Χρυσούλα Ιωαννίδου: Εμείς τι κάνουμε σε έναν τόπο που αιμορραγεί;

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 31 Οκτωβρίου, 2023 18:18

Χρυσούλα Ιωαννίδου: Εμείς τι κάνουμε σε έναν τόπο που αιμορραγεί;

Η Χρυσούλα Ιωαννίδου, αγρότισσα από το ακριτικό Ορμένιο, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένη στο Εβροσκόπιο και ανέπτυξε το σκεπτικό της, βάσει του οποίου ανήρτησε χθες μια σειρά από ερωτήσεις για τις οποίες περιμένει απαντήσεις. Όχι από τα κεντρικά της Αθήνας, που “οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν ξέρουν καν τι σημαίνει αγροτιά“, όπως είπε, αλλά “για να δω τι θα μου απαντήσει κάποιος από τον Έβρο“.

Τι ξέρει ο κ. Κελέτσης από αγροτιά;

Υποστήριξε δε πως ακόμα και ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Εβρίτης βουλευτής Σταύρος Κελέτσης δεν νομίζω ότι ξέρει τα προβλήματα της περιοχής, γιατί δεν υπήρξε ποτέ αγρότης. Και ο κ. Κελέτσης, όπως οι περισσότεροι βουλευτές, τον περισσότερο καιρό τον περνάει στην Αθήνα. Τι ξέρει ο κ. Κελέτσης αν έβρεξε και δεν μπορώ εγώ να πάω να σπείρω και η επόμενη χρονιά μου θα πάει στράφι;”.


Όσον αφορά στα χρήματα που δικαιούται και δεν κατατέθηκαν ακόμα για τους αγρότες που έχουν κάνει τις μεταβιβάσεις, “τριάντα πέντε χρόνια ασχολούμαι με τις δηλώσεις των παραγωγών, τέτοια χρονιά δεν υπήρξε ποτέ“, τόνισε η κ. Ιωαννίδου∙ ενώ “πατάν ένα κουμπί και βρίσκουν ό,τι χρωστάμε, δεν μπορούν τόσον καιρό να ελέγξουν πόσα δικαιώματα έμειναν σε μένα μετά τη μεταβίβαση;“.

Εμείς τι κάνουμε σε έναν τόπο που αιμορραγεί;

Για την εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα χρόνια που υπήρξε η ίδια ενεργή, η κ. Ιωαννίδου ανέφερε: “Δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι’ αυτήν εδώ την περιοχή. Δεν ξέρω ποιοι ήταν τότε στη διοίκηση που κατήργησαν τις Κοινότητες, κι άντε μάς έκαναν τον Καποδίστρια. Μετά, όταν έκαναν τον Καλλικράτη, ήξεραν τι προβλήματα δημιουργούνται σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο της Ορεστιάδας με 40 χωριά; Υπόσχονταν διάφορα τότε, ότι θα υπάρξουν κονδύλια κλπ. Αλλά για να έρθουν κονδύλια, πρέπει να υπάρχει κόσμος στην περιοχή. Ποιος γνωρίζει τώρα πόσα παιδιά έχει το σχολείο των Δικαίων; Ποιος σκέφτεται να πει ότι στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δικαίων είναι πολύ λιγοστά τα παιδιά, τρία είναι στην Α΄ δημοτικού, κανένα στο νηπιαγωγείο; Και μεις τι κάνουμε; Απλά δημιουργούμε περισσότερες δυσάρεστες καταστάσεις σε έναν τόπου που πραγματικά αιμορραγεί“.

Από τις πρωτοπόρες γυναικείες παρουσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση με μεγάλη πορεία και πολυσχιδή δράση στη διοίκηση, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό, η Χρυσούλα Ιωαννίδου υπήρξε Πρόεδρος της Κοινότητας Ορμενίου, στη συνέχεια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Τριγώνου και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τριγώνου, μέλος μέχρι τώρα στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου “Η ΓΑΙΑ”. Σήμερα συγγράφει βιβλία για την τοπική ιστορία, την παράδοση, την τοπική γαστρονομία, αλλά και θεατρικά έργα με περιεχόμενο τοπικού ενδιαφέροντος.

Η ανάρτηση με τις ερωτήσεις που θέτει η κ. Ιωαννίδου και περιμένει απαντήσεις:

“Οι αγρότες εκτός από την παραγωγή τους, που άλλοτε είναι καλή άλλοτε όμως όχι, ξέρουν και περιμένουν ότι θα πάρουν τέλη Οκτωβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης.

 • Άραγε από όλους τους βουλευτές μας, είναι κάποιος αγρότης;
 • Ξέρει τι σημαίνει αγροτιά;
 • Έμεινε κάποιος βουλευτής απλήρωτος για ένα μήνα;
 • Και όχι μόνο βουλευτής…. υπουργός, υφυπουργός, κάποιος από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ;
 • Με ποιο δικαίωμα όλοι εσείς επιτρέπετε να μην πληρωθούν οι αγρότες;
 • Γιατί να μην πληρωθούν αυτοί που μεταβίβασαν τα δικαιώματα που είχαν πλεόνασμα;
 • Τι θέλατε; Να γυρίσουν στο εθνικό απόθεμα και να τα δώσετε σε όποιον εσείς θέλετε;
 • Μπορείτε κύριοι του ΟΠΕΚΕΠΕ να μας απαντήσετε πότε θα πληρωθούν όσοι δεν πληρώθηκαν;
 • Με τι χρήματα θα πληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια; τις κάρτες αγρότη; τις εισφορές του ΕΦΚΑ;
 • Με τι χρήματα θα βάλουν πετρέλαιο στα τρακτέρ τους για να πάνε στο χωράφι;
 • Με τι χρήματα θα πάνε σούπερ μάρκετ;

Λυπάμαι πραγματικά που ζω σε αυτήν εδώ την ακριτική περιοχή και έχω ίσα δικαιώματα με τον υπουργό! Με τον υπουργό και τον γραμματέα του που αποφασίζουν από την Αθήνα για τον δικό μου τόπο που ίσως δεν τον έχουν δει ούτε στον χάρτη.

Ζητάω αυτά που μου ανήκουν τίποτα περίσσιο. Θέλω να δώσετε σημασία στον αγρότη και στις πληρωμές του. Πρέπει να καταλάβετε όλοι εσείς που έχετε θέσεις εξουσίας, ότι αν δεν υπάρχουν αγρότες δεν θα κινείται τίποτα στην αγορά!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την καλή διάθεση που θα δείξετε να πληρωθούμε άμεσα”.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 31 Οκτωβρίου, 2023 18:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV