Ευρεία σύσκεψη και επισκέψεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Μαΐου, 2023 10:26

Ευρεία σύσκεψη και επισκέψεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ζαμπούκη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Αλεξανδρούπολης τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 20 έργα προϋπολογισμού 22,6 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:


Την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι της πόλης.

Την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα.

Την επέκταση του ποδηλατοδρόμου και τη διαμόρφωση νέου χώρου στάθμευσης.

Τη διαμόρφωση της παραλίας της πόλης.

Την κατασκευή γυμνασίου και λυκείου στην περιοχή ΚΕΓΕ.

Την κατασκευή λυκείου στις Φέρες.

Την κατασκευή νηπιαγωγείου στο 1ο δημοτικό σχολείο.

Την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ανατολικού τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Την κατασκευή αγωγού ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Φερών.

Την εκπόνηση της μελέτης για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων και ανάπτυξη υποδομών της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης.

Την προμήθεια εξοπλισμού για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στους οικισμούς Αύρας, Κομάρου και Περάματος.

Την αξιοποίηση τμήματος του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου με την κατασκευή θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων.

Τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Τη λειτουργία δημόσιων δομών και υπηρεσιών προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας καθώς και το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Υπηρεσίες σχολείου εκπαίδευσης αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία κ.ά.

2. Έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ιωακείμειου Γηροκομείου

Συντήρηση και αναβάθμιση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών

Αποκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κόμβων

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο χείμαρρο Ιτέας, αποκατάσταση αναχωμάτων στον Πόρο, στη Γεμιστή και στις Φέρες

Μισθώσεις μηχανημάτων έργου για τη συντήρηση και την αποκατάσταση αναχωμάτων

3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, συνολικού προϋπολογισμού  12,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Συντήρηση κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Αποκατάσταση της λειτουργικότητας των ρεμάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ενίσχυσης των αναχωμάτων στα ρέματα Άνθειας – Αγνάντιας – Αρίστηνου – Μαΐστρου – Απαλού – Άβαντα – Αισύμης – Αμφιτρίτης – Κίρκης – Συκορράχης – Παλαγίας – Χιλής – Μάκρης – Δικέλλων.

Αποκατάσταση φθορών στην κοίτη του ρέματος Βανικιώτη

Καθαρισμός ρεμάτων και τάφρων

Αποκατάσταση του ρέματος Μάνθειας στις Φέρες

Συντηρήσεις ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του οδικού δικτύου

Συντηρήσεις οδικού δικτύου

Μελέτη για την αποκατάσταση του τμήματος Αλεξανδρούπολης – Αισύμη

4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά αφορούν:

Την περαιτέρω αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου για τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, σε δημόσια κτίρια και σε μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις

Την κατασκευή από το Δήμο Αλεξανδρούπολης νέων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων

Την κατασκευή από την Περιφέρεια ΑΜΘ της νέας γέφυρας του Άβαντα, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων ευρώ

Την κατασκευή ξενώνα για την προστασία κακοποιημένων γυναικών

5. Έργα αναγκαία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης για τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους για την κατασκευή τους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 10,7 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα:

Μελέτες κατασκευής αρδευτικών δικτύων στο φράγμα Καβησού, π/υ 700.000 €

Βελτίωση συστήματος άρδευσης περιοχής ΤΟΕΒ Φερών με κατασκευή νέου αντλιοστασίου, π/υ 2,4 εκ. €

Κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του νέου αρδευτικού αντλιοστασίου περιοχής ΤΟΕΒ Φερών και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, π/υ 3 εκ. €

Συντήρηση του κτιρίου Μοριακής Βιολογίας στο παλιό νοσοκομείο προκειμένου να μετεγκατασταθούν υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου, π/υ 2 εκ. €

Κατασκευή γέφυρας στα Λουτρά από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, π/υ 500.000 €

Επικαιροποίηση της μελέτης βελτίωσης του δρόμου Απαλός – Λουτρά, π/υ 460.000 €

Συντήρηση κτηνιατρικού κέντρου Φερών, π/υ 80.000 €

Αποκατάσταση και διαγράμμιση οδικού δικτύου στα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, π/υ 900.000 €

Συντήρηση από το Δήμο Αλεξανδρούπολης του δρόμου από τη Νίψα μέχρι το ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, π/υ 230.000 €

Έργα που έχει ανάγκη η τοπική Μητρόπολη, όπως:

Μελέτες στατικής επάρκειας για το εκκλησιαστικό μουσείο, συντηρήσεις στα κτίρια των κατασκηνώσεων, της αίθουσας εκδηλώσεων του επισκοπείου Σαμοθράκης και συντήρηση του παλιού Ιωακείμειου Γηροκομείου, συνολικού π/υ 425.000 €

Έκδοση Τόμου για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.

Σε δήλωση του, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι o Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ένα μεγάλο αριθμό έργων που υλοποιεί με ικανοποιητικό ρυθμό απορρόφησης, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό νέων έργων που σχεδιάζονται για την επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά, τόνισε ο κ. Μέτιος, συμβάλλουν σημαντικά στη δυναμική ανάπτυξης που έχει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια.

Νωρίτερα το ίδιο πρωί, πριν τη σύσκεψη, ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων. Αρχικά στην έδρα της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, όπου συνάντησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, με τον οποίο συζήτησαν για έργα που έχει ανάγκη η τοπική Εκκλησία.

Στη συνέχεια μετέβη στην εταιρεία Prisma, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Γιορδαμλή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Γιορδαμλή και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα των ηλεκτρονικών και της πληροφορικής.

Επόμενη επίσκεψη ήταν στο γεωθερμικό πεδίο του Αρίστηνου όπου ο κ. Μέτιος ενημερώθηκε για τις εγκαταστάσεις αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας που κατασκευάζει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, από την Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Δ.Ε. Τραϊανούπολης κυρία Ελένη Ιντζεπελίδου-Συτμαλίδου.

Και τέλος, μαζί με το Δήμαρχο κ. Ζαμπούκη επισκέφθηκε έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που υλοποιεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

“Περιφερειακή Σύνθεση”: Ήρθε, είδε και απήλθε…από την Αλεξανδρούπολη ο περιφερειάρχης

Τις συναντήσεις και την επίσκεψη Μέτιου στην Αλεξανδρούπολη σχολιάζει με ανακοίνωσή της η παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” του Χ. Τοψίδη:

Στην Αλεξανδρούπολη έκανε στάση αυτή τη φορά ο περιοδεύων θίασος που παριστάνει τη διοίκηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με αρχηγό τον Χρήστο Μέτιο.

Μετά από μία σειρά εθιμοτυπικών συναντήσεων, εξεδόθη ένα δελτίο τύπου με “λίστες” έργων και μοναδικό σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων.

Πρόκειται λοιπόν για “παλιά” έργα που ο κος Μέτιος απλώς αναγράφει για να γεμίζει το χαρτί, για έργα που δήθεν προγραμματίζει αλλά τα θυμάται μόνο όταν είναι προεκλογική περίοδος και για “έργα” που αποτελούν απλώς επιθυμίες καθώς για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης θα πρέπει να συντρέξουν μια σειρά προϋποθέσεων τις οποίες τεχνηέντως δεν αναφέρει πουθενά.

Σε κάθε περίπτωση, με δυο λόγια η ανακοίνωσή του είναι “μαύρα γράμματα σε άσπρο χαρτί” και ένα άλμπουμ αναμνηστικών φωτογραφιών για το μέλλον.

Φυσικά, δεν ακυρώνουμε κανένα από τα έργα που έχουν διεκδικήσει και κερδίσει οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και η τοπική Μητρόπολη, όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την προχειροδουλειά της Περιφέρειας και το γεγονός ότι συνήθως σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, τις οποίες απλώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί καιροσκοπικά.

Επιπλέον δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε την παντελή έλλειψη αναφοράς στα αντιπλημμυρικά έργα και στα έργα αποκατάστασης που είναι αναγκαία για την περιοχή της Τραϊανούπολης, αλλά δυστυχώς δεν μας προξενεί καμία εντύπωση καθώς ο Χρήστος Μέτιος είναι γνωστός για την παντελή ανικανότητά του να παρακολουθεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Δεν καταλαβαίνουμε συνεπώς για ποιο λόγο δηλώνει “ικανοποίηση” ο περιφερειάρχης εκτός και αν τον ικανοποίησε το αποτέλεσμα των φωτογραφιών.

Και όλα αυτά θα ήταν αστεία, αν η κατάσταση στην οποία έχει φέρει την Περιφέρεια μας δεν ήταν τόσο τραγική λόγω της ανικανότητάς του να διοικήσει, να σχεδιάσει και φυσικά να υλοποιήσει έργα που απαντούν στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά ούτε και να οραματιστεί το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας.

Γι’ αυτό και στις 8 Οκτωβρίου θα πάρει την απάντηση που τού αξίζει.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Μαΐου, 2023 10:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV