Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Κουρτίδη στο Μουσείο Μετάξης

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 23 Νοεμβρίου, 2018 09:40

Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Κουρτίδη στο Μουσείο Μετάξης

Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Κουρτίδη στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα τεσσάρων ετών από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κουρτίδη (23 Νοεμβρίου), οργανώνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ., συνάντηση με θέμα “Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Κουρτίδη”, στο Μουσείο Μετάξης.

Ο συγγραφέας και συλλέκτης Μιχάλης Πατέλης θα αναφερθεί στη ζωή και το έργο του ιατρού, δασκάλου, πολιτικού και συγγραφέα Κωνσταντίνου Κουρτίδη.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Κουρτίδη…

Ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης ήταν ιατρός, δάσκαλος, πολιτικός και συγγραφέας.

Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες από το Θρακικό χώρο. Ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1870. Φοίτησε στην Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου ενώ  έκανε σπουδές και στην ιατρική όπου το 1899 αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτωρ.

Αρχικά διορίστηκε στο Σουφλί όπου και έκανε οικογένεια. Έπειτα έφυγε στην Αίγυπτο όπου για λίγα χρόνια εξάσκησε το επάγγελμα του ιατρού και το 1904 επέστρεψε στο Σουφλί.

Την εποχή της επιστροφής του στην πατρίδα τα πράγματα ήταν δύσκολα για τη Θράκη. Το σπίτι του έγινε κέντρο εθνικών αποφάσεων. Πέθανε το Νοέμβριο του 1912.

Το αρχοντικό όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης, δωρήθηκε από την κόρη του Μαρία Κουρτίδη – Πάστρα, με σκοπό να στεγάσει το Μουσείο Μετάξης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

 

Κωνσταντίνος Κουρτίδης


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 23 Νοεμβρίου, 2018 09:40

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV