Ανοιχτό κάλεσμα Μαυρίδη για συνεργασία με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Ιουλίου, 2018 19:57

Ανοιχτό κάλεσμα Μαυρίδη για συνεργασία με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

Για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που αφορά τις αλλαγές τοπική αυτοδιοίκηση μίλησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης “παρά τις μικρές αλλαγές άνευ ουσιαστικής σημασίας που έγιναν την τελευταία στιγμή” στο νομοσχέδιο, εμμένουν στις αρχικές θέσεις τους ως προς αυτό και μάλιστα όπως ανέφερε τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας “το νομοσχέδιο δεν προσθέτει κάτι στο αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, δεν διευκολύνει, δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, οι οποίες θα επέφεραν ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην απαγκίστρωση από την κεντρική εξουσία και σε μία πραγματική και δημοκρατική λειτουργία αλλά κυρίως μία λειτουργία που δεν θα βρίσκει εμπόδια όπως βρίσκει τώρα οποιασδήποτε φύσεως, γραφειοκρατικά θέματα πολυνομίας η οποία προκαλεί και σύγχυση” ενώ συμπλήρωσε “δεν είναι ουσιαστικό βήμα μεταρρύθμισης πόσο μάλλον το γεγονός ότι όλο αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται μετά από δύο χρόνια επεξεργασίας. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά περίτρανα ότι ο μόνος στόχος αυτού του νομοσχεδίου ήταν είναι και παραμένει από πλευρά της συγκυβέρνησης μόνο η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής”. Μιλώντας για τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου ακόμα ανέφερε ότι πλέον η τοπική κοινωνία καταλαβαίνει τα όσα συμβαίνουν: “Θα κρατήσω μόνο αυτό το πνεύμα, που μέσα σε αυτό το πνεύμα θέλουν να περάσουν για συγκλίσεις, για συνεργασίες μετά από τις εκλογές μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, θεωρώ ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ωριμάσει αρκετά, έχουν κατανοήσει το ρεαλισμό των προβλημάτων και των λύσεων επί αυτών και θα κάνω ένα κάλεσμα σήμερα κιόλας αυτές τις συγκλίσεις που κάποιοι θεωρούν ή επιθυμούν να τις επιβάλουν με έναν αδιαφανή τρόπο μετά τις εκλογές στις δημοτικές, γιατί εκεί θα οδηγηθούν σε αδιαφανείς, παίρνω την πρωτοβουλία πριν από όλα αυτά, με απόλυτη διαφάνεια γιατί μετά οι συγκλίσεις, για να τα λέμε έξω από τα δόντια, θα είναι αποτέλεσμα πιθανόν άλλων πονηρών διεργασιών πάνω ή κάτω από το τραπέζι, άλλων πονηρών ή μη συνεργασιών, μπορεί και εκβιασμών μπορεί και αλισβερισιού, μπορεί και οτιδήποτε άλλο. ” 


Αναλύοντας αυτήν την θέση μάλιστα ο Δήμαρχος Ορεστιάδας απηύθυνε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία για συμμετοχή και συνεργασία στις επόμενες εκλογές ως εξής: “Εγώ κάνω μία έκκληση και μία πρόσκληση στην τοπική κοινωνία, όσες δυνάμεις, είτε υπάρχουσες αυτοδιοικητικές, είτε δημότες μέσα από τη δραστηριοποίησή τους στην κοινωνική πολιτική ζωή του τόπου αλλά και απλοί συνδημότες, η πόρτα του συνδυασμού “Ορεστιάδα στην πρώτη γραμμή” είναι ανοιχτή έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε με ενωμένες όσο το δυνατόν περισσότερες και άξιες δυνάμεις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση όποτε και αν γίνει αυτή.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο «Κλεισθένης 1» – Ποιες είναι οι αλλαγές που αφορά το νομοσχέδιο

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»), το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή με απώτατο όριο την Παρασκευή 13 Ιουλίου, όταν, δηλαδή, ολοκληρώνεται η φετινή Σύνοδος του Κοινοβουλίου και ξεκινούν τα θερινά τμήματα. Το πλήρες όνομα του νομοσχεδίου είναι: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι τρεις:

— Καθιερώνεται η απλή αναλογική για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων

— Μειώνεται η θητεία των αιρετών από πέντε σε τέσσερα χρόνια

— Αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα η θητεία των αιρετών αντί για 1.9 να ξεκινά 1.1. Αυτό έχει ως παρενέργεια η παρούσα θητεία να παραταθεί κατά τέσσερις μήνες (από 31.8.2019 σε 31.12.2019) και οι εκλογές να γίνουν αντί για τον Μάιο στις 13 Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για θέμα αγκάθι, για το οποίο αναμένεται να υπάρξει προσφυγή δημάρχων στο ΣτΕ.

Συνοπτικά οι αλλαγές που προωθούνται είναι:

— Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

— Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

— Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

— Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.

— Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με την προκήρυξη δημοψηφισμάτων ανά δήμο και ανά περιφέρεια για τοπικά ζητήματα.

— Θεσμοθετείται ο Δημοτικός και Περιφερειακός Διαμεσολαβητής, για τον οποίο αφιερώνονται 23 άρθρα.

— Οι δήμοι διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, το βαθμό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας.

— Για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι – ΚΑΠ) δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η υπαγωγή στην αντίστοιχη κατηγορία, αλλά και άλλα κριτήρια όπως το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου, το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων, οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις ανά εποχές, η δημογραφική τάση κ.λπ.

— Την διαγραφή οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

— Ο δήμος Καλαμπάκας μετονομάζεται σε Μετεώρων και ο δήμος Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου σε Καμένων Βούρλων.

— Το νομοσχέδιο συμπληρώνεται με ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας

— Μπαίνουν διατάξεις για την ταχύτερη απονομή ιθαγένειας και πολιτογράφησης

Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Ιουλίου, 2018 19:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV