Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Εργαστήρια Ελεύθερου Χρόνου

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 18 Σεπτεμβρίου, 2018 09:30

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Εργαστήρια Ελεύθερου Χρόνου

Εργαστήρια Ελεύθερου Χρόνου για παιδιά από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικής του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης διοργανώνει 3 ετήσια εργαστήρια για παιδιά από 4 έως 14 ετών εμπνευσμένα από την θεματική ομπρέλα της χρονιάς ” Τέχνη & Τεχνολογία” .

Οι μικροί φίλοι του μουσείου, όπως κάθε χρόνο θα ταξιδέψουν σε κόσμους δημιουργικούς, που ενισχύουν την κριτική σκέψη, τη φαντασία και τη γνώση τους, ταυτόχρονα με τις αδρες και λεπτές κινητικές δεξιότητές τους. Στόχος είναι τα παιδιά να οικειοποιηθούν το χώρο του μουσείου νιώθοντας άνετα να εκφραστούν, να ρωτήσουν,να διαφωνήσουν, να ερευνήσουν και να απαντήσουν!

Ιστορίες Τέχνης, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Τα παιδιά μέσα από το εργαστήρι εικαστικών θα έχουν τη δυνατότητα εξοικείωσης με τα διαφορετικά υλικά και εξερεύνησης των εκφραστικών δυνατοτήτων τους.

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση της δημιουργίας αλλά και το χτίσιμο ομαδικού πνευματος μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες. Η εξοικειωση των παιδιών με την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία θα είναι αποτέλεσμα της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης του εργαστηρίου και την ενασχόληση τους με σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές δημιουργίας.

Με βασικούς πυλώνες τη ζωγραφική και τις κατασκευές/κολλάζ τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ενα ευρύ φασμα καλλιτεχνικών πρακτικών.
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Μπάμπης Φωτάκης – εικαστικός.
Κάθε Πέμπτη 18:00-19:30.

 

Ιστορίες από τη χώρα artech, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Ιστορίες από την χώρα Artech.
Όταν η τέχνη συναντά την τεχνολογία.

Τι γίνεται όταν το βασίλειο της Τέχνης ενωθεί με το βασίλειο της Τεχνολογίας;

Τότε γεννιούνται απίθανες και αστείες ιστορίες με χρώμα, προβληματισμό και πρακτικές προκλήσεις.

Τα δυο βασίλεια συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού κινδύνους που χώρια θα ήταν αδύνατον να αποφύγουν. Καταπέλτες που εκτοξεύουν χρώματα στα τείχη, μαγνήτες που δημιουργούν περίτεχνα σχέδια στο δωμάτιο του βασιλιά, ανεμοστρόβιλοι μέσα σε βάζα που απειλούν το κάστρο και πολλές άλλες αποστολές καλείται να αναλάβει η χώρα της Artech.

Ένα δημιουργικό εργαστήρι που στόχο έχει την προσέγγιση των δυο κλάδων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και την τόνωση της δημιουργικότητας των παιδιών. Τα παιδιά προσεγγίζουν κυρίως τις εικαστικές τέχνες σε συνδυασμό με επιστημονικά πειράματα, τεχνολογικές κατασκευές και καινοτόμες ιδέες που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν έναν πρακτικό σκοπό.

Το πρόγραμμα βασίζεται πάνω στην εκπαιδευτική προσέγγιση του STEAM, η οποία συνδυάζει τα πεδία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Τέχνης και των Μαθηματικών.

Το εργαστήρι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της Τέχνης και της Τεχνολογίας, από την οπτική της επίλυσης ενός προβλήματος με πρακτικό τρόπο.
Στόχος του προγράμματος αποτελεί να εισαχθούν οι μαθητές στην κουλτούρα της καινοτομίας και ανακάλυψης.
Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται η κριτική σκέψη, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως και 10 ετών. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε 2 Σάββατα το μήνα.
Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βικτωρία Καργούδη, παιδαγωγός – εμψυχώτρια.

 

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με την ηθοποιό Μαρία Παπαδοπούλου λειτουργούν για 4η χρονιά “Το κουκούλι”, ένα εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά.

Ένα παραμύθι, ένα ποίημα, ένα λογοτεχνικό-θεατρικό κείμενο, ένα έργο τέχνης, μια φωτογραφία, μια μουσική, ένα καπέλο, μια στιγμή, ένα συναίσθημα…
Όλα μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή ….
Όλα μπορούν να αποτελέσουν ερεθίσματα για την έναρξη του θεατρικού παιχνιδιού!
Και τότε τα πάντα μπορούν να συμβούν…
Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα ταξίδι στη φαντασία.

Με αυτοσχεδιασμούς, κινητικές – σωματικές ασκήσεις, μιμήσεις, φωνητικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, μεταμφιέσεις, τα παιδιά δημιουργούν, νιώθουν, δραστηριοποιούνται, αλληλεπιδρούν, συνεργάζονται, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, εκφράζουν ιδέες, επινοούν, ανακαλύπτουν, συνθέτουν, φτιάχνουν το δικό τους μαγικό χώρο και ξεκινούν!!!

Σε ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης, με ομαδικότητα και συνεργατικότητα – χωρίς το άγχος της απόρριψης, του σωστού και του λάθους- τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν συλλογικά, καλλιεργούν την εμπιστοσύνη, εξασκούν τη συγκέντρωση και την προσοχή τους, εκφράζονται λεκτικά και σωματικά.
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί αναπτύσσεται συναισθηματικά.

Γνωρίζει έννοιες όπως η συνεργασία, το μοίρασμα, η αυτοπειθαρχία, η εκτίμηση. Βελτιώνει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του, ξεπερνά τις αναστολές του, αυξάνει την αυτοπεποίθησή του, αναπτύσσει σεβασμό για την προσωπικότητα των άλλων, καλλιεργεί την υπομονή.

Το θεατρικό παιχνίδι δίνει στο παιδί τη δυνατότητα εκτόνωσης και αποφόρτισης καθώς λειτουργεί λυτρωτικά σε καταστάσεις της καθημερινότητάς του, που το φορτίζουν με στρες, ένταση ή θυμό.

Το θεατρικό παιχνίδι επιτρέπει στο παιδί να εκφραστεί συνολικά, να διοχετεύσει δημιουργικά την ενέργειά του, να ευαισθητοποιηθεί και να επικοινωνήσει. Αποτελεί ένα άριστο εργαλείο για την προσέγγιση ενός θέματος, μέσω της βιωματικής εμπειρίας.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 17:30-19:00 στον πολυχώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Διαβάστε περισσότερα για το Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού “Το Κουκούλι” εδώ!

 


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 18 Σεπτεμβρίου, 2018 09:30

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV