Ευρωεκλογές 2019: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία – Πώς, πού και ποιους ψηφίζουμε

Συντάκτης Νewsroom 13 Μαΐου, 2019 10:45

Ευρωεκλογές 2019: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία – Πώς, πού και ποιους ψηφίζουμε

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Δέκα απαντήσεις για την κρίσιμη εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα στις 26 Μαΐου.

Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019 και θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους ενήλικες πολίτες της ΕΕ να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, από τις 07.00 το πρωί ως τις 19.00 το απόγευμα.

Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 ήταν οι μεγαλύτερες διεθνικές εκλογές που είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ ταυτόχρονα. Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Με την ψήφο σας, βοηθάτε να αποφασιστεί τι είδους Ευρώπη θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.


Οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019 θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σας. Θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς σας σχετικά με τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.

Επειδή η Ευρώπη ανήκει σε όλους μας, θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές όλοι μαζί. Επομένως, δεν είναι σημαντικό να ψηφίσετε μόνο εσείς αλλά και η οικογένειά, οι φίλοι, οι γείτονες και οι συνάδελφοί σας. Όταν ψηφίζουν όλοι, όλοι κερδίζουν.

Πώς ψηφίζω;

Αν και υπάρχουν ορισμένοι κοινοί κανόνες σχετικά με τις εκλογές, ορισμένες πτυχές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, όπως η δυνατότητα ψήφου μέσω ταχυδρομείου ή από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι και πού θα είναι το τοπικό σας εκλογικό κέντρο θα γνωστοποιούνται σταδιακά. Για τα τελευταία στοιχεία, ενημερωθείτε από την εθνική εκλογική σας αρχή.

Αν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να ψηφίζετε για τον ευρωβουλευτή σας εκεί. Αν η χώρα καταγωγής σας επιτρέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό, μπορεί επίσης να έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε εκεί. Εννοείται ότι μπορείτε να ψηφίσετε μία μόνο φορά. Συνεπώς, ψηφίζετε είτε στη χώρα καταγωγής σας είτε στη νέα χώρα υποδοχής σας, όχι και στις δύο.

Πρέπει να εγγραφώ για να ψηφίσω;

Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές. Σε περίπτωση ωστόσο που βρίσκεστε στο εξωτερικό (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης) και επιθυμείτε να ψηφίσετε για πολιτικά κόμματα ή συνδυασμούς που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στην Ελλάδα, οφείλετε να απευθυνθείτε στην οικεία Ελληνική πρεσβευτική ή προξενική αρχή ως τις 29 Μαρτίου 2019.

Σημειώστε ότι αυτή η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα;

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. ‘Αλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Αρα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Πώς με εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές;

Σκοπός των ευρωπαϊκών εκλογών είναι να επιλέξετε ποιος επιθυμείτε να σας εκπροσωπήσει ως ευρωβουλευτής και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά σας στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν απλώς να διαμορφώνουν και να αποφασίζουν σχετικά με νέα νομοθεσία, ψηφίζουν επίσης σχετικά με νέες εμπορικές συμφωνίες, ελέγχουν διεξοδικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι φόροι που καταβάλλετε, καθώς και δρομολογούν έρευνες για συγκεκριμένα ζητήματα.

Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται από κάθε χώρα;

Η κατανομή των εδρών καθορίζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας, με τις μικρότερες χώρες να καταλαμβάνουν περισσότερες έδρες απ’ ό,τι θα συνεπαγόταν ένα αυστηρά αναλογικό σύστημα. Επί του παρόντος, ο αριθμός των ευρωβουλευτών κυμαίνεται από έξι για τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο έως 96 για τη Γερμανία. Στην Ελλάδα οι εκλογείς θα εκλέξουν εφέτος 21 ευρωβουλευτές όπως και στις εκλογές του 2014.

Ποιο εκλογικό σύστημα χρησιμοποιείται;

Σύμφωνα με τους κανόνες, κατά την εκλογή των ευρωβουλευτών θα πρέπει να εφαρμόζεται μια μορφή αναλογικής εκπροσώπησης. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι, αν ένα κόμμα λάβει το 20% των ψήφων, θα κερδίσει και περίπου το 20% των διεκδικούμενων εδρών, έτσι ώστε και τα μεγάλα και τα μικρότερα πολιτικά κόμματα να έχουν τη δυνατότητα να στείλουν αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι χώρες είναι ελεύθερες να αποφασίσουν για πολλές άλλες σημαντικές πτυχές της διαδικασίας ψηφοφορίας. Για παράδειγμα, ορισμένα κράτη διαιρούν την επικράτειά τους σε εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε άλλα υπάρχει μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές;

Στις εκλογές συμμετέχουν εθνικά πολιτικά κόμματα αλλά, αφού εκλεγούν, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επιλέγουν να ενταχθούν σε διεθνικές πολιτικές ομάδες. Τα περισσότερα εθνικά κόμματα διατηρούν δεσμούς με κάποια πανευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια (για περισσότερες πληροφορίες, βλ. παρακάτω) και άρα, ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που τίθενται το βράδυ των εκλογών είναι ποια από αυτές τις ευρωπαϊκές συσσωματώσεις θα ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Ποιος θα προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Κατά τις εκλογές του 2014, τα κύρια ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα υπέδειξαν για πρώτη φορά τους υποψηφίους τους για την ανάδειξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, αφού έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας του νέου Κοινοβουλίου.

Συνεπώς, ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες είχαν επίσης λόγο σχετικά με το ποιος θα αναλάμβανε την πρόταση και διαχείριση των πολιτικών της ΕΕ.

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα αναμένεται να προτείνουν τους κορυφαίους υποψηφίους τους και για τις εκλογές του 2019.

Ποια είναι τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα;

Τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ως μέλη κόμματα σε εθνικό επίπεδο και ιδιώτες, και εκπροσωπούνται σε διάφορα κράτη μέλη. Τα εθνικά κόμματα είναι αυτά που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά συχνά είναι συνδεδεμένα με ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, και, μετά τις εκλογές εντάσσονται σε μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άλλα κόμματα παρόμοιας ιδεολογικής κατεύθυνσης από την πολιτική τους οικογένεια.

Οι ελληνικές ονομασίες των πολιτικών ομάδων:

-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)

Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)

– Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)

– Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL)

– Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (G/EFA)

– Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD)

– Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF)

– Μη εγγεγραμμένοι (NI)

– Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ECR)

Πηγή: news247.gr


Συντάκτης Νewsroom 13 Μαΐου, 2019 10:45

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV