Φέρνουν άνοδο τα ελλείμματα στη ζάχαρη

Συντάκτης Νewsroom 19 Ιουνίου, 2014 18:49

Φέρνουν άνοδο τα ελλείμματα στη ζάχαρη

Θεµελιώδεις µεταβολές πραγµατοποιούνται στη παγκόσµια αγορά ζάχαρης, µε τις χρηµατιστηριακές τιµές να αναµένεται να αντιδράσουν βραχυπρόθεσµα µε άνοδο έως και 20%, σε µια περίοδο που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως µεταβατική, εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην Ε.Ε. από το 2017.

Μετά από τρεις χρονιές ισχυρών διορθωτικών πιέσεων που έφεραν τις τιµές της ζάχαρης από τα 30 σεντς ανά λίµπρα, στα επίπεδα των 16 σεντς ανά λίµπρα, η αγορά δείχνει να αλλάζει κατεύθυνση και να ακολουθεί πλέον το δρόµο της ανάκαµψης. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Societe Generale, οι τιµές της ζάχαρης αναµένεται να διαµορφωθούν κατά µέσο όρο στα 20,2 σεντς ανά λίµπρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριµήνου του 2014, λαµβάνοντας ώθηση από την ελλειµµατική παραγωγή. 

«Η ξηρασία στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, είναι προποµπός του φαινοµένου Ελ Νίνιο, που πολύ συχνά απειλεί την καλλιέργεια της ζάχαρης», αναφέρει στη µελέτη, ο αναλυτής Κρίστοφερ Ναραγιανάν. Χαµηλότερη σοδειά αναµένεται και στη Βραζιλία, αφού αρχές του 2014 επικράτησε ανοµβρία, ενώ κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο αναµένονται παρατεταµένες βροχοπτώσεις. Συνήθως οι συνθήκες αυτές διακόπτουν τη διαδικασία συγκοµιδής και προκαλούν µείωση της περιεκτικότητας των ζαχαροκάλαµων σε σάκχαρα. 

«Η παραγωγή και οι εξαγωγές της Βραζιλία για τα επόµενα τουλάχιστον δυο χρόνια αναµένεται να βρεθούν σηµαντικά χαµηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ που βρέθηκαν τις προηγούµενες δυο εµπορικές περιόδους», αναφέρει χαρακτηριστικά οι ∆ιεθνής Οργανισµός Ζάχαρης.  Στις προβλέψεις του για την περίοδο 2015/2016, ο ISO προβλέπει περιορισµένη αύξηση στην παγκόσµια παραγωγή, τη στιγµή όµως που η παγκόσµια κατανάλωση θα εξακολουθεί να ενισχύεται, µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί ένα έλλειµµα στο ισοζύγιο ύψους 4 εκατ. τόνων.

«Αυτό θα είναι το πρώτο έλλειµµα στην παγκόσµια παραγωγή από την περίοδο 2009/2010», όπως αναφέρει η σχετική έκθεση. Τα προηγούµενα χρόνια οι τιµές της ζάχαρης υποχώρησαν σε επίπεδα που απογοήτευσαν τους παραγωγούς και περιόρισαν τα κέρδη των βιοµηχανιών επεξεργασίας των ζαχαροκάλαµων στη Βραζιλία. Έτσι, αρκετές από τις µεταποιητικές βιοµηχανίες του ζαχαροκάλαµου στη µεγαλύτερη χώρα παραγωγής, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους όταν οι χρηµατιστηριακές τιµές βρίσκονταν στα ύψη στη διεθνή αγορά. 

«Κάθε χρόνο στη Βραζιλία κλείνουν 5-10 βιοµηχανίες ζάχαρης», τονίζει ο οικονοµολόγος του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ζάχαρης Σεργκέι Γκουντόσνικοφ. Η χρηµατιστηριακή τιµή της ζάχαρης θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα 20 σεντς ανά λίµπρα για να καλύψει το κόστος παραγωγής και µεταποίησης, αναφέρει η βρετανική εταιρεία αναλύσεων Marex Spectron. Το 2012 οι χρηµατιστηριακές τιµές σηµείωσαν διόρθωση κατά 19,09% και το 2013 κατά 14,74%. 

∆ιεθνείς αναλυτές εκτιµούν πως οι τιµές της ζάχαρης θα κινηθούν ανοδικά τουλάχιστον µέχρι και την άνοιξη του 2015. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της επενδυτικής τράπεζας Standard Chartered, η παγκόσµια παραγωγή θα είναι ελλειµµατική κατά 1 εκατ. τόνους για πρώτη φορά µετά από τρεις εµπορικές περιόδους. Σε ανάλογες προβλέψεις έχουν προχωρήσει και οι επενδυτικές τράπεζες Macquarie και Datagro, οι οποίες προσδιορίζουν το έλλειµµα στους  1,2 εκατ. τόνους. 


Εξαγωγέας γίνεται ξανά η Ευρώπη
Από τη µεταρρύθµιση του τοµέα της ζάχαρης το 2006, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει µετατραπεί από καθαρός εξαγωγέας ζάχαρης σε καθαρό εισαγωγέα, µε την αυτάρκεια της σε λευκή ζάχαρη να υποχωρεί από περίπου 120% µεταξύ 90% και 100%. Η κατάργηση των ποσοστώσεων όµως αναµένεται να αλλάξει τα δεδοµένα και να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής στην Ευρώπη. 

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη µελέτη, δεδοµένων των προσδοκιών από τις παγκόσµιες τιµές ζάχαρης, της αυξανόµενης ζήτησης για αιθανόλη και της κατάργησης του καθεστώτος των ποσοστώσεων το 2017, η παραγωγή ζαχαρότευτλων της ΕΕ αναµένεται να αυξηθεί κατά την επόµενη δεκαετία και οι πρόσθετες ποσότητες θα χρησιµοποιηθούν κυρίως για την παραγωγή ζάχαρης, καθώς τα ζαχαρότευτλα αναµένεται να γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά ως πρώτη ύλη για την αιθανόλη.

Στο µέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναµένεται να κινηθεί πλησιέστερα προς την πλήρη αυτάρκεια και να είναι µια περιστασιακή εξαγωγέας, ειδικά µετά την άρση του συστήµατος των ποσοστώσεων. Ωστόσο, όπως τονίζεται, το να είναι καθαρός εξαγωγέας η Ευρώπη δεν σηµαίνει ότι οι εισαγωγές θα εξαφανιστούν εντελώς. Λόγω της σχετικά µικρής περιόδου παραγωγής ζάχαρης, θα υπάρχει έντονη ανάγκη για εισαγωγές σε ορισµένες περιόδους και σε ορισµένες περιοχές. Ως εκ τούτου, οι πιο ανταγωνιστικές παραγωγές τρίτων χωρών, που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να εξάγουν προς την Ευρώπη.


πηγή:agronews.gr


Συντάκτης Νewsroom 19 Ιουνίου, 2014 18:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV