Γ. Μαργαριτίδης: Δεν βγαίνουμε στους δρόμους από… καπρίτσιο – 5η μέρα στο μπλόκο των Καστανεών
Σε μια δυναμική συνέντευξη στην εκπομπή Εβροσκόπιο, στο Ράδιο Έβρος, ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων “Η Ενότητα” και του Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας, έδωσε το στίγμα του αγώνα των αγροτών που ενισχύεται στον κόμβο Καστανεών για 5η συνεχή μέρα. Με διαρκή ενίσχυση του μπλόκου και πάνω από 120 τρακτέρ σήμερα, παρατεταγμένα από την Κυριακή, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι μελισσοκόμοι της περιοχής διεκδικούν λύσεις στα διαχρονικά αλλά και νεότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Ο κ. Μαργαριτίδης τόνισε ότι ο αγώνας αυτός δεν γίνεται από… «καπρίτσιο», αλλά από ανάγκη για επιβίωση. Τα ζητήματα που θέτουν στο προσκήνιο είναι πολλά και σοβαρά: το αυξημένο κόστος παραγωγής, η πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, η επιβολή νέων φόρων στα λιπάσματα (μόλις χθες ενημερώθηκαν οι αγρότες γι’ αυτό), και οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των εφοδίων. Παράλληλα, υπογράμμισε την απελπιστική κατάσταση των κτηνοτρόφων που πλήττονται από την ευλογιά και άλλες ασθένειες, αλλά και τις προκλήσεις που φέρνει η νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η οποία ευνοεί τον ανταγωνισμό εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών.
Ο πρόεδρος κάλεσε για μία ακόμη φορά τους συναδέλφους του να ενισχύσουν το μπλόκο, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής και της υποστήριξης από την τοπική κοινωνία και τους φορείς. Μάλιστα, προγραμματίζεται διαμαρτυρία στο Τελωνείο των Καστανεών την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, στην οποία καλεί όλους τους φορείς, δημάρχους, περιφερειάρχη, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αλλά και βουλευτές. «Δεν θέλουμε λόγια, θέλουμε δεσμεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.
Για μία ακόμη φορά αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πως ο αγώνας είναι ένας αγώνας ζωής, ο οποίος ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια του Έβρου. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από άλλες περιοχές της χώρας ξεκινούν κινητοποιήσεις, ενισχύοντας το μέτωπο διεκδίκησης. Ο πρωτογενής τομέας, όπως είπε ο κ. Μαργαριτίδης, «αργοσβήνει» και απαιτούνται ριζικές παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η επιβίωσή του.
Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η γενική συνέλευση στο σημείο του μπλόκου στις Καστανιές για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα στις 18:00, στο ξενοδοχείο “Ερμής”, συνεδριάζει και ο Αγροτικος Σύλλογος Διδυμοτείχου με διάθεση ενίσχυσης του αγώνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ράδιο Έβρος, οι αγρότες του Διδυμοτείχου αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους στο Βόρειο Έβρο, συμμετέχοντας στο μπλόκο στις Καστανιές. Στη σημερινή σύσκεψη θα αποφασίσουν για τη στήριξη του αγώνα, διατηρώντας ενωμένο το μέτωπο της περιοχής.
______
- Το Ράδιο Έβρος συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, προσφέροντας έγκυρη ενημέρωση για τον αγώνα των αγροτών – Κάθε πρωί στις 11:30, η εκπομπή “Εβροσκόπιο” συνδέεται με το σημείο του μπλόκου για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, ενώ υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων τόσο στο σύνολο της πρωινής ενημερωτικής ζώνης (07:00-14:00), όσο και στο radioevros.gr όλο το 24ωρο.