Γιατί ο Έβρος εμφανίζεται ως ο “πλουσιότερος” νομός στην Περιφέρεια βάσει των καταθέσεων στις τράπεζες

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 2 Φεβρουαρίου, 2023 11:25

Γιατί ο Έβρος εμφανίζεται ως ο “πλουσιότερος” νομός στην Περιφέρεια βάσει των καταθέσεων στις τράπεζες

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και η αύξησή τους κατά το 2022 παρουσιάζεται σε δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευθεί, υψηλότερο ποσό στο υπόλοιπο ανά τραπεζικό λογαριασμό σε επίπεδο Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάζει ο νομός Έβρου: 3814,28 ευρώ. Δεύτερος ο νομός Δράμας και στην συνέχεια ο νομός Καβάλας, ενώ και οι τρεις νομοί είναι άνω του μέσου όρου της Περιφέρειας. Ωστόσο στο θέμα της αύξησης υπολοίπου τριετίας ο νομός Έβρου είναι δεύτερος από το τέλος: 452,7 ευρώ. Σε πανελλαδικό επίπεδο αυτοί οι αριθμοί κινούνται μεταξύ των χαμηλότερων – στα 5.000 ευρώ περίπου το μέσο υπόλοιπο των λογαριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Με μια γρήγορη ερμηνεία μπορούμε να πούμε πως το υπόλοιπο τραπεζικών καταθέσεων των Εβριτών είναι μεν υψηλότερο σε επίπεδο περιφέρειας αλλά κινείται στα μέσα με χαμηλότερα επίπεδα πανελλαδικά ενώ δεν υπήρξε ιδιαίτερη αύξηση στην τριετία.


Επίσης σίγουρα “βαραίνει” το γεγονός πως η περιοχή της Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει αποδεδειγμένα ανάπτυξη, μεταφρασμένη και οικονομικά, η οποία παρότι δεν παρασύρει και τον Βόρειο Έβρο, καθώς υπάρχει τεράστια απόκλιση, συμβάλει στα συνολικά αποτελέσματα.

Το βέβαιο είναι πως η αύξηση που παρουσιάζεται, και σε τοπικό επίπεδο και πανελλαδικά, χωρά πολλαπλές ερμηνείες, και δεν συνάδει απαραιτήτως με την συνολική οικονομική εικόνα, όπως εξηγείται αναλυτικά και στα δημοσιεύματα:

Με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να διαμορφώνονται περίπου στα 184-185 δισ. ευρώ έχει κλείσει το 2022. 

Είναι ποσό αυξημένο κατά περίπου 4-5 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2021 και κατά περίπου 40-42 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2019, σημειώνει το thetoc.gr.

Η κυβέρνηση αποδίδει αυτή την αύξηση στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Άλλοι αναλυτές προσθέτουν και το στοιχείο του “επαναπατρισμού” ή της εξόδου των αποταμιεύσεων από τα “σεντούκια”, άλλοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στο θέμα της πανδημίας που “έκλεισε” μέσα τους πολίτες ,περιορίζοντας την κατανάλωση. Προς επιβεβαίωση μάλιστα, όσοι υιοθετούν αυτό το επιχείρημα αναφέρουν ότι το 2022, η αύξηση των αποταμιεύσεων ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2020 και το 2021.

Όπως και να’χει, το υπόλοιπο των λογαριασμών δείχνει 184-185 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά. Μιλάμε για ένα ποσό το οποίο μοιράζεται σε 36,129 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς (τόσοι είναι ενεργοί) και μιλάμε για μια αύξηση περίπου 1256 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό στο διάστημα από το 2019 μέχρι το 2022. Δεν είναι βέβαια για όλους αυτή η αύξηση. Αυτός είναι ο μέσος όρος που κρύβει από τη μία τη συσσώρευση πολύ μεγαλύτερων αποταμιεύσεων για κάποιος και την πολύ μικρότερη για κάποιους άλλους.

Η στατιστική, δίνει τη δυνατότητα της “γεωγραφικής” μελέτης. Τα στοιχεία παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το μέσο υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού στη χώρα -και μιλάμε πάντοτε για τα νοικοκυριά- έχει φτάσει στα 5046 ευρώ.

Στην πρωτεύουσα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Στην Αττική το υπόλοιπο του λογαριασμού έχει ανέβει κατά 1956 ευρώ την τελευταία τριετία και έχει φτάσει στα 6745 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας φτάνει μάλιστα στα 7278 ευρώ και στην Ανατολική Αττική στα 6078 ευρώ, όταν στον Πειραιά πέφτει στα 4655 ευρώ και στην Δυτική Αττική στα 3860 ευρώ. Οι εισοδηματικές ανισότητες αποτυπώνονται και στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών ενώ υπάρχουν και ενδείξεις διεύρυνσης, καθώς ενώ στην περιφερειακή ενότητα Αθηνών το υπόλοιπο αυξήθηκε κατά 2010 ευρώ και στην Ανατολική Αττική κατά 1690 ευρώ, στην Δυτική Αττική η αύξηση ήταν μόλις 1283 ευρώ.

Διεύρυνση ανισοτήτων παρουσιάζεται και συγκριτικά με την περιφέρεια. Με εξαίρεση την Λευκάδα, την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Λάρισα και τις Κυκλάδες, σε κανέναν άλλο νομό της χώρας είχαμε αύξηση του υπολοίπου των τραπεζικών καταθέσεων πάνω από 1000 ευρώ την τελευταία 3ετία.

Στην πρώτη στήλη απεικονίζεται το μέσο υπόλοιπο ανά τραπεζικό λογαριασμό και στην δεύτερη η αύξηση υπολοίπου στην 3ετία 2019-2022:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 2 Φεβρουαρίου, 2023 11:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV