ΓΕΩΤΕΕ Θράκης: Πως μπορούν τα κουκούτσια να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή

Συντάκτης Νewsroom 17 Ιουλίου, 2019 13:18

ΓΕΩΤΕΕ Θράκης: Πως μπορούν τα κουκούτσια να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή

Μπορούν τα κουκούτσια των φρούτων να βοηθήσουν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής;

Αυτό αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης εξηγώντας πως μια απλή συνείθεια που θα βάλουμε στην ζωή μας μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον γύρω μας. Με αφορμή λοιπόν την ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης που απαντάει σε αυτό το ερώτημα αλλά και τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής που ζήσαμε πρόσφατα στην περιοχή μας ο Σταύρος Βαβίας από το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης μίλησε σήμερα στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ για αυτά τα δύο σημαντικά θέματα που έχουν έρθει έντονα στην επικαιρότητα.

Ο κ. Βαβίας ξεκινώντας την συζήτηση ανέφερε πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω του καιρού υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στις ελιές στην Αλεξανδρούπολη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει το μέγιστο της παραγωγής προς προώθηση και οι παραγωγοί να βγαίνουν ζημιωμένοι.

Στη συνέχεια μιλώντας αναλυτικά με αφορμή την ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ πρόσθεσε μιλώντας για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις τις πως όλα εξαρτώνται από εμάς και από τον τρόπο που χειριζόμαστε είτε την ανακύκλωση που οι ίδιοι κάνουμε για να προσέχουμε το σπίτι μας, το περιβάλλον, με την ευρεία έννοια είτε ακόμα και από το πόσο συχνά και εύκολα χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο ή τον μηχανάκι ή γενικότερα τον τρόπο που επιλέγουμε να κινούμαστε και να μεταφερόμαστε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ:

ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
ή
ΠΩΣ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Τα περισσότερα φρούτα τα καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών είναι και τα βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κορόμηλα, αχλάδια κλπ.

Όλα τα απομεινάρια τους (κυρίως τα κουκούτσια) τα πετάμε στα σκουπίδια. Αυτή η πράξη ισοδυναμεί με μια από τις μεγαλύτερες “ανοησίες” της “έξυπνης” εποχής μας.

Το κουκούτσι είναι ο σπόρος για να μεγαλώσει ένα δένδρο. Είναι γενετικό υλικό που, αν εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης, είναι πιθανόν να φυτρώσει, να μεγαλώσει, να καρπίσει και να δώσει όλα τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από την παρουσία ενός οπωροφόρου δένδρου ή θάμνου. Μπορεί με τα φρούτα του να δώσει τροφή σε ανθρώπους και άγρια ζώα. Μπορεί να δώσει περισσότερο οξυγόνο από ότι η ποώδης βλάστηση. Επίσης η παρουσία δένδρων μπορεί να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες.

Για αυτό λοιπόν στην υπόλοιπη ζωή μας καλό είναι να το βάλουμε ως στόχο. Όπως έχουμε βάλει στην ζωή μας τον διαχωρισμό των σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και μη, έτσι πρέπει να κάνουμε και ένα κουτάκι όπου θα μαζεύουμε τους σπόρους (κουκούτσια) των φρούτων που καταναλώνουμε. Στην συνέχεια όπως θα πηγαίνουμε κάπου με το αυτοκίνητό μας ή το ποδήλατο, τα διασκορπίζουμε σε μέρη ακαλλιέργητα όπου παρατηρούμε την απουσία δένδρων. Για τα υπόλοιπα αφήστε την φύση να φροντίσει. Τα πιο υγιή, δυνατά και ευπροσάρμοστα θα μεγαλώσουν.

Γι αυτό λοιπόν :

“ΣΚΟΡΠΙΣΤΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΣΕ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ”

Σίγουρα δεν θα φυτρώσουν όλα, αλλά και το 1% αυτών να φυτρώσει είναι πολύ καλύτερο από το να τα πετάμε στα σκουπίδια και να καταστρέφουμε γενετικό υλικό, που η βλάστησή του θα μπορούσε να κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο.

ΓΕΩΤΕΕ Θράκης


Συντάκτης Νewsroom 17 Ιουλίου, 2019 13:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV