Η “Οδύσσεια” της Σαμοθράκης για τους επιβάτες – Δρομολόγια με το AZORES EXPRESS μέχρι τέλος Αυγούστου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 10 Αυγούστου, 2019 06:56

Η “Οδύσσεια” της Σαμοθράκης για τους επιβάτες – Δρομολόγια με το AZORES EXPRESS μέχρι τέλος Αυγούστου

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις ουρές που είχαν σχηματίσει επισκέπτες, ντόπιοι και τουρίστες του νησιού της Σαμοθράκης στην προσπάθειά τους να αποχωρήσουν ή να επιστρέψουν στο νησί καθώς από την Τρίτη διακόπηκε ξαφνικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού του Έβρου με την Αλεξανδρούπολη

Όλα ξεκίνησαν με την βλάβη που παρουσίασε το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ που εκτελούσε τα δρομολόγια της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη στην αριστερή κύρια μηχανή με αποτέλεσμα η εταιρία SAOS FERRIES να ανακοινώσει την διακοπή των δρομολογίων της Τρίτης και της προσπάθειες δρομολόγησης άλλου πλοίου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που βλάβη του συγκεκριμένου πλοίου απασχολεί επιβάτες και αρμόδιους ούτε και η πρώτη φορά που η Σαμοθράκη μένει ουσιαστικά χωρίς πλοίο.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τις επόμενες ώρες τεράστιες ουρές επιβατών στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καμαριώτισσας οι οποίοι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν από και προς το νησί ενώ μεγάλο πρόβλημα προέκυψε καθώς τα πλοία που ναυλώθηκαν και δρομολογήθηκαν για την εκτέλεση της θαλάσσιας μεταφοράς δεν ήταν δυνατόν να μεταφέρουν οχήματα ενώ δεν είχαν και την ίδια χωρητικότητα επιβατών. Η κατάσταση έμοιαζε με καζάνι που έβραζε καθώς πολλοί ήταν αυτοί που διαμαρτύρονταν για την ταλαιπωρία τους στα λιμάνια. Και στα κοινωνικά δίκτυα τα σχόλια για την κατάσταση περιέγραφαν ανθρώπους αγανακτισμένους σε πολύωρη αναμονή χωρίς την δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια ή στις κατοικίες τους και ουσιαστικά εγκλωβισμένους σε αυτήν την κατάσταση.

Πολλοί ήταν μάλιστα και αυτοί που αναφέρθηκαν στις τεράστιες συνέπειες που επέφερε ήδη η κατάσταση αυτή στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία της Σαμοθράκης. «Διανύουμε την τρίτη ημέρα βλάβης του ΣΑΟΣ ΙΙ και τα μεγέθη της ζημίας είναι πολύ μεγάλα, έχει καταστραφεί η τοπική οικονομία. Να βλέπεις τον κόσμο να σχηματίζει ουρές στα πρακτορεία, αλλόφρονες, αλλοδαποί και Έλληνες, που δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ταξιδέψουν. Περιμένουν ατελείωτες ώρες και όταν φτάνουν στο γκισέ, ενημερώνονται ότι έκλεισε το σύστημα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια. Επικρατεί ένα αλαλούμ. Ο κόσμος είναι εγκλωβισμένος με διάθεση να φύγει. Αποχωρεί λοιπόν μαζικά. Κάποιοι έρχονται βέβαια αλλά δεν αναπληρώνουν αυτούς που φεύγουν, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινό δημοσίευμα του ΑΠΕ ΜΠΕ ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας περιγράφοντας τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ακινητοποίηση του πλοίου στο οποίο βασίζεται η  ακτοπλοϊκή σύνδεση του ακριτικού νησιού. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος Επαγγελματιών Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας: «Είδα μία βόμβα στα θεμέλια του τουρισμού μας, διότι η μεταφορική ικανότητα του ταχύπλοου, είναι πολύ υποδεέστερη απ’ ότι των δύο πλοίων (σ.σ. ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ). Τα δύο επιβατηγά πλοία που ανήκουν στην εταιρία ΣΑΟΣ είναι σε ακινησία λόγω μηχανικής βλάβης, το ένα εδώ και δέκα ημέρες και το άλλο ακινητοποιήθηκε πριν τρεις και η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από μία εβδομάδα έως ένα μήνα. Ενώ περνούσαν περίπου 1200 άτομα την ημέρα στο νησί, τώρα μπορούν να περάσουν τα μισά. Επικρατεί ένας πανικός στα λιμάνια για το πώς θα έρθουν και θα φύγουν. Υπάρχει μία ταλαιπωρία». Ερωτηθείς για τις συνέπειες σε επίπεδο κρατήσεων ανέφερε «Έχουμε ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ δεν γίνονται και τηλεφωνήματα κρατήσεων για την επόμενη περίοδο, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες τα περιμέναμε. Είμαστε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ούτε άλλη μία ημέρα. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα και γι’ αυτό κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις, προς το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την ΠΑΜΘ, τους βουλευτές μας. Παρακαλούμε να σκύψουν άμεσα πάνω από το πρόβλημα, γιατί αν συνεχιστεί και δεν μπει επιβατηγό πλοίο, φοβάμαι ότι σε λίγες ημέρες η κατάσταση θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη ως προς τη ζημία».

Από την άλλη μεριά ο ιδιοκτήτης της πλοιοκτήτριας εταιρίας SAOS FERRIES Φώτης Μανούσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε πως αποχωρεί επιχειρηματικά και προσωπικά από το νησί, δήλωση που έχει επαναλάβει και στο παρελθόν όταν είχαν προκύψει προβλήματα με πλοία της εταιρίας.

“ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΟΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ”

Στα 70 χρόνια της ζωής μου γνώρισα και αντιμετώπισα – ευτυχώς με επιτυχία- πολλές αντιξοότητες.
Από την αγάπη μου για το νησί μας, αγωνίστηκα για να βγεί αυτό από την απομόνωση και ο ίδιος επένδυσα σχεδόν όλους τους οικογενειακούς μου πόρους, για να το εξασφαλίσω με τρία πλοία, ώστε να μην μείνει ποτέ αποκομμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Δυστυχώς, έτυχε να ζήσω αυτές τις μέρες και την υπέρτατη ατυχία, αυτή του να υποστούν σοβαρές απρόβλεπτες και αναπότρεπτες βλάβες τα δύο από τα τρία αυτά πλοία, ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ, ταυτόχρονα και μάλιστα στον πιο κρίσιμο μήνα του έτους.
Μάλιστα, το πρώτο υπέστη, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μηχανικών, πρωτόγνωρη βλάβη για τα ναυτιλιακά χρονικά. Από την πρώτη στιγμή, έσπευσα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα με όλες τις δικές μου και ξένες ακόμα δυνάμεις… Δυστυχώς, όμως, τέτοια προβλήματα δεν ξεπερνιώνται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα κακοτυχιών, η σταθερά όλα αυτά τα χρόνια μοχθηρή μειοψηφία ηττημένων έσπευσε να ρίξει το φαρμάκι της.
Έφτασαν στο σημείο να εύχονται το ναυάγιο των πλοίων και την ατομική μου εξόντωση “με εγκεφαλικό”!
Είναι οι ίδιοι οι οποίοι τους τελευταίους μήνες και ειδικά κατα την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου με εξύβριζαν χυδαία και με συκοφαντούσαν ως “εκβιαστή”.
Οι ίδιοι που τόσα χρόνια, σε όσες προσπάθειες και αν έκανα κατα καιρούς για το νησί, αφού δεν εύρισκαν, επινοούσαν, οπως και τώρα, κακές προθέσεις και σκοπιμότητες. Οι ίδιοι που ενώ είχαν ευεργετηθεί διαχρονικά απο εμένα με χαρακτήριζαν ως “εκμεταλλευτή” του νησιού.
Οι ίδιοι που λησμονούν ότι πριν 20 χρόνια, οταν μου ζητήθηκε να σώσω την ναυτιλιακή συγκοινωνία του νησίου, καθώς και τις ακίνητες περιουσίες όλων όσων είχαν μέχρι τότε εγγυηθεί ατομικά για τα δάνεια των σαμοθρακίτικων πλοίων, έσπευσα να υποθηκεύσω την οικογενειακή μου περιουσία, και να βουτήξω σε απάτητα νερά, χωρίς να έχω υπάρξει εφοπλιστής και χωρίς καν προϋπηρεσία στην ναυτιλία.
Επιτυχές αποτέλεσμα των 20 ετών αυτών, οι εταιρία μας να συγκοινωνεί με την ηπειρωτική χώρα με 3 πλοία…
Μετά από όλα αυτά, δεν αξίζει στα χρόνια μου τέτοια αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες κακεντρεχείς!
Φτάνει, πια, λοιπόν, η αυλαία πέφτει για μένα και τη Σαμοθράκη, που δεν αξίζει να σπιλώνεται από τέτοιους ανθρώπους, που εύχονται και απεργάζονται το κακό της !
Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει, ειδικά στην ηλικία μου, να ζει με την παράλογη έχθρα μισανθρώπων εναντίον του.
Γι’ αυτό, εξαντλημένος από το πάθος τους για εξόντωση, αποχωρώ από το νησί, τόσο προσωπικά όσο και επιχειρηματικά.
Ευχαριστώ δημόσια και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τους ναυτικούς των πλοίων μας και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που αγωνιστήκαμε μαζί ανιδιοτελώς για το καλύτερο για το νησί μας.
Αυτοί γνωρίζουν την αλήθεια και μπορούν να την περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια.
Μόνη μου εκκρεμότητα η συνέχιση της προσπάθειάς μου αυτών των ημερών, ωστε να ομαλοποιηθεί όσο γίνεται γρηγορότερα η συγκοινωνία.
Μετά από όλα αυτά, μένει μόνο η αγάπη των ευτυχώς πολλών Σαμοθρακιτών, που με τίμησαν με την φιλία τους. Τα πλοία και οι επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν αλλού στην Ελλάδα, όμως η αγάπη και η φιλία ζει και θα ζει για πάντα στη Σαμοθράκη μας.

Παράλληλα θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας προχώρησαν σε προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία της Σαμοθράκης. Αποφασίστηκε με ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να παραμείνει μέχρι το Σάββατο το οχηματαγωγό ANAX – το οποίο πραγματοποίησε έκτακτα δρομολόγια και την Παρασκευή – στην εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης, ταυτόχρονα με την προσπάθεια αποκατάστασης της βλάβης στο ΣΑΟΣ, αλλά και την εξεύρεση άλλου εναλλακτικού σκάφους για την εκτέλεση των δρομολογίων, όπως ενημέρωσε με σχετική ανάρτησή του το απόγευμα της Πέμπτης  ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Λύση στο μείζον πρόβλημα αλλά μέχρι τέλος Αυγούστου

Τελικά η λύση -μέχρι τα τέλη Αυγούστου – δόθηκε χτες όταν ανακοινώθηκε η δρομολόγηση του επιβατικού – οχηματαγωγού πλοίου AZORES EXPRESS με τα δρομολόγια να ξεκινούν από σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου και θα εκτελούνται έως 31 Αυγούστου.
Πιο συγκεκριμένα το AZORES EXPRESS είναι χωρητικότητας 3.163 κόρων, αναπτύσσει ταχύτητα 19 ναυτικών μιλίων την ώρα, μπορεί να μεταφέρει 655 επιβάτες και 260 ιδιωτικής χρήσης οχήματα.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα της Περιφέρειας, των βουλευτών και των φορέων του νησιού, ενώ παράλληλα συνέδραμε και η Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου“, ανέφερε στην σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Πέτροβιτς.

Μπορεί λοιπόν η λύση να δόθηκε έως τα τέλη του μήνα και προσωρινά να κλείνει το επείγον πρόβλημα που προέκυψε εν μέσω αυξημένης τουριστικής κίνησης με τις ελπίδες για ομαλοποίηση της κατάστασης στα δρομολόγια Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης το μεγάλο ερώτημα όμως που εμφανίστηκε και παραμένει είναι τι μέλλει γενέσθαι μακροπρόθεσμα και μετά το πέρας του καλοκαιριού με την ακτοπλοική σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα με όλα αυτά τα τεκταινόμενα και τα νέα δεδομένα των τελευταίων δύσκολων για το νησί του Έβρου ημερών.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 10 Αυγούστου, 2019 06:56

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV