Ευγενία Κουνιάκη: Δεν βρίσκαμε ανταπόκριση απ’ τις τοπικές αρχές γι’ αυτό απευθύνθηκα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Μαρτίου, 2022 13:50

Ευγενία Κουνιάκη: Δεν βρίσκαμε ανταπόκριση απ’ τις τοπικές αρχές γι’ αυτό απευθύνθηκα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται τις τελευταίες ημέρες ένα 4χρονο προσφυγόπουλο, ο Αϊμάν Αλ Σαλέχ, έχασε τη ζωή του στον ποταμό Έβρο μετά από προσπάθεια επαναπροώθησης 30 Σύριων προσφύγων σε νησίδα στην περιοχή των Μαρασίων (δείτε σχετικά >ΕΔΩ). Την περασμένη Τετάρτη, η HumanRights360 με την υποστήριξη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες πέτυχε την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καλούσε τις ελληνικές αρχές στον Έβρο να επιληφθούν του ζητήματος και έτσι την Παρασκευή διεσώθησαν 30 άνθρωποι που κατάφεραν, υπό ακραία αντίξοες συνθήκες, να επιβιώσουν επί 7 μέρες στη νησίδα.

Για το θέμα μίλησε το πρωί της Δευτέρας (21/3) στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο η κ. Ευγενία Κουνιάκη, η δικηγόρος της Οργάνωσης HumanRights360 που πέτυχε την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε, όπως υποστηρίζει, “ανάγκασε” έτσι τις ελληνικές αρχές να επιληφθούν του ζητήματος διασώζοντας τελικά τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους μία έγκυος γυναίκα και παιδιά, την Παρασκευή το μεσημέρι.


Εν τω μεταξύ ήδη η Εισαγγελία Ορεστιάδας ασχολείται με το θέμα, αφού, κατόπιν και παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες των αρχών.

Η κ. Κουνιάκη μιλούσε απευθείας με έναν εκ των εγκλωβισμένων στη νησίδα, ο οποίος ήταν ο μόνος που με “σπαστά” αγγλικά έδινε πληροφορίες, αφού μπόρεσε να διατηρήσει την μπαταρία του κινητού του, όπως ανέφερε. Εξήγησε στην εκπομπή με λεπτομέρειες το ιστορικό της υπόθεσης, από το Σάββατο 12 Μαρτίου έως και την περασμένη Παρασκευή 18 του μήνα, οπότε και επετεύχθη η διάσωση των ανθρώπων μετά από σειρά ενεργειών και παρεμβάσεών της. “Δεν βρίσκαμε καμία ανταπόκριση από τις τοπικές αρχές“, σημείωσε, “ήδη οι άνθρωποι βρίσκονταν τόσες μέρες εκεί, ήδη μία έγκυος αιμορραγούσε“, γι’ αυτό και απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε σχετική ερώτηση για την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι το 4χρονο προσφυγόπουλο έχασε τη ζωή του, η κ. Κουνιάκη είπε πως δεν έχει μιλήσει με τη μητέρα απευθείας παρά μόνο με τον άνδρα που επικοινωνούσε μαζί της. “Δεν ήταν εύκολη η επικοινωνία για να μπορέσω να πάρω ένα αναλυτικό ιστορικό σχετικά με τα προηγούμενα. Και δεν έδωσα βάση εκείνη τη στιγμή γιατί αυτό που επείγει ήταν όσοι ήταν εκείνη τη στιγμή στο νησί. Ήξερα ότι δεν είχαν να φάνε, ότι νερό έπιναν από το ποτάμι, ότι είχαν εμετούς, ότι είχε λιποθυμήσει η έγκυος“… περιέγραψε. “Έχω φωτογραφίες και βίντεο που μου στέλνανε από τον τουρκικό στρατό από την άλλη πλευρά που τους έλεγαν ότι αν δεν φύγετε απ΄ το νησί θα ΄ρθούμε εμείς να σας πάρουμε και να σας στείλουμε στη Συρία“, είπε η κ. Κουνιάκη, η δε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν να μην απομακρυνθούν από το ελληνικό έδαφος. Επισήμανε επίσης ότι στη νησίδα “τους πήγανε οι ελληνικές δυνάμεις, δεν πήγαν μόνοι τους“, όπως της κατήγγειλαν οι πρόσφυγες. “Ήταν μια προσπάθεια επαναπροώθησης“, είπε, “δεδομένου ότι ήταν ακόμα σε ελληνικό έδαφος, δεν έγινε η επαναπροώθηση. Αν έφταναν στο τούρκικο θα ήταν επαναπροώθηση και όλα αυτά στο επόμενο διάστημα θα καταγραφούν αναλυτικά“.

Έχουν ενδιαφέρον και όσα ανέφερε η νομική εμπειρογνώμων για τα pushbacks, υποστηρίζοντας πως “οι επαναπροωθήσεις είναι μια πρακτική αρκετά συστηματική και οργανωμένη από το ελληνικό κράτος. Η αλήθεια είναι ότι έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο παραβίασης του διεθνούς δικαίου που δεν μιλάμε για διαχείριση συνόρων αλλά για αναγκαστικές εξαφανίσεις και απαγωγές από την ενδοχώρα“, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που είναι επιβεβαιωμένα ως μια πραγματικότητα.

Ακούστε αναλυτικά:

> μέσω Facebook

> μέσω YouTube


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Μαρτίου, 2022 13:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV