Εξιχνιάσθηκαν 2 απάτες σε περιοχές της Ροδόπης – Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. στους πολίτες

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Μαΐου, 2023 15:08
Swiss Approval

Εξιχνιάσθηκαν 2 απάτες σε περιοχές της Ροδόπης – Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. στους πολίτες

Συνελήφθη ένας αλλοδαπός δράστης, ο οποίος παραλάμβανε τα χρήματα από τα θύματα εξαπάτησης

Εξιχνιάσθηκαν ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο περιστατικά απάτης σε βάρος δύο ημεδαπών, που διαπράχθηκαν αντίστοιχα προχθές και την 2-5-2023 το μεσημέρι σε περιοχές της Ροδόπης.

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, σε οικισμό της Ροδόπης από τους παραπάνω αστυνομικούς, ένας αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης.

Swiss Approval

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει τέσσερις ακόμη άγνωστους δράστες – συνεργούς του εν λόγω αλλοδαπού που αναζητούνται.

Αναλυτικότερα, προχθές το μεσημέρι άγνωστοι δράστες συνεργοί του συλληφθέντα επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την παθούσα και προφασιζόμενοι ότι η κόρη της έχει τραυματισθεί και χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση, της ζήτησαν να καταβάλει χρηματικό ποσό, κοσμήματα και λίρες για την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Τελικά, οι δράστες κατάφεραν να εξαπατήσουν την ημεδαπή, πείθοντάς την να συγκεντρώσει σε ένα φάκελο λίρες και χρήματα και στη συνέχεια να τα εναποθέσει σε προκαθορισμένο σημείο της πόλης (κάδο απορριμμάτων), όπου μετέβη ο συλληφθέντας δράστης και τα παρέλαβε.

Όπως διαπιστώθηκε οι δράστες με την ίδια μεθοδολογία την 2-5-2023 σε οικισμό της Ροδόπης εξαπάτησαν ακόμη μία ημεδαπή, αποσπώντας της χρηματικό ποσό.

Στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν οι λίρες και ένα μέρος του αφαιρεθέντος ποσού τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στη δικαιούχο τους, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν και δύο κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε ο δράστης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής. 

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Μαΐου, 2023 15:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV