Επίδομα παιδιού: Πότε γίνεται αίτηση για τέκνο που γεννήθηκε στο τρέχον έτος

Συντάκτης Νewsroom 15 Απριλίου, 2023 12:11

Επίδομα παιδιού: Πότε γίνεται αίτηση για τέκνο που γεννήθηκε στο τρέχον έτος

Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού – Μέχρι πότε υποβάλλονται αιτήσεις και τι ισχύει αν το τέκνο γεννήθηκε μέσα στο 2023

Από τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2023 άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – επίδομα παιδιού, προκειμένου οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το έτος 2023 να υποβάλουν και να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής της 2ης δόσης.0


Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr), ή μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr), με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μετά την υποβολή της δήλωσης Φφορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Πότε γίνεται αίτηση για τέκνο εντός του τρέχοντος έτους

Εάν το παιδί γεννήθηκε στο τρέχον έτος (2023) δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση έως και τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Να σημειωθεί ότι τέκνο γεννημένο τον Δεκέμβριο τρέχοντος έτους δεν δικαιούται επίδομα για το 2023.

Εάν θέλετε να προσθέσετε νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21, τότε κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ότι για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.


Συντάκτης Νewsroom 15 Απριλίου, 2023 12:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV