Φθινοπωρινή ισημερία 2018: Πότε μπαίνει επίσημα το φθινόπωρο

Συντάκτης Βάλια Παππά 22 Σεπτεμβρίου, 2018 11:53

Φθινοπωρινή ισημερία 2018: Πότε μπαίνει επίσημα το φθινόπωρο

Φθινοπωρινή ισημερία 2018: Την Κυριακή έχουμε ισημερία και μπαίνει και επίσημα το φθινόπωρο παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται.

Φέτος το φθινόπωρο ξεκινά το ξημέρωμα της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου, στις 04.54 ώρα Ελλάδος.

Η Φθινοπωρινή Ισημερία είναι αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια και συμπίπτει πάντα με την 22α ή 23η Σεπτεμβρίου, όπως γίνεται φέτος.

Φθινοπωρινή Ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου, μίας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Στη συνέχεια, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (Πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.


Συντάκτης Βάλια Παππά 22 Σεπτεμβρίου, 2018 11:53

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV