Καταγγελία για χρήση ονομάτων «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο» σε κρασιά Τρίτων χωρών

Συντάκτης Νewsroom 22 Ιουνίου, 2018 13:13

Καταγγελία για χρήση ονομάτων «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο» σε κρασιά Τρίτων χωρών

Με αφορμή την συμφωνία στις Πρέσπες, ανακαλύψαμε ότι εκτός των Σκοπιανών που χρησιμοποιούν το ΠΓΕ «Μακεδονία» στα κρασιά τους, έχουμε και τους Βούλγαρους να χρησιμοποιούν το εμπορικό όνομα «Θράκη» και τους Τούρκους το «Αιγαίο». Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις διεθνείς αγορές οίνων και ήταν το θέμα της συνάντησης, που έλαβε χώρα στις 13/6/2018, μεταξύ εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) με τον Πρέσβη κ. Λ. Παπακωνσταντινίδη, Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ και άλλα 6 στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Γραμματικός.

Όπως τόνισε ο κ. Γραμματικός στον ΑγροΤύπο, «ξεκινά έρευνα από τα Γραφεία ΟΕΥ των ελληνικών πρεσβειών. Αυτή την στιγμή θα γίνει μια καταγραφή της έκτασης του προβλήματος και σε περίπου 15 ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση για να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε».

Στη συνάντηση τα στελέχη των Υπουργείων ενημερώθηκαν αναφορικά με τις περιπτώσεις χρήσης των ΠΓΕ «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο» σε οίνους που παράγονται σε τρίτα κράτη. Επίσης, αναλύθηκε και η γενικότερη εμπορική πολιτική που ακολουθείται από οινοποιεία, κυρίως όμορων χωρών, να προσδίδουν στα κρασιά τους στοιχεία ελληνικότητας και να δημιουργούν πλάνη στους καταναλωτές ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα.

Κατόπιν της συνάντησης αυτής, αποφασίστηκε από το ΥΠΕΞ να σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ΟΕΥ όλων των ελληνικών πρεσβειών, με την οποία θα τους ζητείται να αναζητήσουν όλες τις ετικέτες οίνου που παραπέμπουν σε ελληνικές ΠΟΠ/ΠΓΕ ή σε στοιχεία ελληνικότητας και να υποβάλουν την σχετική τους αναφορά έως το τέλος Ιουνίου.

Με βάση το υλικό αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να αναζητηθούν με την συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΟ:

Την Τετάρτη 13.06.2018 έλαβε χώρα συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου με τον Πρέσβη κ. Λ. Παπακωνσταντινίδη, Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ και άλλα 6 στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε και το ΥΠΑΑΤ διά του Προϊσταμένου του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου, κ. Δ. Γραμματικού. 

Τα στελέχη των Υπουργείων ενημερώθηκαν αναφορικά με τις περιπτώσεις χρήσης των ΠΓΕ «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο» σε οίνους που παράγονται σε τρίτα κράτη. Επίσης, αναλύθηκε και η γενικότερη εμπορική πολιτική που ακολουθείται από οινοποιεία κυρίως όμορρων χωρών να προσδίδουν στα κρασιά τους στοιχεία ελληνικότητας και να δημιουργούν πλάνη στους καταναλωτές ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα.

Κατόπιν της συνάντησης αυτής, αποφασίστηκε από το ΥΠΕΞ να σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ΟΕΥ όλων των ελληνικών πρεσβειών, με την οποία θα τους ζητείται να αναζητήσουν όλες τις ετικέτες οίνου που παραπέμπουν σε ελληνικές ΠΟΠ/ΠΓΕ ή σε στοιχεία ελληνικότητας και να υποβάλουν την σχετική τους αναφορά έως το τέλος Ιουνίου. Με βάση το υλικό αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ προκειμένου να αναζητηθούν με την συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον κ. Παπακωνσταντινίδη και τα λοιπά στελέχη του ΥΠΕΞ, όσο και τον κ. Γραμματικό εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ, για την άμεση και ουσιαστική ανταπόκρισή τους στην έκκληση του Συνδέσμου μας.

Πηγή: agrotypos.gr, ypaithros.gr


Συντάκτης Νewsroom 22 Ιουνίου, 2018 13:13

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV