Επιστολή στην Κεραμέως από τους γονείς του 3ου Δημοτικού Διδυμοτέιχου

Συντάκτης Νewsroom 14 Ιουνίου, 2021 07:50

Επιστολή στην Κεραμέως από τους γονείς του 3ου Δημοτικού Διδυμοτέιχου

Επιστολή με θέμα: “Παράκληση για υλοποίηση της πρότασης του Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Πολυχρονίδη Αλέξανδρου που αφορά την προσωρινή και μόνιμη εγκατάσταση του Τμήματος Ψυχολογίας, εφόσον μέσω αυτής της απόφασης γίνεται άρση της αυθαίρετης πρότασης του Δημάρχου της πόλης του Διδυμοτείχου κι επηρεάζεται θετικά το μέλλον τόσο του σχολείου μας όσο και της τοπικής κοινωνίας” απέστειλαν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου

Αγαπητή κ. Υπουργέ,
Σας γράφουμε τα παρακάτω λόγια, ως μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Συμβουλίου, ως γονείς και ως πολίτες της πόλης του Διδυμοτείχου.

Θα θέλαμε αρχικά να σας ενημερώσουμε για την δυσάρεστη κατάσταση, στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η θέση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου τον τελευταίο μήνα. Βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, αρχικά λόγω της αυθαίρετης απόφασης και στησυνέχεια λόγω της επιμονής του Δημάρχου (κου Χατζηγιάννογλου Ρωμύλου) στο να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή και μόνο για 16 μήνες μετεγκατάσταση και χωρισμό των τάξεων σε 2 διαφορετικούς χώρους.
Ξεκινώντας, εκφράζουμε την απογοήτευση, τον θυμό για την απαξίωση με την οποία συμπεριφέρεται, ο Δήμαρχος τόσο προς εμάς όσο και προς ανθρώπους που όφειλε να σέβεται από την θέση στην οποία βρίσκεται. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που μας δημιούργησεμε τα λεγόμενά του μας οδηγεί σήμερα και στο να κοινοποιήσουμε απευθείας αυτή την επιστολή μας και προς τους Δημοτικούς Συμβούλους του Διδυμοτείχου, αντί να ζητήσουμε από τον ίδιο να την κοινοποιήσει.

Προστέθηκε απογοήτευση και θυμός, έπειτα από την αναμονή στην οποία μας κρατάη μη έγγραφη ανταπόκριση από μέρους του Υπουργείου στην επιστολή που στείλαμε. Στις 28.5.2021 στείλαμε επιστολή που αφορά το θέμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, όπου αναφέρουμε με λεπτομέρειες όλες τις κινήσεις μας κι όλη τη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε ως κύτταρα ενεργά αυτού (οι γονείς, οιm δάσκαλοι, οι οικογένειές τους και τα παιδιά). Η επιστολή μας, πρωτοκολλήθηκε στις 31.5.2021 (αρ.πρ.61525) από το Γραφείο του Υπουργείου και στη 1.6.2021(αρ.πρωτ.1829) από το Γραφείο της Υφυπουργού κ. Μακρή Ζέτας. Η ίδια επιστολήκοινοποιήθηκε στις 3.6.2021 και στο Γραφείο του κ. Συρίγου και κατ’ επανάληψη στις 9.6.2021.
Περιμέναμε να μας απαντήσει εγγράφως, κάποιος εκπρόσωπος τουλάχιστον, από τα Γραφεία Υπουργού ή Υφυπουργού, έτσι ώστε να μας δοθεί το δικαίωμα να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το μέλλον του σχολείου μας, καθώς και του Τμήματος Ψυχολογίας, εφόσον πρόκειται για δομή που θα επιφέρει ανάπτυξη στον τόπο, αλλά δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την κ. Αντωνοπούλου Νατάσα, από το Γραμματεία του Γραφείου της κ. Ζέτας Μακρής, η οποία μας είπε να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη. Πέρασαν άλλες 5 μέρες. Η βιασύνη μας αυτή οφείλεται στο ότι γνωρίζουμε ότι όλα κυλούν γρήγορα, λόγω έλλειψης χρόνου.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνουν εργασίες για την ετοιμασία των κτιρίων που θα τοποθετηθεί το Τμήμα Ψυχολογίας και θέλουμε να φροντίσουμε να προλάβουμε και να καταφέρουμε να μην υλοποιηθεί η πρόταση του Δημάρχου μας. Τηλεφωνήσαμε ξανά μετά από 5 μέρες, λοιπόν και πάλι η ίδια απάντηση από την κ. Πουρπούρη Ελένη:“Ξαναπροσπαθήστε σε λίγες μέρες να επικοινωνήσετε με τον συνεργάτη μας που ασχολείται μ’ αυτά τα θέματα”. Σε 3 μέρες επικοινωνήσαμε ξανά και η απάντηση ήταν ίδια. Έπειτα από προφορικό αίτημα της γραμματέως του Συλλόγου μας, δόθηκε ο αριθμός επικοινωνίας με το Γραφείο του κ. Κόπτση (Γενικού Γραμματέα του κ. Συρίγου). Αυτό έγινε στις 9.6.2021. Η ημερομηνία που στάλθηκε και πάλι η αρχική επιστολή μας. Μιλήσαμε με τον κ. Μυτζήθρα (συνεργάτης του κ. Κόπτση και υπεύθυνος για αυτά τα θέματα, όπως μας είπε). Έπειτα από συζήτηση μαζί του, η απάντηση ήταν και πάλι η αναμονή.

Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε, εάν δεν το γνωρίζετε ήδη, ότι ο Πρύτανης του ΔΠΘ (κ. Πολυχρονίδης Αλέξανδρος) έστειλε στις 8.6.2021, στον Δήμαρχό μας μια επιστολή με τις προτάσεις του για την προσωρινή και μόνιμη εγκατάσταση του Τμήματος Ψυχολογίας, ζητώντας να την κοινοποιήσει στους Δημοτικούς Συμβούλους του. Αυτή η επιστολή, μέχρι και σήμερα δεν έχει φτάσει σε κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να ξεκινήσουν εργασίες στο κτίριο όπου θα στεγαστεί το Τμήμα της Ψυχολογίας. Επίσης, ποτέ δεν δόθηκε η επιστολή που είχε σταλεί από την Ένωση Μαζί για το Παιδί που φρόντισαν, έπειτα από συνεργασία τους με τον Διευθυντή του σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων και δική μας, να κατασκευάσουν γήπεδα στο χώρο μας και πολλά άλλα. Η επιστολή αυτή αναφέρει τις συνέπειες, οι οποίες θα επέλθουν σε περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση του Δημάρχου και του την δώσαμε την μέρα της πραγματοποίησης του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκάλε σε η Αξιωματική Αντιπολίτευση με τον κ. Τοκαμάνη, ιδιοχείρως. Η συνέπεια αφορά την μη χορήγηση κονδυλίων σε σχολεία του Έβρου. Αυτή η έλλειψη σεβασμού, αρχικά προς τον Πρύτανη του ΔΠΘ και εν συνεχεία προς το δικαίωμα να αποφασίσουν όλοι οι συνδιοικούντες γι’ αυτό το θέμα σε εύλογο χρονικό διάστημα κι όχι βεβιασμένα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι προσθέτει άλλη μια ένδειξη ότι το θέμα αυτό επεξεργάζεται και μεθοδεύεται, με καθόλου δημοκρατικές διαδικασίες, όπως έτσι ξεκίνησε από μέρους του. Επιπρόσθετα, η απαξίωση ενός φορέα που συνέβαλε στην φροντίδα κι εξοπλισμό σχολείου του τόπου μας και η απόκρυψη από μέρους του Δημάρχου από του Δημοτικούς Συμβούλους (ενώ είχε ζητηθεί από την Ένωση να κοινοποιηθεί) αυτής της επιστολής του, μας προκαλεί θυμό και μείωση σεβασμού προς το πρόσωπό του κι αποτελεί ένδειξη ότι ο Δήμαρχος δεν αποδεικνύει με τις πράξεις του ούτε πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τόπου, ούτε ακολουθεί τις αρχές του Δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας. Τέλος, σε δημοσίευμα εφημερίδας 2 μέρες μετά την επιστολή που παρέλαβε με την πρόταση του Πρύτανη του ΑΠΘ, δήλωσε ότι επιμένει να περιμένει απάντηση από τον κ. Συρίγο.
Το σχολείο που επιθυμεί ο Δήμαρχός μας κι όποιος άλλος συμφωνήσει να διαλύσει, διότι περί διάλυσης πρόκειται, έχει κτιστεί από την πολιτεία και η σημερινή μορφή του έχει δοθεί από τον κόπο του Διευθυντή, του Συλλόγου Διδασκόντων
και των Συλλόγων Γονέων κ Κηδεμόνων που έκαναν την θητεία τους ως θεσμικά όργανα όλα αυτά τα χρόνια στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου. Τα χρήματα για την σημερινή μορφή και λειτουργία του έχουν δοθεί από του γονείς των παιδιών που φοίτησαν σε αυτό. Δεν έχουν δοθεί ποτέ και σε κανένα σχολείο ή άλλη δομή του Διδυμοτείχου από καμία εκλεγείσα Τοπική Αρχή κι αυτό το μαρτυρά και η επιλογή του από τον κ. Συρίγο (όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος), καθώς κι από την εμμονή του κ. Δημάρχου μας, εφόσον δεν βρίσκει καμία άλλη δομή να τοποθετηθεί προσωρινά το Τμήμα της Ψυχολογίας. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε εάν επισκεφτείτε την πόλη μας κι εξετάσετε ένα ένα τα κτίρια και τα σχολεία κι εξετάσετε όσα εσείς γνωρίζετε ότι χρειάζεται να εξεταστούν για την αξιοπρεπή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, διότι δεν αναφερόμαστε μόνο στο κτίριο, αλλά και σε όσα αυτό παρέχει στους μαθητές του. Έρχεται λοιπόν, η τοπική αρχή να χρησιμοποιήσει ένα έτοιμο κτίριο, χωρίς να κοπιάσει γι’ αυτό, ενώ υπάρχει ήδη μια αξιόλογη πρόταση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, να ακουστεί, να επεξεργαστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα κι αν χρειαστεί να εξεταστεί από τους αρμόδιους και δεν γνωστοποιείται καν. Επιθυμεί να τοποθετήσει τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου σε 2 ξεχωριστά κτίρια, από τα οποία, το ένα δεν έχει καν την απαραίτητη θέρμανση κατα τους χειμερινούς μήνες και το άλλο κρίθηκε ακατάλληλο για την στέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου κι έκλεισε γι’ αυτό το λόγο. Σήμερα, όμως είναι κατάλληλο να στεγάσει μαθητές Δημοτικού.

Πραγματικά δεν κατανοούμε αυτήν την εμμονή του Δημάρχου για την διάλυση του 3ου Δημοτικού Σχολείου κι οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας δημιουργεί καχυποψία για τα κίνητρά του.

Μ’ αυτή την επιστολή μας ζητάμε από εσάς και σας παρακαλούμε:

  • να ζητήσετε από τον Δήμαρχο κ. Χατζηγιάννογλου να σας κοινοποιηθεί η πρόταση του Πρύτανη ΔΠΘ (εάν δεν σας έχει ήδη κοινοποιηθεί) και να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από όλους όσοι θα αποφασίσουν την τελική προσωρινή και μόνιμη τοποθέτηση του Τμήματος Ψυχολογίας. Παίρνουμε την θέση και το θάρρος να αιτηθούμε κάτι τέτοιο από εσάς, διότι η πρόταση θεωρούμε ότι είναι αξιόλογη, θα συμβάλλει στην ποιοτική εξέλιξη του τόπου και δεν χαρακτηρίζεται από βιασύνη και προχειρότητα, αλλά από σεβασμό προς τις ήδη φροντισμένες δομές του τόπου μας και με την υλοποίησή της,με τα χρήματα των προγραμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για αυτή η κίνηση εξέλιξης, θα συντηρηθούν κτίρια παλιά και θα χτιστεί στον τόπο μας από τα θεμέλια μια αξιοπρεπής κτιριακή δομή που θα φιλοξενήσει τους φοιτητές με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε μια καθωσπρέπει περιοχή κι όχι στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του τόπου μας.
  • να μας απαντήσετε εγγράφως κι εγκαίρως για τις προθέσεις σας για το σχολείο μας, εξετάζοντας προσεκτικά αν όλα αυτά που επικαλούμαστε είναι αληθινά (εάν αισθάνεστε ότι ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για το σχολείο μας κι όχι για τον τόπο μας ολιστικά)
  • να γίνει άρση της πρότασης του Δημάρχου για χρήση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου ως προσωρινή χωροθέτηση του Τμήματος Ψυχολογίας κι αν δεν συμφωνείτε με την πρόταση του Πρύτανη του ΔΠΘ να επιλέξετε άλλο κτίριο για την προσωρινή χωροθέτησή του. Κατανοούμε απόλυτα την αναγκαιότητα αξιοποίησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και την σημαντικότητα της ανάπτυξης του τόπου μας κι ότι αυτό είναι προς όφελος όλων μας κι εννοείται πως είμαστε σύμφωνοι προς αυτή την κατεύθυνση, όχι όμως με τον τρόπο και τα βήματα που χρησιμοποιούνται από τον Δήμαρχό μας για την πραγματοποίηση αυτής.
  • εάν επισκεφτεί τον τόπο μας ο κ. Συρίγος μέχρι την τελική απόφαση να μας στείλετε εγγράφως μια ημερομηνία, ώρα και τόπο συνάντησής μας μαζί του, έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να του μιλήσουμε δια ζώσης, διότι πάντα η δια ζώσης επικοινωνία είναι πιο παραγωγική και ειλικρινής.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κάτι δεν δημιουργείται με κόπο δεν συντηρείται κι όπως του “πρέπει”. Πώς λοιπόν, εμείς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτή την κίνηση του Δημάρχου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην στήριξη αυτής της πρότασης του κ. Χατζηγιάννογλου Ρωμύλου και θα αξιοποιήσουμε κάθε έννομο και θεμιτό μέσο για να μην υλοποιηθεί.Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε ήδη ενημερωθεί για τα βήματα που οφείλουμε να ακολουθήσουμε βάσει νόμου, καθώς και για τα βήματα με τα οποία θα φτάσει αυτό το θέμα στην Ελεγκτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον OLAF, εάν τελικά χρειαστεί, διότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο ως θεσμικό όργανο του σχολείου μας, αλλά και υπεύθυνοι πολίτες κι επιθυμία μας είναι να συμβάλλουμε στην ποιοτική ανάπτυξη του τόπου όπου ζούμε. Κι αν τελικά δεν προλάβει ή “παγώσει” η τοποθέτηση του Τμήματος Ψυχολογίας στον τόπο μας, ας αναλάβουν την ευθύνη τους για την μη εξέλιξη του τόπου, όσοι βρίσκονται στη θέση να αποφασίσουν για την ειρηνική, ήρεμη και ποιοτική εξέλιξή του, διότι όλα αυτά τα χρόνια το Διδυμότειχο συμβιβάζονταν με τέτοιες λύσεις αυθαίρετες, βιαστικές, χαμηλής ποιότητας κι αυτό χρειάζεται να σταματήσει. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου έφτασε στη σημερινή μορφή του επειδή, όσοι συνεργαστήκαμε γι’ αυτό το αποτέλεσμα που σήμερα βλέπετε, λειτουργούσαμε με αγάπη,υπομονή, ποιότητα, ειλικρίνεια, επιμονή, πνεύμα συνεργασίας, για το κοινό καλό κι όχι για προσωπικά συμφέροντα. Αυτός είναι κι ο λόγος που θα φτάσουμε όπου χρειαστεί και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεμιτό κι έννομο τρόπο. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Σας παρακαλούμε να συμβάλετε σε αυτή την επιθυμία μας και να μας συγχωρείτε εάν σας θίγουμε με κάποιο λόγο ή κίνησή μας, αλλά, η αναστάτωση την οποία βιώνουμε από την μέρα που ενημερωθήκαμε γι ‘αυτή την πρόταση του Δημάρχου μας είναι mεγάλη.

Περιμένουμε μια ξεκάθαρη έγγραφη θέση από μέρους σας μέχρι την Πέμπτη 17.6.2021. Αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος να περιμένουμε.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση (εάν χρειαστεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6943665153- [email protected] – Νταπιάπη Ουρανία-Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου).

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση.


Συντάκτης Νewsroom 14 Ιουνίου, 2021 07:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV