Η 14η Συνάντηση των απανταχού Ορεστιαδιτών στα πεύκα…στην Ν.Ορεστιάδα.

Συντάκτης Αναστασία Πατλακίδου Ιούλιος 11, 2017 15:00

Η 14η Συνάντηση  των απανταχού Ορεστιαδιτών στα πεύκα…στην Ν.Ορεστιάδα.

Κάθε χρόνο εδώ και 14 χρόνια σ’ αυτήν την συνάντηση – γιορτή ανταμώνουν οι απανταχού Ορεστιαδίτες για να γιορτάσουν…να τιμήσουν…να θυμηθούν…να ξαναβρεθούν με φίλους,συγγενείς ,συμμαθητές,γείτονες,γνωστούς.Όλοι μαζί μια παρέα μικροί και μεγάλοι…

(στη φωτογραφία από αριστερά : Κούκλατζης Νίκος, Μοσχοφίδης Δημήτρης, Μοσκοφίδης Γιώργος, Τσόκογλου Νίκος, Μοσχοφίδης Βασίλης, Αζορίδης Γρηγόρης και Ρυζιώτης Γιώργος.)

(από αριστερά: Κούκλατζης Νίκος, Μοσχοφίδης Δημήτρης, Μοσκοφίδης Γιώργος, Τσόκογλου Νίκος, Μοσχοφίδης Βασίλης, Αζορίδης Γρηγόρης και Ρυζιώτης Γιώργος.)

Σε κουβέντα που κάναμε με το Νίκο Κούκλατζη, ένας από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, μας είπε πως ξεκίνησαν όλα “Ο Σύλλογός μας (Σύλλογος Απογόνων Καραγατσιανών – Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα») ιδρύθηκε στις 20 Μαΐου 2003.Η εκδήλωσή μας αυτή, που γίνεται κάθε χρόνο στα πεύκα (άλσος Αδριανουπόλεως) με την επωνυμία« Συνάντηση των απανταχού Ορεστιαδιτών» καθιερώθηκε για δύο λόγους:
1) Για να εορτάζονται και να τιμώνται τα γενέθλια του Συλλόγου και
2) Για να δώσει την ευκαιρία στους απανταχού συμπατριώτες μας να συναντηθούν, να κουβεντιάσουν, να θυμηθούν, να διασκεδάσουν με φαγητό, ποτό και μουσική και να τιμήσουν κάποια σημαντικά πρόσωπα, σε ένα χώρο από τον οποίο όλοι λίγο πολύ έχουμε παιδικές αναμνήσεις είτε από σχολικές εκδρομές είτε από περιπάτους αναψυχής.

Φέτος ήταν η 14η Συνάντηση, αφού οι συναντήσεις αυτές καθιερώθηκαν από το 2004 και ημερομηνιακά συμπεριλήφθηκαν την τελευταία Κυριακή των ¨Ορεστείων”. Πρόεδρος τώρα είναι ο Σάκης Λυμπερίδης. Βέβαια βοηθάμε αν και όποτε χρειασθεί και εμείς οι παλαιότεροι”
DSC_1857[1]

Σ’ αυτήν την συνάντηση γνωρίσαμε τον Δημήτρη Μοσχοφίδη που έρχεται κάθε χρόνο από την Αθήνα και μας έδωσε το δικό του “στίγμα”:

Για μένα αυτή η ετήσια συνάντηση των μελών και φίλων του Συλλόγου είναι σαν ένα μνημόσυνο και απότιση φόρου τιμής στους πατεράδες και άλλους συγγενείς μας που πρωτοστάτησαν στο χτίσιμο της Ορεστιάδας!!!Εγώ έρχομαι τα τελευταία 14 χρόνια ανελλειπώς!!! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ορεστιάδα μέχρι 14 ετών,έφυγα το 69 για Αθήνα και έκτοτε ζω εκεί!!! Γεννημένος ίδια μέρα με τον Βισαρίωνα τον Ράπτη!!!! Πολλοί παιδικοί φίλοι παλαιότερος ο Νίκος ο Κούκλατζης!!!

DSC_1844[1]

Τα πεύκα με την δροσιά τους πάντα αγκάλιαζαν τις γιορτές και τις εκδρομές των Ορεστιαδιτών από παλιά μέχρι σήμερα…
και θα συνεχίζουν και στις επόμενες γενιές…
DSC_1853[1]Ο κ Γιώργος Τσακιρίδης  από τους γεροντότερους της γιορτής στην μεγάλη αγκαλιά των εγγονιών του.
DSC_1852[1]Με πολλή διάθεση να μοιραστεί μαζί μας πράγματα που ξέρει…και σκαλίζοντας τις αναμνήσεις του για όλα αυτά που θυμάται για όλους τους “παλιούς”… για τον μπαμπά μου και όχι μόνο…
Ευγενής και με το ψάθινο καπέλο στο χέρι μας χάρισε το χαμόγελο του με την όμορφη εγγονή του καμαρώνοντας…
pastedImage-13

Η Νόρα Μοσχοφίδου με τον κ Γιώργο Τσακιρίδη που είναι γεννηθείς στο Κάραγατς πιο μεγάλος και από την ίδρυση της πόλης, στα 95 του χρόνια!!!
Να είναι γερός και για πολλά χρόνια ακόμα να βρίσκεται μαζί μας!
Αυτό γράφει η Νόρα κάτω από  την φωτογραφία κι εμείς συμπληρώνουμε ότι είναι μεγάλη η χαρά μας που τον γνωρίσαμε γιατί με τα χρόνια του είναι ιστορία της πόλης.

Πάρα πολλοί Ορεστιαδίτες έφυγαν από την πόλη και διαμένουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.Ήταν λοιπόν ένας τρόπος να έχουν μια μέρα όπου θα μπορούσαν να ξαναδούν συγκεντρωμένους συγγενείς, φίλους συμμαθητές και να κρατήσουν μια επαφή με την πόλη.

αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα που μου είπε  η Νόρα Μοσχοφίδου αεικίνητη, δραστήρια και μου δήλωσε ότι είναι παρούσα πάντα…
ήμουν για αρκετά χρόνια Γραμματέας του συλλόγου Καραγατσιανών –  Αδριανουπολιτών και
επίσης μέλος του Δ.Σ και έφορος βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.
Τώρα δεν είμαι μέλος των Δ.Σ των συλλόγων αλλά παραμένω πάντα ενεργή και έτοιμη να στηρίξω οποιαδήποτε δράση και προσπάθεια.
DSC_1854[1]

Στην φωτογραφία ο κ. Βασίλης Τσακιρίδης με την αγαπημένη κ. Τούλα,την σύζυγό του παρέα με τον κ Μ.Μήτογλου και την σύζυγό του.

Στην φωτογραφία ο Μανουσιδης Θοδωρής με την σύζυγό του Δήμητρα Μουχταρίδου και η αδελφή της Βάσω Μουχταρίδου με τον σύζυγό της Δημήτρη Κιηγμά.

Στην φωτογραφία ο Μανουσιδης Θοδωρής με την σύζυγό του Δήμητρα Μουχταρίδου και η αδελφή της Βάσω Μουχταρίδου με τον σύζυγό της Δημήτρη Κιηγμά.

Ο κ. Δημήτρης Κιηγμάς είναι Γ.Γραμματέας στον ΦΣΑ (Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αδριανουπόλεως). είναι φιλόλογος σε Λύκειο της πόλης μας και δηλώνει παρών και με την συγγραφή .

Τα βιβλία που έχει εκδώσει μέχρι τώρα είναι:
1) “Αδριανούπολη, Καραγάτς, Νέα Ορεστιάδα: Μια πόλη, 2010”
2) “1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ορεστιάδας – Κυρίλλειο: Ιστορία μέσα από ένα κτίριο”, 2010
3) “Καραγάτς, σταθμός πριν τη Νέα Ορεστιάδα, 2015”

Τα βιβλία είναι κοινές συγγραφές με τον Γ.Ρυζιώτη.Βασικοί τους στόχοι είναι όπως μου είπε ο κ Δ.Κιηγμάς:

Διατήρηση μνήμης, κατανόηση του παρόντος, προετοιμασία του μέλλοντος.

DSC_1855[1]Μικροί μεγάλοι μια μεγάλη παρέα με χαμόγελα.

ο κ. Γρηγόρης Μήνογλου με την σύζυγό του.

ο κ. Γρηγόρης Μήνογλου με την σύζυγό του.

Η Ν.Μοσχοφίδου, ο πρόεδρος του συλλόγου Θ.Λυμπερίδης,ο Β.Κασαπιάν με την σύζυγό του και η κα Ο. Μαυρίδου χαμογελαστή πάντα και αειθαλής...

Η Ν.Μοσχοφίδου, ο πρόεδρος του συλλόγου Θ.Λυμπερίδης,ο Β.Κασαπιάν με την σύζυγό του και η κα Ο. Μαυρίδου χαμογελαστή πάντα και αειθαλής…

pastedImage-16

Ήταν ένα γλέντι που το χάρηκαν όλοι και μετά τον χορό η συνάντηση έκλεισε με την γλύκα και την δροσιά του μαλεμπί…
DSC_1847[1]

Κάθε χρόνο μου είπαν ότι το παραδοσιακό μαλεμπί το φτιάχνει και το κερνάει η Σοφία Ζαχάκη-Κούκλατζη που είναι σύζυγος του Νίκου Κούκλατζη.
Στην φωτογραφία με την Μαρία Κιηγμά-Γκέλια με τον σύζυγό της Σωτήρη Γκέλια.Φέτος έφτιαξαν το μαλεμπί και οι κυρίες Κεμαλή Χρυσή,Άννα Παρταλίδου και Κατνούλα Λυμπερίδου. Έφυγα με την γεύση του μαλεμπί στο στόμα και την μυρωδιά από την κανέλα και το σιρόπι να με ακολουθεί…
συγκρατώντας όλα τα λόγια και  τα χαιρετίσματα που μου έδωσαν όλοι όσοι είδα για τον μπαμπά μου που με περίμενε στο σπίτι για να του πάω τα νέα απ’ έξω…


Συντάκτης Αναστασία Πατλακίδου Ιούλιος 11, 2017 15:00
RadioEvrosAPPS

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

upart300

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter