Π.Ε. Έβρου: Ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων για δήλωση ζημιών από τις πυρκαγιές

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Αυγούστου, 2023 12:44

Π.Ε. Έβρου: Ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων για δήλωση ζημιών από τις πυρκαγιές

Ενημέρωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου προς αγρότες και κτηνοτρόφους για την δήλωση ζημιών φυτικού, ζωικού, πάγιου κεφαλαίου, εξοπλισμού γεωργικής χρήσης καθώς και αποθηκευμένων προϊόντων-ζωοτροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές:

Ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες, της περιοχής αρμοδιότητας της Δ.Α.Ο.Κ  Π.Ε  Έβρου, ότι όλες οι ζημιές φυτικού, ζωικού, πάγιου κεφαλαίου, εξοπλισμού γεωργικής χρήσης καθώς και αποθηκευμένων προϊόντων-ζωοτροφών, που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Έβρο από τις 19-8-2023, δηλώνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές ΕΛΓΑ των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

Για περισσότερες πληροφορίες θα απευθύνεστε στον ΕΛΓΑ στα τηλέφωνα 2551088100-106-108


Αναγγελία επικινδυνότητας πυρκαγιάς από την ΔΑΟΚ

Επιπρόσθετα με ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ ενημερώνει αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός, να µην γίνονται υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη στην αγροτική τους απασχόληση:

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023  και τις επόμενες ημέρες, προβλέπεται :

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 για τις περιοχές Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου.

Η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (∆.Α.Ο.Κ.) της Περιφερειακής Ενότητας  Έβρου, λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (δείκτης επικινδυνότητας 4  πολύ υψηλός) για τη ζώνη ευθύνης των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης, ενημερώνει τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και οποιανδήποτε άλλο που ασχολείται με αγροτικές εργασίες  ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου) και ειδικά την 23η Αυγούστου 2023 και τις επόμενες ημέρες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα κατά την εκτέλεση των γεωργικών και άλλων εργασιών στην ύπαιθρο, που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως είναι η χρήση εργαλείων που δημιουργούν σπινθήρες, μελισσοκομικές εργασίες κλπ.

Συστήνεται επομένως σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός, να µην γίνονται υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη στην αγροτική τους απασχόληση .

Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή μας κίνδυνος πυρκαγιάς ή πυρκαγιά σε εξέλιξη, οφείλουμε όλοι μας να ενημερώσουμε άμεσα τους αρμόδιους φορείς Πυροσβεστική 199, Αστυνομία 100, Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας 112,  Πολιτική Προστασία ΠΕ Έβρου 2551350580-581.

Μια απλή παρατήρηση, ένα απλό τηλέφωνο, ένα και μόνο λεπτό από το χρόνο μας μπορεί να σώσει  το δάσος, τη μοναδικού κάλλους χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας τις περιουσίες και το κυριότερο  ανθρώπινες ζωές.

Είναι ευθύνη του καθένα μας. Είναι ευθύνη όλων μας.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τα λαμβάνετε κάθε φορά που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς  είναι της τάξης 3 ή 4 ή 5.

Το δείκτη αυτόν μπορείτε να τον γνωρίζεται καθημερινά στο ιστόποτο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .

https://www.civilprotection.gr/el  στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Αυγούστου, 2023 12:44

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV