Το Δ.Π.Θ. γίνεται Διεθνές Πανεπιστήμιο – Όσα αποκάλυψε ο Φ. Μάρης στο Ράδιο Έβρος

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Νοεμβρίου, 2024 22:19

Το Δ.Π.Θ. γίνεται Διεθνές Πανεπιστήμιο – Όσα αποκάλυψε ο Φ. Μάρης στο Ράδιο Έβρος

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης των πέντε νομών, έχει γίνει πλέον και Πανεπιστήμιο των πέντε ηπείρων. Για την – όχι και τόσο προβεβλημένη αλλά ιδιαιτέρως σημαντική – διεθνοποίηση του ΔΠΘ, ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθηγητής Φώτης Μάρης, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (22.11.2024) στο Ράδιο Έβρος, στην εκπομπή Εβροσκόπιο με τον Νίκο Πατούνα, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική διεθνοποίησης του πανεπιστημίου και τις σημαντικές εξελίξεις που συντελούνται για την ενίσχυση της παρουσίας του στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

“Δημιουργώντας Διεθνείς Συνδέσεις: Μια Ιστορική Στιγμή”

Μεγάλα βήματα προς την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο, εκτός από την παραδοσιακή εκπαιδευτική του δράση, έχει πλέον διεισδύσει και σε διεθνείς συνεργασίες, ξεπερνώντας τα όρια της περιφέρειας και συνδέοντας τη Θράκη με τα πανεπιστημιακά κέντρα του κόσμου. “Η πρότασή μας για τη διεθνοποίηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εγκρίθηκε με 14,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για το πανεπιστήμιό μας“, δήλωσε ο Πρύτανης, αναφέροντας τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε μια συμμαχία εννέα πανεπιστημίων από οκτώ διαφορετικές χώρες, υπό τον γενικό τίτλο EMERGE. Μέσω αυτής της “συμμαχίας” τα Πανεπιστήμια έχουν σκοπό να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία και να προάγουν τις αξίες της ενσυναίσθησης, της συμπερίληψης και της δημοκρατίας. Η χρηματοδότηση αυτή θα οδηγήσει στην καθιέρωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ως έναν από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς πόλους στην Ευρώπη, με το πανεπιστήμιο να ενσωματώνει την αγγλική γλώσσα στη διοικητική και ακαδημαϊκή του λειτουργία. “Αυτό είναι μια μικρή επανάσταση για εμάς, καθώς θα δημιουργήσουμε κοινά προγράμματα σπουδών και θα εκδώσουμε ευρωπαϊκά πτυχία“, εξήγησε ο κ. Μάρης.


“Προοπτικές για τη Διεθνοποίηση: Ο Παράδεισος των Συνεργασιών”

Η διεθνοποίηση δεν σταματά εδώ. Ο Πρύτανης αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός παραρτήματος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στο Κάιρο, που θα λειτουργεί ως παράρτημα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). “Μέσω της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, θα εκπαιδεύσουμε στελέχη για όλα τα αγγλόφωνα σχολεία του Αραβικού κόσμου“, σημείωσε. Η συνεργασία με το Κάιρο είναι μόνο η αρχή. Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε και σε άλλες πρωτοβουλίες του πανεπιστημίου, όπως η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών στην Κίνα και στις ΗΠΑ, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική και οι βιολογικές σπουδές. “Η συμμετοχή μας σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τους φοιτητές μας και ενισχύει την παρουσία του Δημοκριτείου σε παγκόσμιο επίπεδο“, επεσήμανε.

“Η Κτηνιατρική Σχολή ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης”

Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα – και δυσκολότερα – σχέδια του Δημοκριτείου είναι η ίδρυση και ανάπτυξη της Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα. Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε στην ένταξη της Σχολής στο Πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων της χώρας, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς έτσι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ίδρυση και την κατασκευή των εγκαταστάσεων για την Κτηνιατρική Σχολή, αλλά και η συνεργασία με τη δημόσια κτηνοτροφία. “Η δημιουργία μιας σύγχρονης κτηνιατρικής σχολής στην περιοχή θα φέρει μαζί της ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων που θα στηρίξουν την τοπική κτηνοτροφία“, τόνισε. Αυτό το εγχείρημα θεωρείται από πολλούς ως ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς θα δώσει νέα πνοή στην τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους φοιτητές και τις τοπικές επιχειρήσεις. “Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας απαιτεί υψηλή επιστημονική γνώση, και η κτηνιατρική σχολή θα καλύψει αυτή την ανάγκη“, επισήμανε ο Πρύτανης.

“Το Μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα”

Η διεθνοποίηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως επισημαίνει ο κ. Μάρης, δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών. “Η Ελλάδα αλλάζει και το Δημοκρίτειο είναι σε πρώτο πλάνο για να ανταγωνιστεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου“, ανέφερε με σιγουριά, κάνοντας λόγο για την ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών και την προσέλκυση διεθνών φοιτητών.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί πλέον παράδειγμα για το πώς τα Ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους και να κατακτήσουν διεθνείς αγορές, παρά τις όποιες δυσκολίες και προκλήσεις. Όπως λέει ο ίδιος ο Πρύτανης, “η διεθνοποίηση είναι το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το Δημοκρίτειο θα συνεχίσει να ηγείται σε αυτόν τον τομέα“.

Με την ενίσχυση αυτών των διεθνών συνεργασιών, το Δημοκρίτειο δεν θα είναι απλώς ένα πανεπιστήμιο της Θράκης, αλλά ένα πανεπιστήμιο παγκόσμιας κλάσης.

Η στρατηγική διεθνοποίησης σε εικόνες

Ο κ. Μάρης την Τρίτη 19/11 στη Βουλή, στη συνάντηση Κορυφής Πρυτάνεων, Βουλευτών και ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ανέλυσε τη στρατηγική διεθνοποίησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η παρουσίασή του βασίστηκε στις παρακάτω χαρακτηριστικές εικόνες:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Νοεμβρίου, 2024 22:19
evrofarma 30xronia

Ράδιο Έβρος TV