Δεν θα γίνουν αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου – Απαντά η κυβέρνηση στις καταγγελίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 26 Σεπτεμβρίου, 2023 15:08

Δεν θα γίνουν αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου – Απαντά η κυβέρνηση στις καταγγελίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τις αναφορές για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου μετά από την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για σχετικές αδειοδοτήσεις (δείτε > ΕΔΩ την καταγγελία).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real fm υποστήριξε πως η συγκεκριμένη αδειοδότηση για αιολικά πάρκα δόθηκε πριν από την φωτιά στον Έβρο και τόνισε πως δεν θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα καμένα. Παρέπεμψε δε σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία αναμένεται μέσα στη μέρα.

Swiss Approval

«Υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εκδώσει και ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν από τις πυρκαγιές στον Έβρο ωστόσο, όπως θα προκύψει από την ανακοίνωση για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, θα υπάρχει μια οριζόντια απόφαση για την ευρύτερη περιοχή πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές αυτές δραστηριότητες», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Επέμεινε δε περί δεδομένης διάταξης ότι περιοχές οι οποίες υφίστανται αυτές τις φυσικές καταστροφές «δεν μπορούν στη συνέχεια σε αυτές να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες».

Πηγή: LIFO

Συμπληρωματικά στο άρθρο, μετά από έκδοση δελτίου τύπου από την πλευρά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφέρονται τα εξής:

Για τις καταγγελίες που αναφέρουν ότι υπήρξε απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για τη δημιουργία αιολικών πάρκων εντός της καμένης περιοχής του Έβρου

Υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση. Να πούμε ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, όπως πολύ σωστά είπατε, δόθηκε πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο. Ωστόσο, όπως θα προκύψει και από την Ανακοίνωση, για να μην υπάρχουν και παρερμηνείες, θα υπάρχει μια οριζόντια Απόφαση συνολικά για την ευρύτερη περιοχή, πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές αυτές δραστηριότητες, αλλά καλό θα είναι να δούμε αναλυτικά την Ανακοίνωση του Υπουργείου, ούτως ώστε να μην υπάρχει και κάποια παρερμηνεία ή κατά το δοκούν εφαρμογή μίας δεδομένης διάταξης, ότι περιοχές οι οποίες υφίστανται αυτές τις φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές, δεν μπορούν στη συνέχεια να τοποθετηθούν σε αυτές ανεμογεννήτριες. Αλλά θα το κάνει σαφές το Υπουργείο με μια οριζόντια Απόφαση, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρερμηνεία.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 26 Σεπτεμβρίου, 2023 15:08
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV