Ένα μοναδικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη διοργανώνει ο Δήμος Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 25 Ιουλίου, 2025 11:44

Ένα μοναδικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη διοργανώνει ο Δήμος Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική πρωτοβουλία προχωρά ο Δήμος Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας καθώς παρουσιάζει ένα ξεχωριστό πολυήμερο φεστιβάλ πολιτισμού αφιερωμένο στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη με μήνυμα κατά της βίας – που δεν γνωρίζει σύνορα.

Το Διεθνές αυτό πολυήμερο Φεστιβάλ διοργανώνεται για πρώτη φορά και έχει τίτλο “Σε περιμένω στα σύνορα – στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη”, θα λάβει χώρα τον Αύγουστο ενώ αποτελεί “μια πολιτιστική και ανθρωπιστική πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα“, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το Φεστιβάλ έχει το σύνθημα “Καμία άλλη. Κανένας μόνος” και είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, της φοιτήτριας από το Διδυμότειχο που δολοφονήθηκε στη Ρόδο, ένα έγκλημα που συγκλόνισε την χώρα και αποτέλεσε αφορμή να ανοίξει έντονα η συζήτηση για την γυναικοκτονία και την βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Η Ελένη Τοπαλούδη αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά της βίας εναντίων γυναικών και ο όμορος μας Δήμος Ιβαϊλοβγκραντ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με αυτό το φεστιβάλ τονίζει πως η βία “δεν γνωρίζει σύνορα” – οπότε και η απάντηση σε αυτήν μέσω της τέχνης επίσης δεν πρέπει να γνωρίζει σύνορα: “το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, θύμα σκληρής έμφυλης βίας στη Βόρεια Ελλάδα. Στο όνομά της ξεκινάμε αυτό το φεστιβάλ – με τέχνη, με ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με ελπίδα και συλλογική προσπάθεια να πούμε ξεκάθαρα: η βία δεν γνωρίζει σύνορα. Ούτε όμως και η αλληλεγγύη“.


Το φεστιβάλ, με αποστολή του “η τέχνη ενάντια στην βία“, ξεκινά το πρώτο Σάββατο 2 Αυγούστου με την θεατρική παράσταση “Πίσω από την κουρτίνα της βίας”, έργο νέων καλλιτεχνών και ενεργών πολιτών από διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας: Ασένοβγραντ, Φιλιππούπολη, Σόφια. Στην συνέχεια κάθε Σαββατοκύριακο το φεστιβάλ θα συνεχιστεί με δυνατές πολιτιστικές βραδιές στο Ιβαϊλοβγκραντ και στην ευρύτερη περιοχή με μουσική, θέατρο, τάγκο, παντομίμα και γκαλά συναυλία. Στόχος του είναι το μήνυμά του “να φτάσει όσο πιο μακριά, να αφυπνίσει, περισσότερους ανθρώπους, να ανοίξει περισσότερες καρδιές. Το φεστιβάλ θα έχει ελεύθερη είσοδο “δεν θα υπάρχουν εισιτήρια, δεν θα υπάρχει εμπορικό συμφέρον – θα υπάρχει μνήμη, σκηνή, αλήθεια και τέχνη” όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η διοργάνωση.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε ένα νεαρό κορίτσι που έχασε τη ζωή του εξαιτίας της έμφυλης βίας, το όνομά της – όπως και η φωνή πολλών άλλων βρίσκει έκφραση μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το χορό. Κάθε Σάββατο του Αυγούστου, η σκηνή θα δίνει χώρο στην τέχνη, τη συμπαράσταση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αναγράφεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση που υπογράφει η Δήμαρχος του Ιβαϊλοβγκραντ Ντιάνα Οβτσάροβα.

Στο φεστιβάλ φυσικά έχουν προσκληθεί φορείς, αυτοδιοικητικοί και ΜΜΕ από την Ελλάδα και την περιοχή του Έβρου, με την πρόσκληση να αναφέρει στα ελληνικά: Με σύνθημα “Καμία άλλη. Κανένας μόνος” στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στη σιωπή και την αδιαφορία.

Η κίνηση αυτή του βουλγαρικού Δήμου και η πρόθεσή του για το φεστιβάλ μετρά αρκετούς μήνες, καθώς οι ιθύνοντες ήρθαν σε επαφή αρχικά με την οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη, όπως έγινε γνωστό και από την επικοινωνία που είχε το ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ με την οικογένεια. Η οικογένεια χαιρετίζει την πρωτοβουλία, που είναι και το πρώτο αφιέρωμα στην μνήμη της Ελένης εκτός ελληνικών συνόρων και εκφράζει την επιθυμία για την καθιέρωση ενός ετήσιου θεσμού που θα μπορούσε να φέρνει κοντά και τα τρία γειτονικά κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία) στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, ένα θέμα που ξεπερνά τα σύνορα. Ο πατέρας της Ελένης, Γιάννης θα βρεθεί στην επίσημη έναρξη του φεστιβάλ στο Ιβαϊλοβγκραντ στις 2 Αυγούστου.

Το Πρόγραμμα:

Η αφίσα του φεστιβάλ “Σε περιμένω στα σύνορα – στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 25 Ιουλίου, 2025 11:44

Ράδιο Έβρος TV