Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα – Τι ισχύει για την παράταση

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Απριλίου, 2024 17:08

Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα – Τι ισχύει για την παράταση

Ζήτημα χρόνου είναι πλέον να ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις για 8,5 εκατ. φορολογούμενους, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη να διαψεύδει τα σενάρια για έναρξη της διαδικασίας από σήμερα, καθώς έκανε λόγο για άνοιγμα «εντός της εβδομάδας».

Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δε θα δοθεί νέα παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Υπενθυμίζευαι πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει παράταση της διαδικασίας, ανάλογη με το διάστημα της καθυστέρησης.

Swiss Approval

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι για κάθε μέρα καθυστέρησης πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση αντίστοιχων ημερών.

Πέντε κωδικοί που μειώνουν τους φόρους

  1. Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  2. Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  3. Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
  4. Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
  5. Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Πηγή: cnn.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Απριλίου, 2024 17:08
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV