Ερώτηση Ν. Γκαρά για κατάργηση δωρεάν μετακίνησης φοιτητών/τριων του ΔΠΘ

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Ιανουαρίου, 2023 09:24

Ερώτηση Ν. Γκαρά για κατάργηση δωρεάν μετακίνησης φοιτητών/τριων του ΔΠΘ

Ν. Γκαρά: «Κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών/τριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης» – Ανύπαρκτος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για στήριξη των ακριτικών πανεπιστημιακών Τμημάτων, αναφέρει

Τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πανεπιστημιακών Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και των φοιτητών και φοιτητριών που φοιτούν στα ακριτικά τμήματα φέρνει στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά, με αφορμή την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών του Ιδρύματος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας, η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών και φοιτητριών από και προς τα Τμήματα για λόγους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης καταργούνται, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΕ και του ΔΠΘ.


Η κα Γκαρά σημειώνει ότι τα Τμήματα του ΔΠΘ στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής και της Ξάνθης βρίσκονται εκτός πόλης και η καθημερινή μετακίνηση των φοιτητών/τριών για την παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων, και για λόγους σίτισης είναι απαραίτητη. Συνεπώς, με την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης, το κόστος φοίτησης αυξάνει κατακόρυφα για τους φοιτητές, τις φοιτήτριες των ακριτικών σχολών και για τις οικογένειές τους.

Κλείνοντας, επισημαίνει η Βουλευτής, ότι η κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών/τριων έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Τμήματα του ΔΠΘ με τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, μείωση του αριθμού των εισακτέων, εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό, ανύπαρκτα χρηματοδοτικά εργαλεία, καταδεικνύοντας περίτρανα τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της Κυβέρνησης σε ένα ανύπαρκτο σχεδιασμό για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο και στη Θράκη.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, για να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς των φοιτητών/τριών, ώστε να μην αυξηθεί το κόστος φοίτησης στο ακριτικό Ίδρυμα. Εάν προτίθενται να ενεργήσουν, ώστε να αποκατασταθεί η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών/τριών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στις πόλεις Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη και εάν είναι στις προθέσεις τους να λάβουν ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών Τμημάτων σε πόρους, έμψυχο δυναμικό και ειδικές παροχές στους/στις φοιτητές/τριες.

Προς

κκ. Υπουργούς

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Κατακόρυφη αύξηση του κόστους φοίτησης στο ΔΠΘ εξαιτίας της κατάργησης της δωρεάν μεταφοράς φοιτητών και φοιτητριών»

Ακόμη ένα χτύπημα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που σπουδάζουν στα Τμήματα του ακριτικού Πανεπιστημίου επέφερε η ανακοίνωση της Πρυτανείας ότι καταργείται η δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών/ριων σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΔΠΘ με την έναρξη του νέου έτους 2023 η δωρεάν μετακίνηση φοιτητών και φοιτητριών καταργείται. Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η Διοίκηση του Ιδρύματος έχουν να κάνουν από τη μία με το γεγονός ότι ο διεθνής ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη «Μίσθωση μεταφορικών μέσων, για τη μεταφορά των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στις πόλεις Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, από και προς τους χώρους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης» (Αριθ. Διακήρυξης: 715/2022) απέβη άγονος και από την άλλη με τους πόρους του Ιδρύματος από τους οποίους καλύπτεται η μεταφορά.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εξέλιξης ωστόσο, βαραίνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες καθώς και τις οικογένειές τους που βλέπουν το κόστος φοίτησης να αυξάνει κατακόρυφα, αφού οι σχολές βρίσκονται εκτός πόλης και η καθημερινή μετακίνηση για την παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων, και για λόγους σίτισης είναι απαραίτητη.

Η κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών/τριων έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Τμήματα του ΔΠΘ με τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, μείωση του αριθμού των εισακτέων, εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό, ανύπαρκτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η πρωτοφανής και συστηματική πολιτική αποψίλωσης της περιοχής περιλαμβάνει επιπλέον τη μη λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και των τοπικών Βουλευτών της.

Αυτό, προφανώς, αντιλαμβάνονται ως μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές, ενώ ο Έβρος πλήττεται ακόμη μία φορά, εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης εμμονής της Κυβέρνησης κι ενός ανύπαρκτου σχεδίου για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο και στη Θράκη.
Επειδή, η δωρεάν μετακίνηση, στέγαση και σίτιση αποτελούν δικαίωμα των φοιτητών.

Επειδή, η κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης αυξάνει κατακόρυφα το κόστος φοίτησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Επειδή, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών Τμημάτων που εδρεύουν σε ακριτικές περιοχές.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, για να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς των φοιτητών/τριών, ώστε να μην αυξηθεί το κόστος φοίτησης στο ακριτικό Ίδρυμα;
  • Προτίθενται να ενεργήσουν, ώστε να αποκατασταθεί η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών/τριών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στις πόλεις Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη;
  • Έχουν την πρόθεση να λάβουν ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών Τμημάτων σε πόρους, έμψυχο δυναμικό και ειδικές παροχές στους/στις φοιτητές/τριες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Ηγουμενίδης Νίκος

Βαρεμένος Γιώργος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Ραγκούσης Γιάννης

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Πούλου Γιώτα

Γιαννούλης Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Αδαμοπούλου Αγγελική

Ψυχογιός Γιώργος

Μάρκου Κώστας

Φάμελλος Σωκράτης

Αραχωβίτης Σταύρος

Μωραΐτης Θάνος

Χαρίτου Δημήτρης

Καφαντάρη Χαρά

Σκουρολιάκος Πάνος

Μάλαμα Κυριακή

Παπαηλιού Γιώργος

Μπάρκας Κώστας

Συρμαλένιος Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Αναγνωστοπούλου Σία

Δρίτσας Θοδωρής


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Ιανουαρίου, 2023 09:24

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV