“Η Βλάβη” του Φρίντριχ Ντίρενματ στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 19 Απριλίου, 2018 11:53

“Η Βλάβη” του Φρίντριχ Ντίρενματ στην Αλεξανδρούπολη

Τι σχέση μπορεί να έχει η δικαιοσύνη με την ηθική; Μπορεί η αθωότητα να θεωρηθεί έγκλημα και η ενοχή κατόρθωμα; Τελικά, γνωρίζουμε πόσο ένοχοι ή αθώοι είμαστε;

Η θεατρική ομάδα της Ι. Μ. Αλεξανδρούπολης “η Συνάντηση” επιχειρεί να μεταφέρει στην σκηνή το τελευταίο αριστούργημα του Φρίντριχ Ντίρενματ, σε μετάφραση της κ. Ελένης Κανακίδου και φυσικά πάντα υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Νίκου Ζερβόπουλου, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στις 9 μ.μ.

Στη “Βλάβη” o δεξιοτέχνης Ελβετός συγγραφέας Friedrich Durrenmatt συνδυάζει το κωμικό με το τραγικό, το μακάβριο και το γκροτέσκο και προτείνει έναν ορισμό: Δικαιοσύνη…η πιο φρικαλέα έμμονη ιδέα, που στο όνομα της οι άνθρωποι σφάζουν ο ένας τον άλλο…


Προπώληση εισιτηρίων:
Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μ. Αλεξανδρούπολης (παραπλεύρως του Aγiου Νικολάου).

Λίγα λόγια για το έργο…

Μια βλάβη στο αυτοκίνητο ενός υφασματέμπορα, του Αλφρέντο Τραπς, τον αναγκάζει να διανυκτερεύσει στην βίλα ενός συνταξιούχου δικαστή. Ο Δικαστής περνάει τα βράδια του με τους φίλους του ( έναν πρώην Εισαγγελέα, έναν Δικηγόρο και έναν πρώην Δήμιο) παίζοντας ένα παιχνίδι: το Δικαστήριο.

Ο Τραπς, όταν καλείται να συμμετάσχει στο παιχνίδι ως κατηγορούμενος, αποδέχεται την πρόσκληση. Και σε ανταπόδοση της φιλοξενίας αλλά και ωθούμενος από περιέργεια. Αρχικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ενοχή, ωστόσο στην πορεία, όσο το αφήγημα γίνεται όλο και πιο πιστευτό, ο Τραπς οδηγείται στην αποδοχή της.

Στην “Βλάβη” στήνεται ένα δικαστήριο σαν παιχνίδι, όπου η εκτίμηση της ενοχής χάνει τα αντικειμενικά της κριτήρια ξεφεύγοντας από τα όρια της πραγματικότητας και η αναζήτηση της αλήθειας οδηγεί σε διαφορετικές εκδοχές της.

Για τον συγγραφέα οι διαφορετικές εκδοχές του ορισμού της ενοχής παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα συμπτώσεων κι έτσι η τραγικότητα των ανθρώπινων ενεργειών που οδηγούν στην καταδίκη, αναζητείται μέσα από την μεταμόρφωση της σε φάρσα.

Σ’ αυτήν την παρωδία δικαστηρίου βρίσκουν την απόλυτη καλλιτεχνική τους άρθρωση, θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την Αλήθεια, την Ηθική και την Δικαιοσύνη.

Είναι δυνατόν να ζει κανείς σ’ αυτόν τον κόσμο χωρίς να φορτώνεται ενοχές;

Οφείλει άραγε, η δικαιοσύνη την ύπαρξή της στην ενοχή ή στην αποκάλυψη της αλήθειας;

Παίζει κάποιο ρόλο στην δημιουργία ενόχων η έμμεση βια που ασκείται από τον καλλιεργημένο στον άξεστο;

Στην κοινωνία που ζούμε, είναι νόμιμο να κυνηγούμε ασταμάτητα τους στόχους μας υπονομεύοντας τους ανθρώπους που θα συναντήσουμε στον δρόμο μας; Σίγουρα, δεν είναι παράνομο. Είναι όμως ηθικό;

Ηθοποιοί:
Παναγιώτης Ζαπάρτας, Βαγγέλης Ελληνίδης, Δήμος Γκαΐτατζόπουλος, Νίκος Μαστρογιαννίδης, Δούκας Δαρδαμπούνης, Φένια Παρδαλίδου & Σίσσυ Βουγιούκα.

 

 


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 19 Απριλίου, 2018 11:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV