Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Νομική Κομοτηνής – Αντιδράσεις για το πρωτόγνωρο περιστατικό

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Φεβρουαρίου, 2024 12:00

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Νομική Κομοτηνής – Αντιδράσεις για το πρωτόγνωρο περιστατικό

Αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι κατόπιν σχετικού αιτήματος των πρυτανικών αρχών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος για αστυνομική συνδρομή.

Ειδικότερα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ «…ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας. Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων», στο πλαίσιο της οποίας όπως σημειώνεται πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές.

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε
αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την
απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα
Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της
Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία
τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με
αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής
Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της
επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις
Πρυτανικές Αρχές.
Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής.


Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Στην συνέχεια, ελεύθερα αφέθηκαν λίγο πριν τις 23.00 τα 18 άτομα που προσήχθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση. 

Οι έξι εκ των συνολικά 18 προσαχθέντων αφέθηκαν περί τις 21.00 και περίπου δύο ώρες αργότερα αφέθηκαν και οι άλλοι 12.  Σημειώνεται πως η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των πρυτανικών Αρχών καθώς ομάδα νεαρών ατόμων προσπάθησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας την είσοδο σε αυτό προσωπικού και φοιτητών.

Φοιτητικές πορείες για την αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο

Συγκεντρώσεις και πορεία πραγματοποίησαν χθες μέλη φοιτητικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, για να καταγγείλουν την αστυνομική επέμβαση που έγινε νωρίτερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή για την εκκένωση κατάληψης στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Η μία πορεία ξεκίνησε από το ΥΜΑΘ και μέσω κεντρικών οδών κατέληξε στην συμβολή Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, ενώ η δεύτερη ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας και κατέληξε στο campus του ΑΠΘ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταδικάζοντας «απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό των νεαρών φοιτητών, τις προσαγωγές».

Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρει: «Αυτά είναι τα προσφιλή «εργαλεία» της κυβέρνησης. Σήμερα, απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. Αύριο απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα διεκδικήσει το δίκιο της.

Δεν ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με υποτιμητικές δηλώσεις για τον εκπαιδευτικό κόσμο που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Ενθάρρυνε την Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις. Πίεσε για την απόφαση των ψηφιακών εξετάσεων, που αμφισβητούνται έντονα ως προς το αδιάβλητο, πλήττοντας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων».

Γενικεύοντας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μείωσε βίαια τους εισακτέους στα πανεπιστήμια με την ΕΒΕ, για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, τώρα δρομολογεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων πανεπιστημίων. Κι όποιος διαφωνεί έξω από τα όρια της αρεσκείας της, τον δέρνει, του ρίχνει χημικά και τον συλλαμβάνει».

Ανακοίνωση από το ΚΚΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης “καταγγέλλει την αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης που έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να επέμβουν στη Νομική Σχολή Κομοτηνής“:

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης που έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να επέμβουν στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, η οποία τελούσε υπό κατάληψη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών της σχολής. Το μένος της μάλιστα απέναντι σε κάθε αγώνα του λαού και της νεολαίας μαρτυρά και η απαράδεκτη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη.

Η κυβέρνηση μη έχοντας πλέον επιχειρήματα για να υπερασπιστεί το έκτρωμα, που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, καταφεύγει στην ωμή βία.

Η πολιτική της έχει ηττηθεί και η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στις δωρεάν σπουδές, στη δουλειά με δικαιώματα για να ανοίξει μια ακόμα αγορά πτυχίων προς τέρψη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Μάχεται για αναβαθμισμένες σπουδές και δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, για να μπει φρένο στην υποβάθμιση, το λουκέτο σχολών και τμημάτων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων που διαδηλώνουν έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης και να αφήσει ελεύθερους τους φοιτητές χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Να καταλάβει επιτέλους πως μειοψηφική είναι η πολιτική της που εξοντώνει το λαό και τη νεολαία και πως απέναντί της γιγαντώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν τρομοκρατείται και δεν το βάζει κάτω.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Φεβρουαρίου, 2024 12:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV