Η εναλλακτική θεωρία για την μπλε πλευρά της γομολάστιχας

Συντάκτης Νewsroom 26 Μαΐου, 2018 10:03

Η εναλλακτική θεωρία για την μπλε πλευρά της γομολάστιχας

Μπορεί να είναι ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης που σπανίως του δίνουμε δυο λεπτά στη σκέψη μας, η γομολάστιχα έχει ωστόσο αρκετά κρυμμένα μυστικά στο μανίκι της.

Ιδιαίτερα αυτή η δίχρωμη των σχολικών χρόνων, που όπως όλοι ξέρουμε είναι εδώ για να σβήνει τόσο μολύβι όσο και στιλό.

Η κόκκινη πλευρά σβήνει λοιπόν ίχνη από μολύβι και η μπλε ίχνη από στιλό. Είναι μια οικουμενική αλήθεια που είναι σχεδόν αυταπόδεικτη, παρά το γεγονός ότι η μπλε πλευρά αφήνει κάποιες φορές το φύλλο χαρτιού σε άθλια κατάσταση, ακόμα και γεμάτο τρύπες. Ή σκισμένο ολότελα.


Αποδεικνύεται λοιπόν πως υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό και όλα έχουν να κάνουν με μια κοινή παρανόηση για τους σκοπούς της κάθε πλευράς. Ή έτσι έχουν βαλθεί τουλάχιστον να μας πείσουν κάποιοι, προσφέροντας μια εναλλακτική θεωρία για τη λειτουργία του κάθε τμήματος.

Η ιστορία μας έχει λοιπόν δύο πλευρές, όπως και η γομολάστιχα, για την οποία υποθέτουμε ότι το μπλε κομμάτι σβήνει το στιλό. Ακόμα και εικονίδιο της πένας έχει πάνω του, για να σιγουρευόμαστε για τη λειτουργία της.

Κι όμως, ουσιαστικά και οι δύο πλευρές είναι εδώ για να σβήνουν μολύβι και η διαφοροποίησή τους έχει να κάνει με το είδος του χαρτιού πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί η σβήστρα. Στο λεπτό χαρτί που σκίζεται πιο εύκολα χρησιμοποιούμε την κόκκινη πλευρά και σε πιο σκληρά και χοντρά χαρτιά την μπλε, καθώς από κει σβήνεται δυσκολότερα το μολύβι.

Και γιατί υπάρχει τότε το εικονίδιο της πένας πάνω στην μπλε πλευρά; Γιατί ενώ αρχικά η λειτουργία της προοριζόταν για μολύβι σε σκληρές επιφάνειες, η χρήση υπέδειξε ότι μπορεί να σβήνει και στιλό. Έτσι επιμένουν τουλάχιστον οι «αναθεωρητές», υποδεικνύοντας το πόσο εύκολα σκίζεται το συνηθισμένο φύλλο χαρτιού του μαθητικού τετραδίου, κάτι που στη συλλογιστική τους αποδεικνύει πως δεν ήταν αυτή η αρχική χρήση της μπλε πλευράς…


Συντάκτης Νewsroom 26 Μαΐου, 2018 10:03

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV