Αντιπρύτανης ΔΠΘ: “Παράγοντας αποτυχίας όλο αυτό που συμβαίνει στο Διδυμότειχο”

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Ιουνίου, 2021 18:57

Αντιπρύτανης ΔΠΘ: “Παράγοντας αποτυχίας όλο αυτό που συμβαίνει στο Διδυμότειχο”

Πάρα πολύ επιφυλακτικός” σχετικά με την έναρξη λειτουργίας Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο από τον προσεχή Σεπτέμβρη, δήλωσε πως είναι ο κ. Φώτης Μάρης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή “Εβροσκόπιο”. Ο κ. Μάρης εξέφρασε τη λύπη του για όλο αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για τους χώρους που θα στεγάσουν τη σχολή, τονίζοντας πως η αργοπορία αυτή είναι “παράγοντας αποτυχίας”. “Πραγματικά πιστεύω ότι η κλεψύδρα έχει αδειάσει”, είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ υπεραμύνθηκε της πρόσφατης απόφασης της Συγκλήτου, κατά την οποία περιγράφεται το σκεπτικό αναφορικά με τα ακαδημαϊκά κριτήρια που οφείλουν να έχουν οι χώροι, προκειμένου να λειτουργήσει το Τμήμα. Διευκρίνισε δε πως η προσωρινή εγκατάσταση του Τμήματος δεν είναι μόνο για ένα έτος, όπως υπολογίζει η δημοτική αρχή για χρήση στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου, αλλά το ελάχιστο για πέντε χρόνια. “Σύμφωνα με τις διατυπώσεις των τεχνικών υπηρεσιών μας, η ωρίμανση μιας λύσης η οποία θα είναι μόνιμη, απαιτεί τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα”, εξήγησε, θέτοντας τον προβληματισμό: “Θεωρείτε λογικό”, είπε, “να πάει ένα πανεπιστημιακό Τμήμα να εγκατασταθεί κάπου μόνο για ένα χρόνο και μετά να πάει αλλού; Δεν μιλάμε για κάτι εύκολο και δεν μιλάμε για μια υποδομή να πάρουμε πέντε καρέκλες και δυο τραπέζια και να μετακινούμαστε. Δεν είναι προϋποθέσεις αυτές λειτουργίας Ακαδημαϊκού Τμήματος. Αυτές είναι προϋποθέσεις αποτυχίας ενός Ακαδημαϊκού Τμήματος”.


“Η Σύγκλητος του ΔΠΘ εκφράζει τη μεγάλη της έκπληξη για το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχουν αποφάσεις”, είπε, εκφράζοντας τον προβληματισμό του, τώρα που ολοκληρώνονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις, κατά “πόσο είναι εφικτό να λειτουργήσει ένα Τμήμα την 1η Σεπτεμβρίου στο Διδυμότειχο, τη στιγμή που σήμερα δείχνει να μην προσεγγίζουμε καν τη λύση”.

Σχετικά με το δίλημμα “3ο Δημοτικό ή Γυμνάσιο-Λυκειο”, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους Συλλόγους Γονέων και τον εκπαιδευτικό κόσμο των δύο σχολικών μονάδων, ο κ Μάρης ανέφερε: “Δική μας δουλειά δεν είναι να υποδείξουμε ποιος θα φύγει και ποιος θα μείνει. Δική μας δουλειά είναι να υποδείξουμε ποιο είναι το κτήριο που καλύπτει τις ανάγκες μας. Πραγματικά λυπάμαι που είμαστε σ’ αυτό το σημείο και λυπάμαι που δεν έχουν ωριμάσει λύσεις στην κοινή γνώμη του Διδυμοτείχου. Νομίζω πως είναι παράγοντας αποτυχίας που δεν έχουμε κατακτήσει μια κοινή απόφαση”.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε Τμήμα Ψυχολογίας, νομικά δεν υφίσταται, αλλά αν αποκτήσουμε, για να λειτουργήσει, πρέπει να έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις” ξεκαθάρισε. “Η Σύγκλητος του ΔΠΘ λέει πως μπορεί να λειτουργήσει όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Και όταν υπάρξουν στο Διδυμότειχο, θα είναι στο Διδυμότειχο”.

Για την επίσκεψη του κ. Συρίγου στο Διδυμότειχο επικαλέστηκε την ισχύ της Απόφαση της Συγκλήτου, η οποία είπε πως έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Παιδείας και βάσει αυτής κινούνται. “Οι ρόλοι όλων είναι ρυθμισμένοι από τους νόμους και οφείλουμε να τους εφαρμόσουμε. Το Πανεπιστήμιο λειτουργεί με συγκεκριμένους νόμους και αρμοδιότητες, και αρμοδιότητά του είναι να ξεκαθαρίζει σε ακαδημαϊκά θέματα το πώς θα λειτουργεί ένα Τμήμα. Μου φαίνεται παράδοξο να μην μπορεί το Πανεπιστήμιο, όχι απλά να λέει, άλλα και να τα υλοποιεί σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της χώρας”.

Για την ενδεχόμενη μεταφορά στην Αλεξανδρούπολη

“Δεν ανακαλύπτουμε κάτι καινούριο”, είπε, παρουσιάζοντας το παράδειγμα των Τμημάτων του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα. Εξήγησε πώς ξεκίνησε και πώς συμπληρώθηκε με τις λοιπές υποδομές, ως μια προσπάθεια “που διαρκεί στο διηνεκές”. “Κάπως έτσι πρέπει να γίνει και στο Διδυμότειχο”, δήλωσε, ενώ επανέλαβε τη βούληση του ΔΠΘ να δημιουργηθεί το Τμήμα στο Διδυμότειχο. Όμως “εκτός της βούλησης ίδρυσης υπάρχουν και τα αντικειμενικά προβλήματα. Άρα, αν έχουμε την ίδρυση του Τμήματος και έχουμε αντικειμενικά προβλήματα στη στέγασή του, θα πάμε όπου αποφασίσει το Ίδρυμα, σύμφωνα με τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Πρώτη σκέψη σίγουρα είναι η Αλεξανδρούπολη, γιατί εκεί είναι η έδρα της Σχολής στην οποία θα ανήκει το Τμήμα αυτό”.

Σχετικά με τη Νοσηλευτική

“Νομίζω ότι και πάλι τα αρμόδια όργανα έχουνε αποφασίσει και έχουν ξεκαθαρίσει την άποψή μας. Το ΔΠΘ διεκδικεί την ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη. Διότι εκεί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και εκεί ακριβώς μπορούμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης στους φοιτητές μας. Το ότι υπάρχει Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, εμάς μας ξεπερνά, δεν είναι Τμήμα του δικού μας Πανεπιστημίου, είναι παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όπως έχει αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία, και δεν έχουμε κανέναν λόγο να τοποθετηθούμε περί αυτού”. Σε ερώτηση για τους εθνικούς ή γεωγραφικούς λόγους παραμονής του Τμήματος στο Διδυμότειχο είπε πως “αντιλαμβάνομαι πλήρως τι λέτε, αλλά είναι μια άλλη συζήτηση”…

Ακούστε αναλυτικά: ΕΔΩ


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Ιουνίου, 2021 18:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV