Ορεστιαδίτισσα από σήμερα η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου – “Αποδέχομαι με συγκίνηση την τιμή”

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 30 Ιουνίου, 2024 14:40

Ορεστιαδίτισσα από σήμερα η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου – “Αποδέχομαι με συγκίνηση την τιμή”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εκδηλώσεις των Ορεστείων 2024 για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας

Η κ. Σακελλαροπούλου έφτασε στην πόλη στις 10:15 το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου 2024. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα έξω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, όπου την υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος. Ο ίδιος τη συνόδευσε ως το εσωτερικό του ναού, προκειμένου να παρακολουθήσει την καθιερωμένη Δοξολογία επί τη ιδρύσει της πόλεως, χοροστατούντων των τριών Μητροπολιτών Έβρου και Ροδόπης.

Το βίντεο της άφιξης > ΕΔΩ <


Αμέσως μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολύκαρπου Βαρβάκη, στο ομώνυμο πάρκο δίπλα στον Ιερό Ναό.

Η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη στη συνέχεια στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας όπου τελέστηκε η αναγόρευσή της σε Επίτιμη Δημότισσα. Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό την καλωσόρισε ο δήμαρχος και στη συνέχεια η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεοδώρα Σέμεν ανέγνωσε το Πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την ομόφωνη απόφαση αναγόρευσης.

Ακολούθησε η παράδοση του Πρακτικού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με δύο δώρα με το σύμβολο της πόλης, την Ιφιγένεια, απεικονιζόμενη διαφορετικά από το επίσημο λογότυπο του Δήμου, συν τα αρχικά Δ.Ο.

Ακολουθεί η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Κύριε Δήμαρχε,

Η Θράκη υπήρξε ανέκαθεν για μένα τόπος μνήμης και βιώματος, μια περιοχή της χώρας μας με την οποία με συνδέει όχι μόνο η καταγωγή μου από τη μητέρα μου, αλλά και ένα παράδειγμα ζωής που χαρακτηρίζεται από σεβασμό στη φύση και τα πλάσματά της, μόχθο, αρχές και αξίες. Για αυτό και αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην ακριτική Ορεστιάδα, για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας. Που δημιουργήθηκε από το μηδέν, καθώς άρχισε να οικοδομείται το 1923 σε απόσταση δύο μόλις χιλιομέτρων από τον ποταμό Έβρο για να στεγάσει τους διωγμένους από τις προγονικές εστίες τους στο όμορφο Καραγάτς της Αδριανούπολης Έλληνες και να γίνει ένα ακόμη δείγμα του θάρρους, της πίστης και του δυναμισμού του προσφυγικού στοιχείου στην μεγάλη εποποιΐα της ενσωμάτωσής του στη νέα του πατρίδα. Γιατί οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Καραγάτς βρήκαν το κουράγιο και τα ψυχικά αποθέματα, ώστε να μετατρέψουν την ήττα σε νίκη της ζωής. Πολυμήχανοι, εφευρετικοί, εργατικοί, οι πρώτοι πρόσφυγες, σε πείσμα των άθλιων συνθηκών και των φυσικών καταστροφών, οικοδόμησαν τη νέα πόλη και την μετέτρεψαν μεταπολεμικά από επαρχιακή κωμόπολη σε εμπορικό και αγροτικό κέντρο της Θράκης. Πολλοί από αυτούς πρόφτασαν να καμαρώσουν την σύγχρονη όψη της Ορεστιάδας, με την αψεγάδιαστη ρυμοτομία, τις ωραίες πλατείες, το πανεπιστήμιο, τα μουσεία, με δυο λόγια έναν ευρωπαϊκό δήμο που έσφυζε από ζωή. Κάπως έτσι θα τον οραματίσθηκε, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, και ο Γενικός Διοικητής της Θράκης Σπύρος Δάσιος που έβαλε τα θεμέλια της νέας πόλης, υπερνικώντας πολιτικά συμφέροντα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της εποχής του. Η Ορεστιάδα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι “η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα”, όπως στοχάστηκε ποιητικά ο Κωστής Παλαμάς.

Κύριε Δήμαρχε,

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο Ορέστης, για να γλυτώσει από τις Ερινύες, βρήκε καταφύγιο στην παρόχθια περιοχή τριών ποταμών, του Έβρου, του Άρδα και του Τόντζου. Στη συμβολή τους έχτισε λαμπρή πόλη και της έδωσε το όνομά του, Ορεστιάδα. Αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρώμης Αδριανός την εξωράισε και την τείχισε, εκτιμώντας, όπως αναφέρουν οι ιστορικές πηγές, τη στρατηγική της θέση και το φυσικό της κάλλος. Κάλλος που, ενώ άντεξε στο πέρασμα αιώνων, κινδυνεύει στις μέρες μας από την κλιματική κρίση. Πέρσι το καλοκαίρι παρακολουθήσαμε με αγωνία την καταστροφή ενός από τα πλέον σημαντικά οικοσυστήματά μας, του παρθένου δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, και τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη Θεσσαλία, γεγονότα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομία. Για αυτό, εκτός από την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τη συντήρηση και τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, έργων αυτονόητων, έχει μεγάλη σημασία και η πρόσφατη εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας, στην Ορεστιάδα, ώστε τα παιδιά να ευαισθητοποιούνται σε θέματα σεβασμού και προστασίας του φυσικού μας πλούτου, αειφόρου γεωργίας και πράσινης ενέργειας, από τα μαθητικά τους χρόνια ακόμη.

Κύριε Δήμαρχε, την ώρα που ο διεθνής ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει από την αυξανόμενη ένταση σε δυο εμπόλεμες περιοχές στην ευρύτερη γειτονιά μας, κατανοούμε όλοι ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποτελεσματική φύλαξη και ο έλεγχος των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είστε σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας οι ακρίτες τους οποίους τιμούμε, εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε. Θα είμαστε κοντά σας σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών, της ασφάλειας και της παραγωγικότητας στην περιοχή σας. Αποδεχόμενη σήμερα με συγκίνηση την τιμή να είμαι κι εγώ δημότης Ορεστιάδας, θα χαρώ να συνεχίσετε το έργο σας με την ίδια επιμονή και ζέση. Καλή δημιουργική πορεία».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόεδευε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παρόντες και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του Έβρου, αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι Σουφλίου και Διδυμοτείχου, ο πρύτανης και οι τοπικοί κοσμήτορας και πρόεδροι του ΔΠΘ, πλήθος θεσμικών, αιρετών, εκπροσώπων συλλόγων και πολίτες.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στις Καστανιές Ορεστιάδας, όπου παρέστη στην τελετή εγκαινίων της Διαδραστικής Έκθεσης Τεχνολογίας και Επιστήμης “Ευγένιος Ευγενίδης”. Η Έκθεση λειτουργεί περίπου ένα χρόνο και στεγάζεται στο ανενεργό πλέον, ελλείψει παιδιών, ειδικά διαμορφωμένο όμως παλιό δημοτικό σχολείο του ακριτικού χωριού, στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στο Δήμο Ορεστιάδας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος σε 80 άτομα, σε γνωστή ταβέρνα στον Πεντάλοφο της Δημοτικής Ενότητας Τριγώνου.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 30 Ιουνίου, 2024 14:40
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV