπος της ΠΑΜΘ διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια είναι μαζί με τους αγρότες και ασχολείται με το θέμα επιδιώκοντας άμεσα επίλυση και συμφώνησαν σε συνάντηση αγροτών με τον Περιφερειάρχη από την ερχόμενη εβδομάδα μετά τις συναντήσεις του στην Αθήνα.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Απριλίου, 2024 11:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV