Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζω – Ποια έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 8 Ιουνίου, 2024 12:28
Swiss Approval

Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζω – Ποια έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου

Με αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. 

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, και οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν συνολικά 21 ευρωβουλευτές, όπως και στις ευρωεκλογές του 2019. Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επομένως, τα πολιτικά κόμματα κατεβαίνουν με ενιαία ψηφοδέλτια.

Swiss Approval

Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

Στις επικείμενες εκλογές, θα εκλεγούν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι συγκριτικά με τις εκλογές του 2019. Το σύνολό τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον/την πρόεδρο.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

Για να δείτε που ψηφίζετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

Φέτος, για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν και μέσω επιστολικής ψήφου είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Πόσους σταυρούς βάζω

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

Πηγή: cnn.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 8 Ιουνίου, 2024 12:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV