“Έτος Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως” το 2022

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 7 Ιανουαρίου, 2022 19:39

“Έτος Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως” το 2022

Έτος Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως ανακηρύχθηκε το 2022 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, συμπληρώνοντας φέτος 150 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού φορέα (1872-2022). Για την επέτειο και τις προγραμματισμένες δράσεις μίλησε για πρώτη φορά το πρωί της Παρασκευής (7/1) στο Ράδιο Εβρος, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Κιηγμάς.

Ο κ. Κιηγμάς έκανε αρχικά μία ιστορική αναδρομή στην πορεία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τον παλαιότερο χρονικά Σύλλογο της περιοχής, και έναν από τους παλαιότερους γενικότερα που συνεχίζουν σήμερα στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος. Ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1872 εν μέσω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αδριανούπολη, από το 1922 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους Αδριανουπολίτες που εγκαταστάθηκαν εκεί, επιστρέφοντας επίσημα πλέον από το 2018 στη Νέα Ορεστιάδα, την πόλη που αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Αδριανούπολης και του Κάραγατς.

Εκτός από την ανεκτίμητη προσφορά του Συλλόγου σχετικά με τα εκπαιδευτικά και εθνικά ζητήματα των Ελλήνων της Αδριανούπολης του περασμένου αιώνα, ιδιαίτερα τονίστηκε από τον κ. Κιηγμά και η σημασία σήμερα να ανακηρύσσεται ένα ολόκληρο έτος προς τιμήν ενός Συλλόγου. Γεγονός που αποδεικνύει την αξία του συγκεκριμένου ιστορικού φορέα. “Είναι σημαντικό να καθορίζεται ένα έτος ως έτος Συλλόγου. Αυτό δεν είναι και πολύ συνηθισμένο“, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Είναι πολύ σημαντικό να τιμάται ένας Σύλλογος όχι μόνο για την ιστορικότητά του και για το ρόλο του τότε και τώρα, αλλά να τιμάται μέσω αυτού και γενικά η συλλογική πρωτοβουλία. Και καταλαβαίνουμε μέσω του Φιλεκπαιδευτικού τι μεγάλη σημασία έχουν οι Σύλλογοι γενικώς. Και πόσο μας έχει χτυπήσει αυτή η περίοδος της πανδημίας διότι ξανακλεινόμαστε στον ατομικισμό μας και ξεχνάμε ότι οι Σύλλογοι δίνουν την ευτυχία στον άνθρωπο μέσω της επικοινωνίας. Διότι ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον απολαμβάνει την ευτυχία του μέσω της ‘επί το αυτό κοινωνίας’… Και τώρα η επικοινωνία χάνεται… Μέσω του Συλλόγου αυτού λοιπόν ας ξαναγυρίσουμε στις ρίζες και ας καταλάβουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε απ’ αυτό τον κόσμο“, κατέληξε ο κ. Κιηγμάς, δίνοντας και μία άλλη διάσταση των στόχων του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, εκτός των δράσεων που προγραμματίζονται εντός του 2022.

Ακούστε (και δείτε – η συνέντευξη μεταδόθηκε live και μέσω Skype στα social media του Ράδιο Έβρος) αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 7 Ιανουαρίου, 2022 19:39

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV