ΠτΔ: Τιμάμε σήμερα τα αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Μαΐου, 2024 14:37

ΠτΔ: Τιμάμε σήμερα τα αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Αθήνα, 19.5.2024

Swiss Approval

Τιμάμε σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν από 105 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή του ποντιακού Ελληνισμού στην ανόρθωση και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, καθώς μετέφερε στη μητέρα πατρίδα τον δυναμισμό και τις αξίες του.

Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον.


Στην Ορεστιάδα παρά τη βροχή, δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων απέδωσαν τιμή και κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, στην περιοχή Εργατικών Κατοικιών Σαγήνης. Τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τις αρχές και συλλόγους, ενώ το Δήμο Ορεστιάδας εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια δημάρχου Χριστίνα Γκιλιλούδη.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου “Ο Διγενής” και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας “Οι Ακρίτες”.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Μαΐου, 2024 14:37

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV